dilluns, de febrer 27, 2006

Microsoft explica la línia de productes de Windows Vista

En total hi haurà sis versions del nou sistema operatiu de la companyia de Redmond, que s'espera surti al mercat a finals d'aquest mateix any.

Després de setmanes d'especulacions sobre les versions que tindria Windows Vista, el nou sistema operatiu de Microsoft, i la seva data de sortida al mercat, Microsoft per fi ha donat una mica de llum al tema.

Sis seran finalment les versions que es vendran de Vista, dues per al mercat corporatiu, tres per al domèstic, i una per a mercats emergents.

Una per una, les versions són les següents:

Per a entorns corporatius:
- Windows Vista Business: Preparat per a negocis de qualsevol mida, des de petites a grans companyies. Inclou la interfície d'usuari Aero, el nou sistema de recerca de documents que facilitarà la feina amb grans quantitats de fitxers i capacitat per funcionar com a sistema Tablet PC.
- Windows Vista Enterprise: Dirigit a les grans corporacions, inclou totes les funcionalitats abans esmentades de Vista Business més la possibilitat de treballar amb maquinari d'encriptació per a protegir millor les dades dels usuaris, i configuració multi-llengua -en una sola imatge del sistema, l'usuari comptarà amb totes les llengües en les quals s'editi Windows, pel què no hi haurà necessitat d'una versió específica localitzada en el seu idioma i variant dialectal-.
Destacable és la inclusió en aquesta versió d'eines avançades de compatibilitat, com Virtual PC Express, una capa d'emulació basada en el conegut programa de màquina virtual hardware homònim, que permet i facilita l'execució d'aplicacions Windows antigues (en anglès, legacy applications) sense haver de recompilar ni canviar res. També s'inclouen eines per executar aplicacions de sistemes Unix, probablement basades en Services For Unix (SFU).
Vista Enterprise només estarà disponible per a clients que estiguin coberts per Microsoft Software Assurance o Microsoft Enterprise Agreement

Per a entorns domèstics:
- Windows Vista Home Basic: Dirigit a aquelles persones que vulguin un sistema domèstic per a la realització de tasques senzilles com ara navegar per Internet o crear alguns documents. Inclou eines de control parental.
- Windows Vista Home Premium: Orientat a l'entreteniment digital, amb funcionalitats destinades a optimitzar el funcionament d'equips mòbils com per exemple ordinadors portàtils. A diferència de Vista Home Basic, la interfície gràfica de la versió Premium serà Aero. Inclourà a més funcions de recerca estesa de documents i funcions de Media Center que li permetran connectar-se amb la nova videoconsola Xbox 360 i proporcionar les mateixes experiències multimèdia que a l'ordinador a través d'aquest maquinari dedicat a videojocs.
Disposa també de funcionalitat de Tablet PC i eines de creació i gravació de CD's i DVD's.

Per a mercats emergents:
- Windows Vista Starter: Dissenyat únicament amb un nucli de 32 bits (la resta de versions tindrà dues variants, una per a plataformes de 32 i una altra de 64 bits), estarà orientat a l'aprofitament d'ordinadors antics per a mercats que no disposin del poder adquisitiu de, per exemple, Amèrica del Nord o Europa.

També existirà Windows Vista Ultimate, que disposarà de totes les funcionalitats abans esmentades per a totes les versions empresarials i domèstiques. Serà, comptat i debatut, un "tot terreny" vàlid tant per als negócios com per al nostre domicili.

La data exacta de llançament al mercat no ha estat revelada per Microsoft, malgrat que en el seu comunicat la companyia indica que es produirà durant la segona meitat del 2006, el que indueix a pensar que si bé Windows Vista es troba ja bastant madurat, no s'ha acabat encara el seu procés de creació.

Més informació:

Página oficial de Microsoft sobre el sistema operativo Windows Vista
http://www.microsoft.com/windowsvista/default.aspx

Nota de prensa con los planes de comercialización
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/feb06/02-26WinVistaProductsPR.mspx

Creixen les especulacions sobre nous productes d'Apple... i ara també de Microsoft

Per a la setmana vinent les dues companyies podrien mostrar al públic nous productes i/o serveis revolucionaris.

A Internet continuen circulant insistents rumors sobre una presentació de producte que realitzarà Apple en algun moment durant la setmana del 6 al 12 de març, reservada a periodistes i en la qual s'hi mostraran nous i espectaculars aparells llançats per la companyia de Steve Jobs.

Malgrat que la rumorologia sempre ha estat un camp abonat en el món Macintosh, els rumors encertats en els darrers temps per la vox populi (botiga itunes, canvi de xips a Intel,...) fa que ara s'estiguin tractant per part de la comunitat periodística amb molt més tacte. En aquest sentit, i malgrat que no s'han donat a conèixer els productes que es presentaran (ni tan sols he pogut trobar referències de la suposada presentació a la web d'Apple), s'especula amb la possibilitat d'un equip Media Center, un iMac amb les esmentades capacitats, o bé un nou model d'iPod amb vídeo.

Però Apple no ha estat l'única tocada pels rumors de nous llançaments. Recentment ha estat descobert el registre d'un nou domini per part de Microsoft, origamiproject.com . Poc es sap sobre això, però si es visita la plana corresponent, es pot veure una enigmàtica presentació en Flash que segons tots els indicis lògics, pot correspondre perfectament a un nou producte o servei.

Origami Project podria correspondre, segons alguns indicis que he trobat a Internet -però evidentment que no passen de la categoria d'especulació- a un dispositiu a camí entre un Tablet PC i la videoconsola portàtil PSP, a la qual Microsoft podria voler fer la competència, i orientat a àudio i sobretot a vídeo.

Més informació:

Apple launching... something next week
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060221-6230.html

Web d'Origamiproject.com
http://www.origamiproject.com/

diumenge, de febrer 26, 2006

La Unió Europea aprova la directiva sobre retenció de dades

Malgrat que la va rebutjar a finals de l'any passat, dimecres dia 22 el Consell de Ministres de Justícia i Interior dels 25 finalment va donar llum verd a la polèmica directiva.

L'aprovació d'aquesta directiva s'emmarca en l'anomenada "guerra contra el terrorisme" que els governs d'alguns països occidentals han iniciat contra un enemic que existeix en una certa forma, però que és de difícil definició i encara més difícil detecció. D'ençà del fatídic 11 de setembre de 2001 s'han posat en marxa diverses mesures relacionades amb aquest nou tipus de guerra, algunes d'elles relacionades amb les comunicacions electròniques i que han estat severament criticades pels defensors de les llibertats.

La directiva de retenció de dades aprovada aquesta setmana per la Unió Europea significa que les operadores i proveïdors de servei hauran de guardar les dades corresponents a les comunicacions electròniques que s'efectuïn a través de la seva xarxa, incloent-hi l'enviament i recepció de correu electrònic i les trucades.

Les dades que s'hauran de guardar corresponen a aquelles necessàries per a identificar i localitzar la font del missatge i el seu destinatari, incloent-hi dades personals com el nom de les persones que intervenen en la comunicació i la seva adreça. En cap cas es podrà conservar el contingut de la comunicació amb l'excepció que les autoritats pertinents disposin d'una ordre judicial per a això.

En el cas de les comunicacions a través d'Internet s'hauran de conservar les IPs d'origen i destinació, i en el cas de la telefonia mòbil també entraran a les llistes de dades a conservar les corresponents als missatges curts de text (SMS), missatges multimèdia (MMS) i trucades perdudes. En aquest darrer cas, també s'hauran de guardar les dades necessàries per a ubicar físicament el lloc des d'on s'ha dut a terme la transmissió, ja que d'aquesta forma serà possible seguir-li els moviments a un sospitós.

El període mínim de retenció d'aquestes dades que fixa la directiva és de 6 mesos, i el màxim de 24. Entre aquestes dues xifres, els diferents estats membre hauran de decidir el període pel qual les operadores que es trobin al seu territori hauran de guardar les dades.

Pel que fa al cost econòmic de l'operació, inicialment la directiva fixava que hauria de ser cobert per cada estat membre, però el paràgraf fou eliminat, de manera que aquest aspecte es deixa a la interpretació de cadascun dels estats. Aquest és un punt que ha provocat polèmica entre les operadores, ja que el cost de processar i emmagatzemar aquesta informació no és gens menyspreable. És d'esperar que el col·lectiu d'empreses afectades es manifesti d'una o altra forma en contra d'aquest punt concret de la directiva i per a què siguin els estats els que cobreixin els costos econòmics.

