dimecres, de febrer 15, 2006

Especial 3GSM Barcelona - El món del mòbil es reuneix durant quatre dies a la capital catalana

Música i televisió al mòbil, les principals estrelles de la fira més important del món en aquest sector.

Per primera vegada en la seva història, el congrés de referència en tecnologies mòbils, el 3GSM, ha arribat a Barcelona. Els motius del canvi des de la ciutat francesa de Cannes són diversos, però resideixen fonamentalment en el potencial i les infraestructures que ofereix la ciutat comptal, que continuarà acollint properes edicions del saló.

Música, la reina

Els telèfons mòbils comencen a no ser entesos si no tenen capacitats de reproducció de música. Enrera ha quedat el temps en què disposar d'un mòbil amb càmera fotogràfica era requisit indispensable per a què un pogués ser l'orgullós posseïdor d'un telèfon a la moda; ara el que es porta és la música a la carta, unint les funcions de telèfon mòbil amb les de reproductor MP3, el que ens porta a la següent pregunta: el futur dels reproductors de música seguirà raonablement separat de la telefonia mòbil, o bé estem assistint al principi de la fi dels reproductors MP3 tal i com els coneixem ara en favor de mòbils amb més funcionalitats?

La resposta a aquesta pregunta la va donar fa algun temps Bill Gates, que va declarar en certa ocasió que l'iPod tenia els dies comptats. La mateixa Apple ha confiat en el passat en l'emergent mercat de la música al mòbil signant un acord amb Motorola per a proporcionar una versió mòbil de l'iTunes al seu model ROKR, encara que sembla que aquest acord no ha prosperat en el temps.

Els principals llançaments de terminals de telefonia de les diferents companyies que s'estan produint aquests dies inclouen la reproducció de música en alta qualitat, apta per a l'oïda del més refinat melòman.

El futur: la televisió

La vida no s'acaba en la música. Diuen que una imatge val més que mil paraules, i aquesta és una frase que bé podria definir la propera generació de telèfons, la que està per venir i que probablement començarem a veure a finals d'enguany però que es difondrà massivament durant el 2007. El seu principal punt fort: la possibilitat de poder veure emissions de televisió en temps real.

Una de les companyies més compromeses amb portar la televisió als telèfons és Samsung, que ha presentat en el 3GSM la seva gamma de telèfons per als mesos vinents, comptant en alguns d'ells amb la possibilitat de seguir emissions televisives en directe.

La part del programari també ha estat ben representada per un bon nombre de companyies fabricants de solucions per a l'enviament i recepció de senyal televisiva en dispositius mòbils.

El negoci de l'oci

A més de música i vídeo, i encara que més discretament, també s'han pogut veure molts fabricants i distribuïdors de videojocs i continguts d'oci per a mòbils, un segment que ja s'ha començat a explotar però que sembla que té davant seu molt de bon futur encara.

El 3GSM ha preparat fins i tot un espai per als proveïdors d'entreteniment reservat a adults en el mòbil, una indústria que sembla no haver-se enlairat encara i sobre la qual recauen poques esperances que ho faci de forma massiva, almenys de moment.

Un futur en clau asiàtica

Els principals impulsors de les tecnologies mòbils són actualment els països asiàtics, amb Corea i Japó al capdavant. Tot i això, el 3GSM també ha vist un bon nombre de companyies índies, fet que demostra la puixança que a poc a poc, i sense fer gaire soroll, està aconseguint el subcontinent asiàtic.

Més informació:

The 3GSM World Congress 2006
http://www.3gsmworldcongress.com/