dijous, de desembre 06, 2007

Microsoft anuncia novetats per a Windows Genuine Advantage amb el Service Pack 1 de Vista

La finalitat d'aquestes seria evitar la picaresca que fins ara ha permès activar versions il·legals del sistema operatiu.

Windows XP disposa d'un sistema de seguretat per a què no funcioni en un ordinador si no s'activa abans. Aquesta activació es realitza via Internet o per telèfon i gràcies en primer lloc a una clau de producte única per a cada còpia del Windows i en segon lloc a una clau generada per a cada ordinador en concret a partir dels números de sèrie de diversos components com poden ser la placa base o el disc dur, de manera que cada equip queda identificat univocamente en els servidors de Microsoft. Així, la companyia de Redmond pot controlar quantes activacions s'han fet d'una mateixa còpia del sistema o en quantes màquines diferents es troba instal·lat simultàniament, tallant les pràctiques realitzades pels usuaris que violin l'acord de llicència EULA (End User License Agreement).

Malgrat tot, i seguint la màxima de la seguretat informàtica que afirma que tot el que una persona pot protegir, una altra ho pot desprotegir, el sistema d'activació del Windows ha estat burlat moltes vegades, proporcionant l'oportunitat a gent de tota mena per a què activessin còpies no adquirides legalment, si no copiades vulnerant l'acord de llicència EULA.

És per això que Microsoft ha anunciat la renovació de les seves tecnologies de protecció i del programa WGA (Windows Genuine Advantage) per tal d'oferir un major grau de protecció en els seus productes i una sèrie d'avantatges exclusius per als clients que hagin adquirit legalment una còpia del sistema operatiu de la companyia de Redmond.

La nova generació de l'eina d'activació de Windows coincidirà en el temps amb l'esperat primer service pack per a Windows Vista, amb el qual Microsoft espera impulsar l'adopció de la nova versió del seu sistema operatiu en el món empresarial, el més reticent pel que fa a introduir novetats i malgrat que en el segment de l'usuari final Vista ja està obtenint bones xifres de vendes gràcies a la seva preinstal·lació en les màquines dels principals fabricants. També serà present en la propera generació de sistemes per a servidors, Windows Server 2008, que veurà la llum durant el primer trimestre de l'any vinent.

La nova eina no tallarà les funcionalitats del Windows ni bloquejarà el sistema per a què l'usuari no pugui entrar en ell, però estarà informant continuadament sobre el fet que la còpia instal·lada no ha estat adquirida legalment, i que l'usuari ha de fer alguna cosa per a resoldre-ho. Serà quelcom que pretén avisar a aquells compradors als quals se'ls hagi enganyat cobrant-los un Windows quan la còpia instal·lada és pirata, i com a molèstia per a aquells que hagin piratejat Windows conscientment, de manera que al final es vegin obligats a adquirir una còpia legal del sistema per deixar de veure els "molests" avisos.

Aquesta estratègia contrasta amb les formes anteriors, ja que en detectar un sistema Windows Vista il·legal, se li reduïen certes funcionalitats deixant altres molt bàsiques amb les quals era difícil per no dir impossible arribar a realitzar un treball productiu.

Juntament amb l'anunci del nou WGA, Microsoft també ha donat a conèixer les diferents tècniques que s'empren per vulnerar el procés d'activació dels seus sistemes, i que resumeix en dues:

- Manipulació OEM Bios: suposa la modificació d'arxius del sistema i de la BIOS de la placa base, per imitar el mateix tipus d'activació del producte que realitzen les còpies de Windows que vénen instal·lades de fàbrica en els equips dels OEMs (fabricants d'equips originals).

- Manipulació del Temporitzador de Gracia: intenta manipular el reajustament del límit del "temps de gràcia" existent entre el període d'instal·lació i el d'activació manipulant la data en alguns casos, l'any 2099.

Les alteracions en arxius corresponents a funcionalitats clau del sistema provoca que no es pugui garantir el seu bon funcionament, pel què els problemes que s'esdevinguin amb una màquina el Windows de la qual ha estat activat saltant-se el procediment de Microsoft poden ser deguts a diverses casuístiques, entre les quals es troba el "trucatge" del sistema d'activació.