A partir de què la directiva sigui publicada en el Diari Oficial de la Unió, els estats membres disposaran d'un període de 18 mesos per començar-la a aplicar.

Aquesta proposta de directiva fou rebutjada amb anterioritat pel Parlament Europeu, al setembre de 2005, però des d'aleshores el seu text ha patit alteracions que l'han fet més acceptable per als representants dels diferents estats, a excepció d'Irlanda i Eslovàquia, que han estat els únics països que hi han votat en contra.

Es comencen a veure exemplars de malware per a Mac OS X

La sortida dels primers Mac's basats en processadors d'Intel sembla haver coincidit amb un fenomen molt llunyà fins ara per als usuaris de la plataforma de la poma: l'aparició de virus i troians.

Fins ara el malware (programari perjudicial) era gairebé exclusiu de la plataforma Windows, existint mostres de proves de concepte i patògens amb molt poca repercussió per a Linux i Mac OS X. Tot i això, el canvi de plataforma des dels xips PowerPC a l'arquitectura Intel pot haver obert la gana de les ments més inquietes, incloent-hi aquelles menys desitjades: els virii (creadors de virus i altre programari maligne).

Algunes persones fins i tot van arribar a rumorejar que el canvi de xips facilitaria la feina de tota mena de hackers per a vulnerar la seguretat del sistema operatiu. Fins i tot es va arribar a dir que Apple no publicaria el codi font de futures versions de Darwin per a Intel x86, per a no facilitar d'aquesta forma la tasca a aquells que volguessin provar sort, cosa sens dubte falsa (i que es pot comprovar a http://www.opensource.apple.com/darwinsource/ ).

El primer patogen per a Mac OS X que ha vist la llum aquests dies és Leap.A, un troià que s'expandeix emprant el programari de missatgeria instantània iChat amb el nom d'arxiu latestpics.tgz, que en anglès dóna la impressió de contenir fotografies. Una vegada descarregat i executat, l'anterior arxiu comprimit allibera al seu torn dos nous arxius, un dels quals és ocult i simplement consisteix en un recurs per a fer semblar una imatge a l'altre arxiu restant.

Pel que sembla, el troià només reemplaça les aplicacions executables per una còpia d'ell mateix, guardant les aplicacions en un altre directori.

Una completa descripció d'aquest malware es pot trobar a

Sophos virus analysis: OSX/Leap-A
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/osxleapa.html

El segon programa d'aquesta mena descobert recentment és Inqtana.A, i es tracta d'una prova de concepte que no s'ha trobat "in the wild" (en llibertat).

Inqtana es transmet a través d'una petició de transferència d'arxius mitjançant Bluetooth, concretament una petició OBEX (OBject EXchange). Quan l'usuari de la màquina afectada accepta la transmissió i rep l'arxiu infectat, el virus s'autoexecuta, disposant-se al sistema per a executar-se de forma automàtica la següent vegada que l'ordinador sigui reiniciat.

Un cop infectat un ordinador, Inqtana només es reprodueix, no provocant cap dany més a la màquina.

Els detalls corresponents a Inqtana.A es poden trobar a

F-Secure Worm Information Pages : Inqtana.A
http://www.f-secure.com/v-descs/inqtana_a.shtml

Aquest virus té un comptador intern que el desactiva el dia 24 de febrer, però variants del seu codi font (que de moment no s'han detectat) podrien ser més perjudicials.

Tot i aquest augment inusual en l'aparició de malware per a la plataforma Macintosh, per ara els seus usuaris poden estar tranquils; són poc nombrosos -almenys fora de països concrets com els Estats Units o el Japó- i estan massa separats com per a què un virus de qualsevol mena els afecti gaire, pel que no constitueixen un objectiu atractiu per als virii, a diferència dels usuaris de Windows. I és que, sense cap mena de dubte, el sistema operatiu més usat, és també l'objectiu predilecte d'aquestes persones, ja que un patogen en aquest entorn té molts números per a multiplicar-se en progressió geomètrica.

dissabte, de febrer 25, 2006

Apple es posa dura amb els hackers de Mac OS X

D'ençà de l'anunci del canvi de xips a la plataforma Intel, molts hackers han intentat executar el Mac OS X per a Intel en màquines PC normals i corrents, i alguns ho han aconseguit. Ara Apple s'ha posat dura amb ells, recorrent si cal a la justícia.

Piratejar el Mac OS X per a què funcioni en qualsevol PC com a exercici intel·lectual i potser després posar-lo a disposició de tothom en sistemes d'intercanvi P2P per a què la gent pugui fruïr-ne, ha constituït durant els darrers mesos un interessant repte per a la comunitat hacker. I fins ara Apple havia realitzat alguns esforços en seguretat passiva per tal d'impedir que això passés, com per exemple introduir un xip específic en el seu maquinari per a què només trobant-lo pogués córrer el Mac OS X, o bé anar tancant els forats a mesura que els hackers els trobaven.

Tot i això, sembla que l'actitud de la companyia de Cupertino ha canviat per a fer-se més agressiva; el lloc web OSx86 Project informa haver rebut un requeriment per part d'Apple que, emparant-se en l'acta DMCA (Digital Millennium Copyright Act), demanava la suspensió de les activitats del site, que acull a una important comunitat virtual interessada en l 'execució del Mac OS X en maquinari de PC genèric i informació en general sobre el nou OS X.

Seguint la mateixa línia, la plana web del hacker conegut com a Maxxuss ha deixat d'estar en línia, sembla que per decisió de l'empresa que l'allotjava, i encara que en el moment d'escriure aquestes línies es desconeix la causa concreta d'aquesta desaparició, s'especula amb la intervenció directa de la companyia de Steve Jobs.

Més informació:

OSx86 Project
http://www.osx86project.org/

Xgl, la potència gràfica del teu escriptori Linux al màxim

Un servidor gràfic que aprofita al màxim els recursos de les noves targes de vídeo gràcies a l'arquitectura OpenGL està començant a fer furor entre la comunitat linuxera.

Xgl consisteix en una arquitectura de servidor gràfic que empra l'API OpenGL per treure el màxim profit de les targes gràfiques de nova generació, especialment dels "monstres" orientats als jugadors més exigents que estan llançant empreses com ATI o Nvidia.

Les funcionalitats que aquest servidor permet a un sistema Linux van des de la transparència de finestres fins a la possibilitat de rotar l'escriptori en un entorn purament 3D per a canviar d'usuari o d'escriptori virtual. Són les funcions que proporciona per exemple el sistema operatiu d'Apple, Mac OS X.

La "fama" li va arribar a aquesta arquitectura quan fa uns dies Novell va mostrar una sèrie de captures de pantalla i pel·lícules on es veia la seva propera distribució de Linux per a màquines desktop, en la qual es fa ús de Xgl per tal d'aconseguir uns efectes visuals impactants. Ara, diverses distribucions començaran a incloure Xgl d'una o altra forma: Ubuntu (gràcies a la implementació realitzada per Novell), i OpenSuSE, la "germana" lliure de SuSE Linux.

Més informació:

Plana de Xgl a Freedesktop.org
http://www.freedesktop.org/wiki/Software_2fXgl

dilluns, de febrer 20, 2006

Google facilita l'ús de Talk des de Gmail

La companyia del cercador integra el seu excel·lent servei de correu electrònic amb el seu programari de missatgeria instantània, en un pas més per a fer-li la competència a Microsoft.

Actualment quatre grans companyies es disputen l'hegemonia a Internet: AOL, Microsoft, Yahoo! i Google. Totes disposen d'una àmplia oferta de productes i serveis, molts d'ells gratuïts, com el correu electrònic o la missatgeria instantània, i la tendència que s'està veient és reunir tots aqusts serveis en una sola interfície i disponibilitzar-los 100% en línia. El darrer moviment en aquest sentit l'ha donat Google, facilitant l'accés al seu programa de missatgeria instantània Google Talk des de Gmail i sense haver d'instal·lar cap mena de programari a l'ordinador client.

El nou servei canvia de nom, passant a anomenar-se Gmail Chat, però continua oferint la mateixa funcionalitat de poder intercanviar missatges de text amb els nostres contactes, doncs com es connecta al mateix compte que tinguem, conserva la nostra llista de contactes.

