diumenge, de desembre 09, 2007

Google sembla voler anar un pas més enllà en el terreny de la telefonia mòbil

La companyia del cercador ha confirmat que participarà en la subhasta de freqüències que prepara la FCC per al proper 24 de gener, i que de guanyar podria convertir-la en operadora.

Google està demostrant àmpliament que li interessa i molt el món de la telefonia mòbil. El nombre dels seus serveis per a terminals mòbils està augmentant de mica en mica, i encara que es va especular molt amb un telèfon mòbil de la companyia a l'estil iPhone, finalment Google es va destapar amb un projecte molt més ambiciós com és la plataforma Android, que en l 'opinió de molts experts farà que la resta de plataformes mòbils competidores (Symbian, Blackberry, Windows Mobile, Palm OS) es posin a tremolar d'aquí a poc. Però el que faltava és veure a Google convertida en una operadora de telefonia mòbil.

Durant les darreres setmanes, la companyia del cercador ha estat pressionant a diferents operadores nord-americanes per a què obrissin les seves xarxes a terminals i programari no controlats directament per elles, quelcom que amb més o menys sort ha aconseguit en alguns casos com el de Verizon Wireless. El motiu és simple: posicionar a Android en el mercat, deixar el terreny preparat per quan surtin a la venda els primers terminals equipats amb aquest sistema operatiu.

L'opció per la que Google licitarà en la subhasta de freqüències, l'anomenat "Bloc C" corresponent a la freqüència de 700 MHz, ve marcada per l'obligatorietat d'obrir el servei a qualsevol mena de terminal i programari des de la mateixa FCC (Federal Communications Commission), el que encaixa totalment amb la voluntat i la filosofia de Google i amb la seva nova plataforma de programari.

Per part de la companyia californiana no s'han fet públics detalls de com pensa explotar la freqüència si finalment guanya la subhasta; queda en l'aire la possibilitat de que busqui un soci entre les operadores actualment establertes als Estats Units o alguna nova que li interessi entrar en aquest mercat, o també que l'exploti completament en solitari, creant una infraestructura. L'únic problema és com quedaran les relacions entre la companyia del cercador i la resta d'operadores...

I també cal parlar de Microsoft, companyia a la qual alguns rumors situaven com interessada en licitar per alguna de les llicències posades a subhasta, bé en solitari o bé aliant-se amb alguna operadora, i que finalment no han estat confirmats. És potser per aquest motiu pel qual Google no ha mostrat les seves intencions fins a aquest dilluns 3 de desembre quan la data límit per presentar-se a la subhasta era dimarts dia 4.

Més informació:

Nota de premsa de Google
http://www.google.com/intl/en/press/pressrel/fccspectrum_20071130.html