dilluns, de febrer 20, 2006

Google facilita l'ús de Talk des de Gmail

La companyia del cercador integra el seu excel·lent servei de correu electrònic amb el seu programari de missatgeria instantània, en un pas més per a fer-li la competència a Microsoft.

Actualment quatre grans companyies es disputen l'hegemonia a Internet: AOL, Microsoft, Yahoo! i Google. Totes disposen d'una àmplia oferta de productes i serveis, molts d'ells gratuïts, com el correu electrònic o la missatgeria instantània, i la tendència que s'està veient és reunir tots aqusts serveis en una sola interfície i disponibilitzar-los 100% en línia. El darrer moviment en aquest sentit l'ha donat Google, facilitant l'accés al seu programa de missatgeria instantània Google Talk des de Gmail i sense haver d'instal·lar cap mena de programari a l'ordinador client.

El nou servei canvia de nom, passant a anomenar-se Gmail Chat, però continua oferint la mateixa funcionalitat de poder intercanviar missatges de text amb els nostres contactes, doncs com es connecta al mateix compte que tinguem, conserva la nostra llista de contactes.

Si salvem les converses de xat, aquestes ens apareixen com a missatges de correu electrònic, fent d'aquesta forma més simple la seva gestió -almenys des del punt de vista de Google- i la recerca de continguts.

Gmail Chat empra per al seu funcionament la tecnologia AJAX (Asynchronous Javascript And XML), que facilita una més gran interactivitat a les planes web sense requerir components externs addicionals. A més, gràcies a l'ús d'estàndards oberts, la nova funcionalitat és també multiplataforma, per la qual cosa usuaris de Windows, Linux, Mac OS i en general qualsevol sistema operatiu que disposi d'un navegador web compatible amb AJAX, podran intercanviar missatges*. Per a poder gaudir de la integració entre Gmail i Google Talk haurem de tenir configurat el nostre compte de Gmail per a què empri com a idioma l'anglès dels Estats Units (English (US)), ja que de moment l'esmentada funcionalitat només està disponible en aquesta llengua, malgrat que és de suposar que no trigarà molts mesos a estar disponible en la resta d'idiomes.

* En les nostres proves, Internet Explorer 6 sobre Windows i Firefox sobre Linux i Mac OS X van funcionar a la perfecció. No així Safari 1.3.2, que no va poder mostrar la llista de contactes un cop dins de Gmail.

Més informació:

Gmail
http://gmail.google.com
Google Press Center: News Announcement
http://www.google.com/intl/en/press/annc/gmail_chat.html

Per a saber más sobre AJAX (en anglès)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29