Si salvem les converses de xat, aquestes ens apareixen com a missatges de correu electrònic, fent d'aquesta forma més simple la seva gestió -almenys des del punt de vista de Google- i la recerca de continguts.

Gmail Chat empra per al seu funcionament la tecnologia AJAX (Asynchronous Javascript And XML), que facilita una més gran interactivitat a les planes web sense requerir components externs addicionals. A més, gràcies a l'ús d'estàndards oberts, la nova funcionalitat és també multiplataforma, per la qual cosa usuaris de Windows, Linux, Mac OS i en general qualsevol sistema operatiu que disposi d'un navegador web compatible amb AJAX, podran intercanviar missatges*. Per a poder gaudir de la integració entre Gmail i Google Talk haurem de tenir configurat el nostre compte de Gmail per a què empri com a idioma l'anglès dels Estats Units (English (US)), ja que de moment l'esmentada funcionalitat només està disponible en aquesta llengua, malgrat que és de suposar que no trigarà molts mesos a estar disponible en la resta d'idiomes.

* En les nostres proves, Internet Explorer 6 sobre Windows i Firefox sobre Linux i Mac OS X van funcionar a la perfecció. No així Safari 1.3.2, que no va poder mostrar la llista de contactes un cop dins de Gmail.

Més informació:

Gmail
http://gmail.google.com
Google Press Center: News Announcement
http://www.google.com/intl/en/press/annc/gmail_chat.html

Per a saber más sobre AJAX (en anglès)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29

diumenge, de febrer 19, 2006

Crítiques a les principals empreses d'Internet per col·laborar amb el govern xinès en la identificació d'internautes dissidents

Google s'endu la pitjor part de les crítiques per revelar la identitat d'un internauta que va gosar criticar les autoritats locals i que fou detingut per aquest motiu. El rerefons econòmic d'un mercat amb un potencial enorme i encara molt verge marca l'actuació dels grans d'Internet al país oriental.

A la República Popular de la Xina navegar lliurement per Internet és perillós, i publicar continguts a la Xarxa ho és gairebé més encara. El govern del país censura l'accés a l'anomenada Xarxa de xarxes i monitoritza constantment el que a través d'ella veuen els seus ciutadans, per a "protegir-los" dels "continguts inapropiats" que podrien danyar el seu esperit i moral. Naturalment, existeixen formes i eines per a burlar aquesta censura, però el seu ús és perillós, i un pot acabar anant a parar a la presó per això.

Algunes organitzacions no governamentals (ONGs) treballen per tal de proporcionar el programari adequat per a què els internautes xinesos puguin accedir lliurement a la Xarxa i sense cap mena de restricció.

La societat occidental mostra, en línies generals, la seva disconformitat amb un règim que considera dictatorial*, i és per això que certes pràctiques de particulars o empreses europees o nord-americanes que facilitin al govern xinès el control i repressió dels seus ciutadans són mal vistes i fins i tot perseguides. Tot i això, un mercat amb un potencial de més de mil milions de clients té, sense cap mena de dubte, un alt poder persuasiu.

Això últim és el que han d'estar pensant els alts directius de Google, empresa líder a Internet i que disposa d'una sucursal recentment oberta a la Xina amb el beneplàcit del govern d'aquell país (i el que això comporta...). Recentment Google ha estat acusada en una comissió parlamentària nord-americana de col·laborar amb les autoritats xineses per a desemmascarar la identitat d'un internauta dissident que havia tingut la gosadia de criticar a les autoritats locals de la seva regió per corruptes. Amb la suposada col·laboració de Google, aquesta persona fou identificada, per a ser posteriorment detinguda, jutjada i empresonada. En declaracions d'un portaveu de la companyia del cercador, els responsables de Google declaren "no tenir constància d'haver participat directament en aquest afer". La negativa de la companyia a facilitar al govern nord-americà dades de les cerques que realitzen els internautes podria ser una estratagema per a rentar la seva imatge davant l'opinió pública.

Altres companyies que han sortit esquitxades per aquestes acusacions són Yahoo! i Microsoft a través de la seva divisió MSN.

Rerefons econòmic

La baralla entre els principals proveïdors de serveis i continguts a Internet no es disputa pels usuaris europeus, ni tan sols pels nord-americans. El mercat asiàtic ja està també àmpliament explotat, com a Corea del Sud o el Japó, però el veritable potencial se l'emporta la República Popular de la Xina: uns 1.300-1.400 milions d'habitants, anys enrere sense el poder adquisitiu ni els canals per a adquirir un ordinador, però ara àvids de tecnologia després de què el seu país entrés en l'economia de mercat a nivell mundial.

La Xina s'ha convertit en un dels principals exportadors de tecnologia, malgrat que ara per ara el drac asiàtic innova poc i produeix tots els encàrrecs que li arriben des d'occident. En resum, la Xina s'ha convertit en la fàbrica tecnològica d'Europa i els Estats Units.

El gran avantatge d'aquest gran mercat pràcticament verge és que els primers que puguin posicionar-se s'enduran una gran part del gat a l'aigua, amb el que pactar amb el govern, rebaixant fins i tot el llistó del que és moralment acceptable per a la companyia, pot ser la moneda de canvi emprada de forma habitual per les grans corporacions del sector.

* Sense entrar en consideracions sobre si realment ho és o no.

Especial 3GSM Barcelona - Nokia mostra el seu enfocament de cara al client i desvela nous productes

La companyia finlandesa ha apostat fort en la seva presència al 3GSM, amb el seu CEO Jorma Ollila en persona presentant els seus nous models de telèfon, i la visió que la companyia té sobre el futur de la telefonia mòbil.

Veu sobre IP en roaming

Per a Nokia el futur està marcat per la convergència de tecnologies. Un bon exemple d'això ho tenim en la tecnologia UMA (Unlicensed Mobile Access), que permet a un telèfon mòbil comunicar-se per veu sobre IP quan es trobi connectat a una xarxa IP, disminuint d'aquesta forma el cost econòmic de la comunicació. El que fa en realitat aquest tipus de tecnologia és facilitar l'accés a serveis corresponents a les tecnologies GSM i GPRS des de connexions 802.11 i Bluetooth.

Un bon ús d'aquesta tecnologia podria ser el de comunicar-nos amb l'oficina o el nostre domicili particular a través d'una connexió WiFi de l'hotel on ens trobem allotjats, al preu que paguem per aquesta connexió i independentment de la distància a la qual ens trobem de casa.

La tecnologia UMA es considera com la principal forma de convergència de tecnologies mòbils actualment. A més de mostrar un nou terminal compatible UMA (que veurem més endavant), Nokia també ha anunciat una solució de xarxa UMA, amb la qual cosa oferirà als seus clients solucions globals de comunicació.

Nous models de telèfon

Nokia ha aprofitat l'avinentesa per a presentar nous models de telèfons que llançarà comercialment durant el segon trimestre del 2006:

  • 6136: El seu punt fort és la compatibilitat amb l'estàndard UMA. De disseny bivalve (dels que s'obre en dues parts), disposa d'un botó que l'obre de forma ràpida i fàcil, convertint-se en un dels telèfons amb disseny més bell, no només de Nokia, si no dels terminals actualment disponibles al mercat. Inclou càmera d'1,3 Mpx (megapíxels) amb zoom digital de 8 augments, ranura microSD, reproductor de música i sintonitzador de ràdio FM.
  • 6131: Inclou càmera fotogràfica d'1,3 Mpx i zoom digital de 8 augments, pantalla QVGA a color d'alta resolució que suporta 16 milions de colors, sintonitzador de ràdio FM, reproductor de música integrat, ranura per a targes microSD i connectivitat "push to talk".
  • 6070: el més simple dels tres, amb la qual cosa podem considerar-lo com l'aparell destinat al mercat de consum. De formes clàssiques, inclou càmera de fotos i ofereix funcionalitats de ràdio.

En l'àmbit de la TV mòbil, Nokia i Sony Ericsson han anunciat avui la seva intenció de cooperar per a aconseguir interoperabilitat en dispositius amb DVB-H i en serveis de TV a través del mòbil de qualsevol fabricant a partir del 2006. Ambdues companyies reconeixen la tecnologia DVB-H com la preferida per a transmetre televisió digital terrestre mòbil i ambdues empreses s'han mostrat d'acord a l'hora de treballar de forma activa en els processos existents d'estandardització i desenvolupament tecnològic.

