diumenge, de febrer 19, 2006

Especial 3GSM Barcelona - Dell i Vodafone presenten el primer portàtil amb connexió HSDPA integrada

Es començarà a comercialitzar al Regne Unit, França i Alemanya, incorpora un slot per a una tarja SIM i serà també compatible amb les tecnologies UMTS i GPRS.

Dell i Vodafone han aprofitat el 3GSM per a presentar el primer ordinador portàtil amb connexió sense fils de banda ampla per via telefònica integrada. Es tracta del model Latitude D820, desenvolupat conjuntament per la companyia nord-americana de maquinari i l'operadora britànica.

El nou model de Dell és compatible amb la tecnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), una evolució de l'UMTS que ofereix una velocitat de connexió més alta (fins a 14 Mbps.) i amb la qual es poden arribar a taxes de descàrrega de fins a 1,5 Mbps. L'ús de la tecnologia HSDPA en un mercat tan canviant com el de les comunicacions mòbils -en el qual, i de la nit al dia, pot sorgir un altre estàndard de connexió més veloç- es deu al fet que segons la visió de Dell, serà un tipus de connexió que estarà en plena vigència durant tota la vida operativa del portàtil des del moment de la seva adquisició.

Dell veu aquest pas com l'evolució natural de les comunicacions sense fils als ordinadors, que han passat del curt radi d'acció del Bluetooth, al més gran del WiFi, i des de la introducció del HSDPA, a un radi idèntic al dels telèfons mòbils, malgrat que cal tenir ben en compte la cobertura per a usar aquesta mena de connexió.

En aquest sentit, la companyia texana ha apostat per un ordinador portàtil i no per un aparell més petit com ara un smartphone, per les possibilitats multifunció que ofereix aquest dispositiu. Tot i això, el que no es podrà fer de moment són trucades, però queda obert el tema de la VoIP (veu sobre IP), ja que al disposar d'una connexió a Internet, és possible usar qualsevol mena de programa d'aquest tipus com ara Skype.

Inicialment aquest ordinador estarà disponible només al regne Unit, França i Alemanya, i únicament amb el servei proporcionat per Vodafone. Per a més endavant cap de les dues empreses té fets plans, pel què podríem veure els portàtils de Dell amb targes d'altres operadores, o altres fabricants traient models similars al mercat.

La inserció de la tarja SIM és extremadament simple, doncs només cal enretirar la bateria per a poder-la inserir al seu slot corresponent. En aquest lloc queda més protegida que si la inseríssim en un connector com els habituals lectors de targes SD, a més d'estar permanentment disponible. El programari de gestió inclòs és proporcionat per Vodafone.

L'usuari al qual va dirigit aquest aparell és bàsicament el corporatiu.

Sensor intel·ligent per a la pantalla

Un detall més que marca la qualitat del Latitude D820 és un petit sensor incorporat a la base de la pantalla, que capta la lluminositat que rep aquesta i, en conseqüència, rebaixa o augmenta la seva brillantor, optimitzant d'aquesta manera el consum de bateria d'acord amb les condicions lumíniques existents en cada moment.

Més informació:

Dell Previews Plans to Integrate 3rd Generation Mobile Connectivity
http://www1.us.dell.com/content/topics/global.aspx/corp/pressoffice/en/2006/2006_01_24_rr_000?c=us&l=en&s=corp