dimarts, de desembre 04, 2007

Apple podria estar implementant compatibilitat nativa amb aplicacions Win32

Segons un post enviat a la llista de distribució de WINE, un desenvolupador d'aquest projecte hauria pogut trobar evidències que els enginyers d'Apple estan treballant per dotar al Mac OS X d'una capa de compatibilitat que li permeti executar programari natiu de Windows sense haver de recompilar-lo o usar emuladors.

WINE consisteix en un projecte de programari per a sistemes operatius derivats de Unix (el que inclou a Linux i a Mac OS X) que busca permetre l'execució d'aplicacions natives de Windows en aquests sistemes. Per posar un exemple, ens permet executar l'Office de Microsoft sense cap canvi ni haver de recompilar aquest paquet, sota Linux.

WINE es troba disponible en versions per a sistemes operatius compatibles amb l'arquitectura x86, tot i que també existeix una versió per a antics Mac's basats en els xips PowerPC.

Steven Edwards, programador d'aquest projecte, es trobava testejant una aplicació en un sistema operatiu Mac OS X 10.5 "Leopard" quan es va fixar més detingudament en el missatge d'error que li donava la fallada de l'aplicació provada, en el qual s'indicava que era el propi sistema operatiu el que estava intentant executar l'aplicació mitjançant el seu propi carregador de binaris PE.

El format de fitxer binari PE, les sigles del qual corresponen a Portable Executable, és l'estàndard emprat pels sistemes Windows, i indica com ha d'estar construït el programa per a què pugui ser executat pel sistema operatiu.

Fins ara, els sistemes Mac OS X donaven un tipus de missatge d'error advertint que no podien executar binaris PE si s'intentava aquesta operació, però el missatge amb el qual va topar Edwards (i malgrat finalment no haver pogut executar el programa) indica que es va intentar carregar el fitxer i a més buscar les llibreries DLL per a la seva correcta execució, punt aquest darrer que és el que més subratllen els partidaris de pensar que Apple està introduint la capacitat d'executar programari Windows en el seu sistema operatiu de forma nativa.

El fet que el format PE consti també a l'especificació del sistema EFI (Extensible Firmware Interface) com a format executable estàndard, pot fer pensar que el missatge es refereix més a una funcionalitat de compatibilitat amb EFI que a la possibilitat descrita per Edwards, i malgrat tot molts ja han deixat volar la seva imaginació...

Per a alguns dels programadors i internautes, Apple estaria encobrint un projecte per a què futures versions del Mac OS X puguin executar nativament aplicacions Windows, i alguns coincideixen en afirmar que la companyia de Steve Jobs ho anunciarà al públic quan Microsoft deixi de donar suport tècnic al Windows XP.

Un altre motiu per a què Apple no faci declaracions sobre això podria ser que la companyia de Cupertino s'hagués basat en WINE, que és programari lliure, però sense proporcionar el codi font de les modificacions realitzades. No seria la primera vegada que s'acusa a Apple de violar la GPL, encara que de moment aquesta possibilitat (com l 'anterior) no deixa de ser una simple conjectura.

De moment, i a falta de més investigacions, els indicis es queden aquí. Poques publicacions en línia s'han fet ressò d'aquests fets tot i la seva possible importància futura, malgrat que encara és molt aviat per donar res per sentat.

Més informació:

Missatge original de Steven Edwards a la llista de distribució de WINE
http://www.winehq.org/pipermail/wine-devel/2007-November/060846.html