Especial 3GSM Barcelona - Dell i Vodafone presenten el primer portàtil amb connexió HSDPA integrada

Es començarà a comercialitzar al Regne Unit, França i Alemanya, incorpora un slot per a una tarja SIM i serà també compatible amb les tecnologies UMTS i GPRS.

Dell i Vodafone han aprofitat el 3GSM per a presentar el primer ordinador portàtil amb connexió sense fils de banda ampla per via telefònica integrada. Es tracta del model Latitude D820, desenvolupat conjuntament per la companyia nord-americana de maquinari i l'operadora britànica.

El nou model de Dell és compatible amb la tecnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), una evolució de l'UMTS que ofereix una velocitat de connexió més alta (fins a 14 Mbps.) i amb la qual es poden arribar a taxes de descàrrega de fins a 1,5 Mbps. L'ús de la tecnologia HSDPA en un mercat tan canviant com el de les comunicacions mòbils -en el qual, i de la nit al dia, pot sorgir un altre estàndard de connexió més veloç- es deu al fet que segons la visió de Dell, serà un tipus de connexió que estarà en plena vigència durant tota la vida operativa del portàtil des del moment de la seva adquisició.

Dell veu aquest pas com l'evolució natural de les comunicacions sense fils als ordinadors, que han passat del curt radi d'acció del Bluetooth, al més gran del WiFi, i des de la introducció del HSDPA, a un radi idèntic al dels telèfons mòbils, malgrat que cal tenir ben en compte la cobertura per a usar aquesta mena de connexió.

En aquest sentit, la companyia texana ha apostat per un ordinador portàtil i no per un aparell més petit com ara un smartphone, per les possibilitats multifunció que ofereix aquest dispositiu. Tot i això, el que no es podrà fer de moment són trucades, però queda obert el tema de la VoIP (veu sobre IP), ja que al disposar d'una connexió a Internet, és possible usar qualsevol mena de programa d'aquest tipus com ara Skype.

Inicialment aquest ordinador estarà disponible només al regne Unit, França i Alemanya, i únicament amb el servei proporcionat per Vodafone. Per a més endavant cap de les dues empreses té fets plans, pel què podríem veure els portàtils de Dell amb targes d'altres operadores, o altres fabricants traient models similars al mercat.

La inserció de la tarja SIM és extremadament simple, doncs només cal enretirar la bateria per a poder-la inserir al seu slot corresponent. En aquest lloc queda més protegida que si la inseríssim en un connector com els habituals lectors de targes SD, a més d'estar permanentment disponible. El programari de gestió inclòs és proporcionat per Vodafone.

L'usuari al qual va dirigit aquest aparell és bàsicament el corporatiu.

Sensor intel·ligent per a la pantalla

Un detall més que marca la qualitat del Latitude D820 és un petit sensor incorporat a la base de la pantalla, que capta la lluminositat que rep aquesta i, en conseqüència, rebaixa o augmenta la seva brillantor, optimitzant d'aquesta manera el consum de bateria d'acord amb les condicions lumíniques existents en cada moment.

Més informació:

Dell Previews Plans to Integrate 3rd Generation Mobile Connectivity
http://www1.us.dell.com/content/topics/global.aspx/corp/pressoffice/en/2006/2006_01_24_rr_000?c=us&l=en&s=corp

Especial 3GSM Barcelona - Skype presenta la versió 2.0 del seu programari de VoIP per a PocketPC

Amb aquesta presentació, i tenint en compte que la versió 2.0 per a plataformes de sobretaula o portàtils només està disponible per a Windows (disposant Mac OS X i Linux de versions anteriors), Skype s'orienta cap al món de l'empresa, malgrat que sense oblidar els usuaris finals.

Skype ha aprofitat l'esdeveniment barceloní per a presentar públicament la nova versió del seu programari de veu sobre tecnologia IP (VoIP) per a dispositius mòbils que funcionen amb el sistema operatiu Pocket PC de Microsoft.

Skype 2.0 per a Pocket PC funciona en qualsevol dispositiu que pugui executar Windows Mobile Pocket PC 2003 o Windows Mobile 5.0 Pocket PC amb un processador que funcioni a més de 312 MHz. i equipat amb compatibilitat WiFi o 3G. Les principals novetats que aporta aquesta versió són:

  • Millores en la qualitat de veu
  • Increment del nombre de dispositius suportats
  • Increment del nombre de llengües en les quals es troba disponible el programa
  • Suport per a pantalles amb resolució de 240x240
  • Trucades de Skype a Skype o SkypeOut
  • Missatgeria instantània

Voicemail

Aquest programari és especialment útil quan comptem en el nostre dispositiu mòbil amb una connexió a Internet amb tarifa plana, doncs en aquest cas podem parlar gratuïtament amb els nostres contactes si ells també disposen de la solució de Skype instal·lada en els seus dispositius, o fins i tot parlar a llargues distàncies per un cost de trucada local.

Skype vindrà preinstal·lat en una sèrie de dispositius com l'Asus MyPal GPS PDA, o l'i-mate PDA2.

Més informació:

Skype for Pocket PC
http://www.skype.com/products/skype/pocketpc/

Skype Introduces Next Generation Mobile Application for Pocket PC
http://www.skype.com/company/news/2006/skype_pocketpc_20.html

Especial 3GSM Barcelona - WiPOQ, el dispositiu de comunicacions que complementa al telèfon mòbil

En una fira que s'està caracteritzant per mostrar dispositius multifuncionals, el gegant japonès Sanyo aposta per un aparell orientat a les comunicacions textuals.

El nou WiPOQ, encara en fase de desenvolupament però del qual n'hem pogut veure alguns prototips en el 3GSM és un dispositiu que, en una primera impressió, pot resultar "rar": necessita un telèfon mòbil que actuï com a mòdem per connectar-se a la Xarxa, i les seves aplicacions són -en un principi- els missatges de text, correu electrònic i missatgeria instantània. No disposa de capacitats de telefonia ni de connexió per ell sol. Així que ens pot oferir el WiPOQ?

Les claus per a entendre el perquè d'aquest dispositiu residixen en les premisses de lleugeresa, petit tamany i teclat qwerty integrat. El WiPOQ no està pensat com a un telèfon multifunció, si no més aviat com a un dispositiu complementari al mòbil amb el qual afegir comoditat a l'hora d'escriure textos llargs.

La comunicació entre el WiPOQ i el telèfon es realitza mitjançant Bluetooth, essent compatible amb tota la gamma dels principals telèfons existents al mercat (Nokia, SonyEricsson,...), i inclou aplicacions de correu electrònic, missatgeria instantània, enviament de missatges SMS i navegador web. Per a més endavant, la gamma WiPOQ s'ampliarà amb més màquines, com per exemple una d'orientada a la reproducció de música.

El WiPOQ ha estat desenvolupat per l'empresa Comsciences amb el suport de Sanyo.

Més informació:

Wipoq, the multimedia messenger by Sanyo
http://www.wipoq.com/

dissabte, de febrer 18, 2006

Es tanca a Barcelona el certamen 3GSM

Ahir dijous es va tancar el saló 3GSM dedicat a la telefonia mòbil i que s'ha celebrat des del dilluns, amb la presència de les companyies més importants del sector.

El saló tanca amb un balanç positiu tant per a la industria com per a la ciutat. En el terreny tecnològic s'han produït anuncis en exclusiva mundial com el de la nova gamma de telèfons de Nokia, una de les principals fabricants de telèfons mòbils del món, o de Samsung, que ha presentat en societat els seus models per a un futur proper -principis del 2007- en els quals s'hi podran veure emisions de televisió en directe.

Precisament la televisió als mòbils juntament amb la capacitat d'aquests de reproduïr música i l'anomenat "oci digital" han estat els grans protagonistes de la fira, que repetirà presència a la ciutat comptal l'any vinent per les mateixes dates.

La celebració de la fira 3GSM a Barcelona, una de les trobades més importants del sector a nivell mundial, consolida la capital catalana com a una de les ciutats amb més creixement i més atractiva per a la industria de la tecnologia, culminant -malgrat que no finalitzant- una tasca començada anys enrera i que ha cristalitzat en projectes com el districte 22@ (un barri de la ciutat on hi tenen la seu empreses tecnològiques i de nova creació) i la celebració del congrés mundial d'Internet (IGC/INET) cada juny també a la ciutat.

El benefici econòmic que ha deixat aquest esdeveniment també ha estat notable, i diversos sectors com l'hoteler i el dels transports se n'han beneficiat abastament. Com a nota curiosa, destacar que les cues que es feien a l'exterior de la Fira de Barcelona per a aconseguir taxi podien arribar a superar l'hora de durada amb facilitat.

