dijous, de febrer 02, 2006

Nexenta OS, l'OpenSolaris amb sabor a Linux

En la seva segona versió alpha, inclou l'entorn d'escriptori KDE, drivers per a targes WiFi o l'entorn de programació Mono complet, així com una de les darreres compilacions del nucli d'OpenSolaris.

D'ençà que Sun Microsystems va alliberar el codi font del sistema operatiu Solaris sota el paraigua del programa OpenSolaris, han sorgit alguns projectes que aprofiten les eines proporcionades per Sun i les complementen amb altres programes lliures. És el cas de Nexenta OS, una distribució d'OpenSolaris que passa per ser la més completa d'aquest sistema juntament al Solaris de Sun (que al seu torn es pot considerar com a una distribució d'OpenSolaris).

L'objectiu de Nexenta OS és crear un complet sistema GNU aprofitant per a això el kernel (nucli) d'OpenSolaris, el mateix que GNU/Linux, ja que cal no oblidar que el sistema del pingüí consisteix en un kernel (Linux) sobre el qual corren les utilitats desenvolupades per al sistema GNU, el qual disposa a més d'altres kernels alternatius com ara Match.

En la seva versió Alpha 2, Nexenta OS presenta una nova eina d'instal.lació amb facilitat d'autoparticionament, inclou l'entorn d'escriptori KDE (fins ara només treballava amb Gnome), nombrosos drivers per a targes de xarxa WiFi (fet que el converteix en una molt bona opció per a treballar en ordinadors portàtils), suport complet per a arrancar des de dispositius extraïbles com ara memòries USB, tota la plataforma Mono incloent-hi Beagle, i el runtime de Java com a novetats mes destacades.

Aquests paquets es sumen als ja inclosos fins a la data amb Nexenta, com l'entorn d'escriptori Gnome, el servidor web Apache, la base de dades MySQL, el navegador Firefox, o el gestor de paquets Synaptic.

Més informació:

Unix Portal:Nexenta OS - Nexenta GNU/Solaris
http://www.gnusolaris.org/gswiki/Nexenta_OS