dimecres, de febrer 08, 2006

Gnash, el player de Flash llliure

És el reproductor de fitxers Flash (format propietari de Macromedia, recentment adquirida per Adobe) del projecte GNU, i encara es troba en fase de desenvolupament.

La importància d'aquest desenvolupament és alta, doncs com està disponible el seu codi font (al formar part del projecte GNU estarà sota la llicència GPL), podrà ser adaptat a qualsevol plataforma maquinari/programari, fins i tot aquelles per a les quals Macromedia no ofereix suport directe, com per exemple els navegadors web minoritaris i sistemes operatius alternatius. Això permetrà crear una certa desvinculació entre l'empresa i el format que ha creat, malgrat que l'esmentada vinculació continuarà existint en ser Macromedia la que dicti la seva evolució, representant el mateix que Sun és al Java.

Segons podem llegir a la plana web del projecte, un dels seus principals avantatges és el grau de compatibilitat amb el format flash que oferirà; existeixen altres reproductors lliures d'aquest format, però suporten correctament fins a la seva versió 4, mentre que Gnash promet suportar fins a algunes funcionalitats de la versió 7.

Altres facilitats ofertes per Gnash són:

- Disponibilitat d'un reproductor autònom (en anglès, standalone) i d'un plug-in per a Firefox.
- Suporta l'ús de missatges escrits en XML tal i com està documentat en l'especificació del format Flash.
- Usa OpenGL (un estàndard gràfic multiplataforma) per a renderitzar les animacions.

Per als interessats en el seu desenvolupament, el projecte Gnash posa a la seva disposició llistes de distribució i documentació, i en ser un projecte GNU, existeix també la possibilitat de col·laborar de forma directa escrivint codi font.

Més informació:

Gnash - GNU Project - Free Software Foundation (FSF)
http://www.gnu.org/software/gnash/