La vida nocturna de la ciutat també s'ha vist alterada pel congrés, doncs durant la seva celebració s'han anat celebrant diverses festes privades per als assistents i la premsa. El "plat fort" d'aquestes festes s'esdevingué el dimecres dia 15 al Sugar Club situat a l'edifici del World Trade Center, organitzada per Blogstar i que va comptar amb la presència de l'actor nord-americà Wesley Snipes (la trilogia de Blade), la model Caprice i la també actriu Juliette Lewis, que va amenitzar la vetllada actuant amb el seu conjunt musical, The Licks (Les Llepades). Prèviament, al matí, tots tres personatges havien participat a la roda de premsa organitzada per Blogstar i que va tenir lloc al mateix recinte de la Fira de Barcelona.

dijous, de febrer 16, 2006

3GSM: "s'acab� lo que se daba"

Mentre escric aquestes ratlles espero el tren que m'ha de portar de tornada a casa. Han estat quatre dies molt interessants, fent contactes de tota mena (comercials, period�stics, algun intent de ligue ;-P ) que espero donin aviat un resultat positiu.

dimecres, de febrer 15, 2006

Especial 3GSM Barcelona - PalmSource ensenya el seu futur en Linux

La companyia japonesa Access, actual propietària de PalmSource, ha mostrat com serà tècnica i funcionalment la nova versió del Palm OS, migrat ja a Linux.

El nou Palm OS basat en Linux culminarà una transició anunciada fa alguns mesos per la companyia i confirmada per la seva adquisició per part de l'empresa nipona Access, les solucions Linux de la qual per a dispositius encastats (embedded) es compten entre les millors del mercat.

Construint la plataforma Linux per a dispositius mòbils

Fins ara, i segons la visió de PalmSource, Linux no constituïa una plataforma per a desenvolupadors d'equips mòbils pel seu compte. Cada fabricant havia de construir el seu propi sistema partint com a base des del kernel i les diverses eines i projectes separats que es poden trobar a Internet.

La plataforma d'Access-PalmSource està basada en el kernel 2.6.12 o superior, malgrat que deixa llibertat suficient als fabricants per a què emprin altres versions. Més endavant es posaran a disposició dels desenvolupadors les especificacions tècniques que hauran de tenir els kernels que vulguin ser compatibles amb aquesta plataforma estandarditzada, així com s'alliberarà un kernel que funcionarà sobre una plataforma hardware de referència.

La interfície gràfica d'usuari es basarà en les llibreries GTK+, una plataforma lliure i ja emprada en projectes d'aquesta mena (GPE, per exemple). La versió per a la nova plataforma estarà optimitzada per al seu correcte ús amb smartphones i altres dispositius mòbils, combinant la base de les llibreries estàndard GTK+ amb nous components gràfics creats per Access-PalmSource.

El programari que podrà córrer en aquesta nova generació de dispositius es beneficia d'una amplia i activa comunitat de desenvolupadors i empreses, que programen seguint la filosofia del programari lliure i el codi obert. Així, disposarem de programari tan pràctic com el reproductor multimèdia Totem, la base de dades SQLlite o el framework de Gstreamer, que facilita la creació d'aplicacions que emprin vídeo en streaming.

Naturalment, les aplicacions relacionades amb la telefonia no han estat oblidades, ja que el nou front de batalla en el qual intentarà obrir-se camí el nou Palm OS serà el dels smartphones més que el de les PDAs amb capacitats de telèfon, un terreny en el qual tindrà una dura competència amb Microsoft i Symbian.

Compatibilitat assegurada

El nou Palm OS podrà seguir executant les aplicacions natives de versions anteriors gràcies a un emulador, fet que garanteix als usuaris que no perdran la inversió realitzada en programari ni s'hauran de barallar amb migracions problemàtiques.

A més d'aquestes, la nova versió executarà aplicacions GTK natives, i aplicacions Java.

Mantindrà PalmSource una quota de mercat que li permeti sobreviure?

L'aposta per Linux és arriscada. Els consumidors estaven fins ara acostumats al Palm OS com un sistema simple, efectiu, visualment espartà i que per tant consumia pocs recursos, però en el qual es podia confiar per a la realització de les tasques habituals amb un dispositiu mòbil. A més, l'existència d'una companyia (Palm) dedicada en exclusiva a la fabricació de dispositius basats en l'esmentat sistema, assegurava a mitjà/llarg termini el seu continu desenvolupament i el necessari servei tècnic. La nova aventura Linux juntament amb el primer dispositiu basat en Windows Mobile llançat per Palm, fan que l'usuari final pugui dubtar del futur del Palm OS al mercat encara que PalmSource tingui tancats i ben lligats diversos acords comercials; no oblidem que, al cap i a la fi, qui mana és el qui compra.

El mercat asiàtic en general i el japonès en concret no sembla un problema per a Access, doncs la mentalitat asiàtica pel què fa a l'ús de dispositius mòbils és més oberta que la de l'usuari nord-americà o europeu. El problema es centrarà més aviat en Europa i Amèrica.

Si el nou Palm OS no tingués èxit, és possible que les operacions de PalmSource quedessin estancades a l'Àsia, i en aquest cas la divisió d'Access probablement perdria el seu nom i independència per passar a integrar-se totalment en la seva companyia mare.

Especial 3GSM Barcelona - El món del mòbil es reuneix durant quatre dies a la capital catalana

Música i televisió al mòbil, les principals estrelles de la fira més important del món en aquest sector.

Per primera vegada en la seva història, el congrés de referència en tecnologies mòbils, el 3GSM, ha arribat a Barcelona. Els motius del canvi des de la ciutat francesa de Cannes són diversos, però resideixen fonamentalment en el potencial i les infraestructures que ofereix la ciutat comptal, que continuarà acollint properes edicions del saló.

Música, la reina

Els telèfons mòbils comencen a no ser entesos si no tenen capacitats de reproducció de música. Enrera ha quedat el temps en què disposar d'un mòbil amb càmera fotogràfica era requisit indispensable per a què un pogués ser l'orgullós posseïdor d'un telèfon a la moda; ara el que es porta és la música a la carta, unint les funcions de telèfon mòbil amb les de reproductor MP3, el que ens porta a la següent pregunta: el futur dels reproductors de música seguirà raonablement separat de la telefonia mòbil, o bé estem assistint al principi de la fi dels reproductors MP3 tal i com els coneixem ara en favor de mòbils amb més funcionalitats?

La resposta a aquesta pregunta la va donar fa algun temps Bill Gates, que va declarar en certa ocasió que l'iPod tenia els dies comptats. La mateixa Apple ha confiat en el passat en l'emergent mercat de la música al mòbil signant un acord amb Motorola per a proporcionar una versió mòbil de l'iTunes al seu model ROKR, encara que sembla que aquest acord no ha prosperat en el temps.

Els principals llançaments de terminals de telefonia de les diferents companyies que s'estan produint aquests dies inclouen la reproducció de música en alta qualitat, apta per a l'oïda del més refinat melòman.

El futur: la televisió

La vida no s'acaba en la música. Diuen que una imatge val més que mil paraules, i aquesta és una frase que bé podria definir la propera generació de telèfons, la que està per venir i que probablement començarem a veure a finals d'enguany però que es difondrà massivament durant el 2007. El seu principal punt fort: la possibilitat de poder veure emissions de televisió en temps real.

Una de les companyies més compromeses amb portar la televisió als telèfons és Samsung, que ha presentat en el 3GSM la seva gamma de telèfons per als mesos vinents, comptant en alguns d'ells amb la possibilitat de seguir emissions televisives en directe.

La part del programari també ha estat ben representada per un bon nombre de companyies fabricants de solucions per a l'enviament i recepció de senyal televisiva en dispositius mòbils.

El negoci de l'oci

A més de música i vídeo, i encara que més discretament, també s'han pogut veure molts fabricants i distribuïdors de videojocs i continguts d'oci per a mòbils, un segment que ja s'ha començat a explotar però que sembla que té davant seu molt de bon futur encara.

El 3GSM ha preparat fins i tot un espai per als proveïdors d'entreteniment reservat a adults en el mòbil, una indústria que sembla no haver-se enlairat encara i sobre la qual recauen poques esperances que ho faci de forma massiva, almenys de moment.

Un futur en clau asiàtica

Els principals impulsors de les tecnologies mòbils són actualment els països asiàtics, amb Corea i Japó al capdavant. Tot i això, el 3GSM també ha vist un bon nombre de companyies índies, fet que demostra la puixança que a poc a poc, i sense fer gaire soroll, està aconseguint el subcontinent asiàtic.

Més informació:

The 3GSM World Congress 2006
http://www.3gsmworldcongress.com/

dilluns, de febrer 13, 2006

Sóc al 3 GSM :-) !

Doncs això, que estic aquí, a Barcelona, fent un tomb entre expositors de telefonia mòbil, proveïdors de continguts i gent d'aquest "mundillo". Per a freakis, si. És el que sóc, collons :-D !

Barcelona es converteix durant quatre dies en la capital mundial del mòbil

El congrés 3GSM s'inaugura avui dilluns dia 13 a la ciutat comptal amb actes repartits per tota la ciutat que aplegaran les principals empreses del sector de la telefonia mòbil.

Per primera vegada el principal congrés de tecnologies mòbils (llegeixi's telefonia i informàtica) canvia la ciutat francesa de Cannes per Barcelona per a la seva celebració. La importància d'aquest esdeveniment queda ben palesa en el fet que les places hoteleres a la capital han registrat una ocupació del 100%, beneficiant de retruc a la industria gironina car molts participants han vingut aquí a cercar-hi habitació.

Els afeccionats a les noves tecnologies podran gaudir en aquesta fira i durant quatre dies (del 13 al 16) dels darrers llançaments dels principals actors del sector (Nokia, Motorola, SonyEricsson, Telefónica, Microsoft,...) i d'altres companyies fabricants de tecnologia i de continguts per a dispositius mòbils, enmig d'un ambient d'optimisme del sector davant les xifres creixents a nivell mundial de vendes de telèfons mòbils i serveis relacionats.

Les jornades diürnes a la Fira de Barcelona -espai principal en el qual es desenvoluparan les activitats del congrés- es complementaran amb altres actes paral·lels organitzats en hotels repartits per tota la ciutat i les festes nocturnes com l'organitzada per Blogstar (el weblog de les estrelles de Hollywood) la nit del dimecres dia 15.

dimecres, de febrer 08, 2006

VMware allibera servidor de màquines virtuals gratuït

Aprofundint una mica més en la seva estratègia d'oferir productes gratuïts amb l'objectiu comercial d'augmentar l'ús del seu producte i que això redundi en un augment de la seva cartera de clients, VMware ha publicat a la seva web una solució de virtualització per a servidors que pot descarregar-se sense cap cost per a l'usuari.

El producte esmentat es complementa amb el player (reproductor) de màquines virtuals alliberat fa escàssament dos mesos, però a diferència d'aquest (i segons podem llegir a la secció de FAQ -preguntes més freqüents per les seves sigles en anglès- del producte) permet la creació de màquines virtuals a més de la seva reproducció. A més, i en el lloc web de VMware, s'han disponibilitzat una sèrie de màquines virtuals prèviament preparades i optimitzades per a la realització de funcions concretes com la de proxy o servidor de correu electrònic. La interoperativitat amb altres productes de VMware com ESX Server està assegurada, podent executar màquines virtuals creades amb aquest últim programari.

L'aposta de VMware pels productes gratuïts també pot venir motivada per l'entrada en escena de Xen, un programari lliure de virtualització que permet l'execució del sistema virtualitzat a una velocitat propera a la què tindria si s'executés de forma nativa. Tot i això, per al seu ús amb Xen, el sistema virtualitzat ha d'estar específicament preparat per a això, pel què no tots els sistemes són aptes actualment per a executar-se en aquesta màquina virtual (Windows per exemple no ho és), mentre que emprant la tecnologia de VMware no es requereix aquest pas previ de preparació, ja que VMware realitza una abstracció del maquinari d'un PC, fent creure al sistema operatiu virtualitzat que en realitat s'està executant sobre un ordinador físic i no dins d'un programa. Tot i això, i malgrat ser més flexible, aquesta darrera opció té un cost en rendiment.

La introducció dels nous xips de diversos nuclis per part d'Intel i AMD (principals actors del mercat en aquest sector) i la seva optimització per a l'ús de tecnologies de virtualització i execució en paral·lel pot ser un altre bon motiu per a l'aparició d'aquest producte gratuït, ja que probablement VMware no vulgui perdre quota de mercat davant les alternatives gratuïtes a les quals s'enfronta, ara que tot indica que la virtualització es popularitzarà amb aquest nou maquinari.

De moment, VMware Server està disponible en versió beta per a Windows i Linux, i s'espera que la versió definitiva faci la seva aparició en algun moment del segon quatrimestre del 2006.

Més informació:

VMware Server
http://www.vmware.com/

Opera presenta preview de la versió 9 del seu navegador... amb possible polèmica inclosa

Inclourà el client de descàrregues P2P BitTorrent integrat en el mateix navegador.

Opera Soft ha signat un acord amb BitTorrent Inc. per a incloure el protocol de descàrregues P2P d'aquesta última companyia al seu navegador web, amb el què es facilitarà als usuaris d'Opera la introducció en el món de les descàrregues P2P de la mà del protocol que té més fama de legalitat i eficiència al món.

Des del navegador, i mitjançant l'eina de recerca integrada que tots els programes d'aquest tipus ja comencen a portar a la banda superior dreta de la finestra, es podrà seleccionar la recerca de continguts per paraula clau dins de BitTorrent. El resultat que retorna el programa és una plana web amb enllaços a les planes que contenen els torrents, que es descarregaran mitjançant el gestor de descàrregues del navegador. Juntament amb el protocol BitTorrent, les habituals descàrregues via HTTP i FTP també continuen essent suportades per Opera.

Una millora tècnica que pot produir polèmica

Recentment BitTorrent va anunciar la seva "legalització", terme amb el qual i quan es parla de xarxes de parells, ens referim a què els responsables de la creació del protocol i/o manteniment de la xarxa d'intercanvi han signat acords amb associacions protectores dels drets d'autor o companyies privades dedicades a la producció de música, pel·lícules o llibres, per a què al servei esmentat només s'hi puguin trobar continguts considerats legals*. En teoria, doncs, ja no hauria de ser possible trobar continguts il·legals al BitTorrent.

Qualsevol usuari que a dia d'avui descarregui i instal·li la preview de l'Opera 9, pot comprovar com a través de la recerca a BitTorrent pot arribar a continguts il·legals. Ara la pregunta clau és: farà ulls grossos la indústria audiovisual o bé al contrari emprendrà una nova croada contra BitTorrent? o el que és més: començarà una nova guerra, aquesta vegada contra els navegadors?

Altres novetats

- Motor de widgets que permet no només l'ús, si no també la creació d'aquestes petites aplicacions. Normalment, tots els motors de widgets es creen tenint en ment un determinat sistema operatiu i no un navegador.
- S'ha millorat el bloquejador de pop-ups (finestres emergents) i s'ha introduït un bloquejador de contingut, amb el qual podem impedir l'accés a planes web segons el seu contingut.
- Podem seleccionar una sèrie de preferències específicament per a cada lloc web que visitem, com per exemple si acceptem totes les cookies procedents del lloc web esmentat.
- Possibilitat d'obtenir una vista prèvia de les planes que estan en cada pestanya sense haver d'entrar en elles, amb el què localitzar el contingut que busquem entre totes les planes que hem obert és més fàcil i ràpid.

Opera 9 Tech Preview 2 es pot descarregar gratuïtament des del site de snapshots d'Opera, a l'adreça http://snapshot.opera.com/

Més informació:

Nota de premsa anunciant la incorporació del protocol BitTorrent al navegador web Opera
http://www.opera.com/pressreleases/en/2006/02/06/

* Lluny de la disquisició sobre si èticament és o no és vàlid intercanviar els continguts esmentats, que és un tema a part.

Gnash, el player de Flash llliure

És el reproductor de fitxers Flash (format propietari de Macromedia, recentment adquirida per Adobe) del projecte GNU, i encara es troba en fase de desenvolupament.

La importància d'aquest desenvolupament és alta, doncs com està disponible el seu codi font (al formar part del projecte GNU estarà sota la llicència GPL), podrà ser adaptat a qualsevol plataforma maquinari/programari, fins i tot aquelles per a les quals Macromedia no ofereix suport directe, com per exemple els navegadors web minoritaris i sistemes operatius alternatius. Això permetrà crear una certa desvinculació entre l'empresa i el format que ha creat, malgrat que l'esmentada vinculació continuarà existint en ser Macromedia la que dicti la seva evolució, representant el mateix que Sun és al Java.

Segons podem llegir a la plana web del projecte, un dels seus principals avantatges és el grau de compatibilitat amb el format flash que oferirà; existeixen altres reproductors lliures d'aquest format, però suporten correctament fins a la seva versió 4, mentre que Gnash promet suportar fins a algunes funcionalitats de la versió 7.

Altres facilitats ofertes per Gnash són:

- Disponibilitat d'un reproductor autònom (en anglès, standalone) i d'un plug-in per a Firefox.
- Suporta l'ús de missatges escrits en XML tal i com està documentat en l'especificació del format Flash.
- Usa OpenGL (un estàndard gràfic multiplataforma) per a renderitzar les animacions.

Per als interessats en el seu desenvolupament, el projecte Gnash posa a la seva disposició llistes de distribució i documentació, i en ser un projecte GNU, existeix també la possibilitat de col·laborar de forma directa escrivint codi font.

Més informació:

Gnash - GNU Project - Free Software Foundation (FSF)
http://www.gnu.org/software/gnash/

dimarts, de febrer 07, 2006

Microsoft allibera la segona beta de l'Internet Explorer 7

La principal novetat d'aquesta beta 2 és el "Favorites Center", una icona des de la qual podem gestionar els nostres preferits o els feeds RSS.

Les novetats que ens proporciona la nova versió beta 2 són:

  • Millores en l'interfície d'usuari que consisteixen bàsicament en reduir l'espai ocupat per la barra de menús i les barres de tasques en favor d'un espai més gran de visualització per a la plana web, a més d'empetitir les icones de l'aplicació.
  • Introducció del Favorites Center, des del qual es gestiona tota la llista de preferits, feeds RSS i l'historial de navegació.
  • Eines anti-phishing. Quan es sospita o es té la seguretat de què un lloc web al qual accedeix l'usuari és en realitat una falsificació, es mostren unes icones indicatives d'aquesta situació a la part superior de la finestra.
  • Bloqueig d'instal·lació de programes no autoritzats, amb el qual es vol acabar amb l'epidèmia de malware (programari molest o perjudicial) que s'instal·la sense permís als ordinadors dels usuaris. Bon exemple d'aquest tipus de malware és el programa winfixer, que pot executar-se de forma automàtica després de la visita de l'usuari a determinades planes web, gràcies a les facilitats ofertes per les versions actuals de l'internet Explorer.

Aquestes s'afegeixen a les proporcionades en l'anterior versió beta com per exemple la navegació en pestanyes, una funcionalitat que permet obrir diverses planes web en una sola finestra del navegador separades entre elles per pestanyes. Això no és un nou invent introduït per Microsoft, ja que de fet l'Internet Explorer és un dels darrers navegadors en implementar l'ús de pestanyes; amb anterioritat els seus principals competidors (Safari i Firefox) ja permetien l'ús de pestanyes per a navegar.

Tot i això, el que sí s'ha afegit a la beta 2 és una funcionalitat batejada com a Quick Tabs que consisteix en un botó a la banda esquerra de les pestanyes mitjançant el qual s'accedeix a una visió en miniatura (el que tècnicament es coneix com a thubnail) de totes les planes contingudes a les pestanyes obertes, i des de la qual es pot accedir a qualsevol de les pestanyes esmentades.

Una altra facilitat incorporada ja des de la primera beta de l'IE 7 és el cercador integrat, que pot ser configurat per l'usuari. Naturalment, aquesta eina ve preconfigurada per a usar el cercador MSN de Microsoft.

La primera vegada que vaig intentar descarregar la beta 2 de l'IE 7 en una màquina (fa escàssament uns dies), el procés de descàrrega em va sol·licitar passar la prova de validació "Windows Genuine", mentre que la segona vegada -motivada per l'escriptura d'aquest article- no se'm va sol·licitar passar l'esmentada prova, per la qual cosa m'és difícil indicar als lectors si se'ls sol·licitarà algun requisit per a descarregar l'arxiu que conté l'instal·lador.

Per a instal·lar l'IE 7 beta 2 es necessita un Windows XP amb Service Pack 2. Si no es té aquest, l'instal·lador acabarà amb un missatge d'error.

Descoberta la primera vulnerabilitat

Ja s'ha descobert la primera vulnerabilitat explotable a l'IE 7, que permet l'execució de codi arbitrari a la màquina afectada.

Naturalment a això cal afegir-hi les habituals fallades implícites a qualsevol versió beta d'un programari que encara s'està provant: "penjades" del sistema, incompatibilitats amb altres programes, problemes per a executar-lo,...

En ser aquesta una versió beta, és recomanable no instal·lar-la en una màquina "de producció", si no només en ordinadors de proves.

Més informació:

Plana de descàrrega de l'Internet Explorer 7 beta 2
http://www.microsoft.com/windows/ie/ie7/ie7betaredirect.mspx

Notes tècniques, amb informació sobre com instal·lar-la i desinstalarla
http://msdn.microsoft.com/ie/releasenotes/default.aspx

"Tour" per les noves funcionalitats
http://www.microsoft.com/windows/ie/ie7/tour/default.mspx

dilluns, de febrer 06, 2006

Publicada la versió 4.0 de nmap

Aporta millores substancials en la velocitat d'escaneig i per a facilitar el seu ús.

S'ha fet esperar dos anys, però finalment s'ha publicat una nova versió de Nmap (Network Mapper), la 4.00 . Nmap és una eina gratuïta d'escaneig de ports distribuïda per Insecure.org que permet descobrir quins ports estan oberts en un ordinador, determinar els serveis que estan corrent en aquests ports i el sistema operatiu sobre el qual corren.

Nmap és una eina àmpliament emprada per la comunitat informàtica dedicada a la seguretat per a tests de penetració en ordinadors de forma remota. També és usada per la comunitat hacker en general i, com a conseqüència molesta de la seva difusió, per crackers que l'usen per a establir els punts febles d'una màquina com a pas previ al seu atac. A més, i gràcies a la fama aconseguida per aquest excel·lent producte, va gaudir d'un paper secundari en una producció hollywoodiana de luxe: The Matrix Reloaded, on un dels protagonistes intentava hackejar Matrix emprant Nmap per a explotar un bug descobert el 2001.

Algunes de les novetats que presenta aquesta nova versió són:

  • S'ha escrit de cap i de nou el motor d'escaneig de ports de forma que ara és més ràpid quan s'escaneja una sola màquina i molt més ràpid quan s'escaneja un grup de hosts en paral·lel.
  • La línia de comandes ara és més interactiva, afegint la possibilitat de què ens deixi veure més informació del què està fent o facilitant el "debugatge" del que estiguem veient.
  • Afegida la capacitat per a enviar i enrutar frames raw d'ethernet enlloc d'emprar sockets raw. Això és especialment interessant en Windows XP, sistema en el qual Microsoft ha desactivat l'ús de sockets raw.
  • S'ha optimitzat l'ús de memória RAM que empra el programa, redundant en una velocitat més alta en l'escaneig de ports.
  • Construída una nova plana de manual (man), més llarga i clara.
  • Augmentat el nombre d'empremtes digitals (fingerprints) de sistemes operatius i serveis que corren en ells que pot detectar correctament Nmap. Entre els sistemes operatius que ara pot distingir el programa trobem el Mac OS X 10.4 o Solaris 10, a més de a nombrosos routers i fins i tot impressores amb capacitat de connectar-se directament a una xarxa IP.
  • Per a la versió Windows del programa s'ha creat un instal·lador gratuït, i per a la versió Unix/Linux s'ha adaptat l'entorn gràfic a les llibreries GTK 2.
  • Les opcions de temps ja no només s'introdueixen en mil·lisegons, si no que poden ser especificades també en segons, minuts o hores.

Nmap pot descarregar-se lliurement en codi font o bé com a binari precompilat per a diversos sistemes (Linux en format RPM i Windows) des de la plana web del projecte.

Més informació:

Nota de premsa anunciant Nmap 4.00
http://www.insecure.org/stf/Nmap-4.00-Release.html

Pàgina de Nmap
http://www.insecure.org/nmap/

dissabte, de febrer 04, 2006

Google desmenteix que vagi a entrar en el sector dels sistemes operatius

Des de fa uns dies circulen per la Xarxa rumors de què la companyia del cercador podria presentar la seva pròpia distribució de Linux basada en Ubuntu. Malgrat que només són rumors, la propera assistència d'un dels experts de Google a la Linux Expo de Califòrnia com a ponent es prestava a confirmar-los, per la qual cosa Google s'ha avançat desmentint tals afirmacions.

Segons alguns rumors que han estat circulant recentment per Internet, Google podria llançar-se a l'arena dels sistemes operatius amb la seva pròpia distribució de Linux, que rebria el nom de Goobuntu, doncs estaria basada en Ubuntu. Aquesta darrera és al seu torn una distribució Linux basada en Debian i patrocinada pel multimilionari sud-africà Mark Shuttleworth que està tenint un gran èxit entre el públic gràcies als esforços del propi Shuttleworth, que dóna una gran quantitat de diners a l'any per oferir aquesta distribució de forma totalment gratuïta a la comunitat.

Recentment, i des de Google, es va admetre estar treballant amb Ubuntu i que aquesta és una distribució que agrada molt dins de l'empresa. Això fou motiu més que suficient per a què comencessin els rumors d'una possible aliança entre Google i Ubuntu. El resultat d'aquest explosiu còctel -quina barreja no ho seria actualment sense Google present?- seria la distribució Linux de Google, basada en Ubuntu: Goobuntu.

Fins ara aquesta informació era pura i dura rumorologia, recolzada per un fet recent que la podria venir a confirmar: la participació de Dan Kegel, enginyer de programari de Google, a la propera Southern California Linux Expo, a celebrar-se els dies 11 i 12 de febrer a l'aeroport Radisson de Los Angeles.

La conferència de Kegel, titulada "Why doesn't Johnny run Linux? Or, Overcoming Desktop Obstacles" tractarà de les causes per les quals Linux encara no ha penetrat de forma massiva en el sector dels ordinadors desktop, mentre que en el sector servidors ja disposa d'una àmplia quota de mercat. És aquí on molts esperaven que Kegel acabés la seva xerrada presentant la nova distribució de Google, o bé que deixés el camí preparat per a què en un futur proper fos tal vegada algun altre cap visible de Google qui la presentés. Però la companyia del cercador ha estat més ràpida, i segons informació publicada pel rotatiu online Ars Technica, Google només empra Ubuntu de forma interna, però no té cap intenció de publicar una versió pròpia d'aquesta distribució.

Més informació:

Article de The Register que explica la possibilitat de què Google estigui treballant en la seva pròpia distro de Linux
http://www.theregister.co.uk/2006/01/31/google_goes_desktop_linux/

Google denies plans to distribute OS based on Ubuntu
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060131-6087.html

dijous, de febrer 02, 2006

Nexenta OS, l'OpenSolaris amb sabor a Linux

En la seva segona versió alpha, inclou l'entorn d'escriptori KDE, drivers per a targes WiFi o l'entorn de programació Mono complet, així com una de les darreres compilacions del nucli d'OpenSolaris.

D'ençà que Sun Microsystems va alliberar el codi font del sistema operatiu Solaris sota el paraigua del programa OpenSolaris, han sorgit alguns projectes que aprofiten les eines proporcionades per Sun i les complementen amb altres programes lliures. És el cas de Nexenta OS, una distribució d'OpenSolaris que passa per ser la més completa d'aquest sistema juntament al Solaris de Sun (que al seu torn es pot considerar com a una distribució d'OpenSolaris).

L'objectiu de Nexenta OS és crear un complet sistema GNU aprofitant per a això el kernel (nucli) d'OpenSolaris, el mateix que GNU/Linux, ja que cal no oblidar que el sistema del pingüí consisteix en un kernel (Linux) sobre el qual corren les utilitats desenvolupades per al sistema GNU, el qual disposa a més d'altres kernels alternatius com ara Match.

En la seva versió Alpha 2, Nexenta OS presenta una nova eina d'instal.lació amb facilitat d'autoparticionament, inclou l'entorn d'escriptori KDE (fins ara només treballava amb Gnome), nombrosos drivers per a targes de xarxa WiFi (fet que el converteix en una molt bona opció per a treballar en ordinadors portàtils), suport complet per a arrancar des de dispositius extraïbles com ara memòries USB, tota la plataforma Mono incloent-hi Beagle, i el runtime de Java com a novetats mes destacades.

Aquests paquets es sumen als ja inclosos fins a la data amb Nexenta, com l'entorn d'escriptori Gnome, el servidor web Apache, la base de dades MySQL, el navegador Firefox, o el gestor de paquets Synaptic.

Més informació:

Unix Portal:Nexenta OS - Nexenta GNU/Solaris
http://www.gnusolaris.org/gswiki/Nexenta_OS

dimecres, de febrer 01, 2006

La Comissió Europea, contrària a què Microsoft cobri per deixar veure el seu codi font

Segons diverses fonts d'informació, la Comissió Europea estaria disposada a prosseguir amb la causa legal que l'enfronta amb Microsoft si aquesta darrera no ofereix el codi font anunciat fa una setmana sense cap restricció.

Fa pocs dies Microsoft anunciava que oferirà als seus competidors el codi font d'algunes parts del Windows Server System, més concretament els protocols de comunicacions, per a què aquests puguin construir productes que interactuin sense problemes amb la seva plataforma de programari. Aquest codi estaria subjecte a una llicència encara no precisada però probablement de pagament.

La Comissió Europea (CE) ha avisat que no acceptarà que la llicència sota la qual estigui disponible l'esmentat codi font sigui de pagament. Microsoft va anunciar aquesta iniciativa presentant-la com a un avanç a la decisió de la CE, anant un pas més enllà, però ara aquesta podria quedar en un foc d'encenalls.

La manca d'informació per part de Microsoft sobre quina llicència concreta protegirà al codi alliberat pot ser, precisament, un estratagema tot esperant observar la reacció de la CE sobre el seu anunci. No debades, la companyia de Redmond encara pot anunciar que donar-li un cop d'ull al seu codi font serà gratuït...

El moment per a què Google entri al sector dels sistemes operatius?

Des de fa alguns dies circulen per la Xarxa rumors de què la companyia del cercador podria presentar la seva pròpia distribució Linux basada en Ubuntu. Malgrat que només són rumors, la propera assistència d'un dels experts de Google a la Linux Expo de California com a ponent es presta a confirmar-los.

Segons alguns rumors que han estat circulant recentment a Internet, Google es podria llançar a l'arena dels sistemes operatius amb la seva pròpia distribució de Linux, que rebria el nom de Goobuntu, doncs estaria basada en Ubuntu. Aquesta darrera és al seu torn una distribució Linux basada en Debian i patrocinada pel multimilionari sudafricà Mark Shuttleworth que està tenint un gran èxit entre el públic gràcies als esforços del propi Shuttleworth, que dóna una gran quantitat de diners a l'any per a oferir aquesta distribució de forma totalment gratuïta a la comunitat.

Recentment, i des de Google, es va admetre estar treballant amb Ubuntu i que aquesta és una distribució que agrada molt dins de l'empresa. Aquest fou motiu més que suficient per a què comencessin els rumors d'una possible aliança entre Google i Ubuntu. El resultat d'aquest còctel explosiu -quina barreja no ho seria actualment sense Google present?- seria la distribució Linux de Google, basada en Ubuntu: Goobuntu.

Malgrat tot, si bé fins ara aquesta informació era pura i dura rumorologia, un fet la podria venir a confirmar: la participació de Dan Kegel, enginyer de programari de Google, a la propera Southern California Linux Expo, a celebrar-se els dies 11 i 12 de febrer a l'aeroport Radisson de los Angeles.

La conferència de Kegel, titulada "Why doesn't Johnny run Linux? Or, Overcoming Desktop Obstacles" tractarà de les causes per les quals Linux encara no ha penetrat de forma massiva en el sector dels ordinadors desktop, mentre que en sector servidors ja disposa d'una àmplia quota de mercat. És aquí on molts esperen que Kegel acabi la seva conferència presentant la nova distribució de Google, o bé que deixi el camí preparat per a què en un futur proper sigui tal vegada algun altre cap visible de Google qui la presenti.

Més informació:

Article de The Register que explica la possibilitat de què Google estigui treballant en la seva pròpia distro de Linux
http://www.theregister.co.uk/2006/01/31/google_goes_desktop_linux/