dimecres, de febrer 08, 2006

VMware allibera servidor de màquines virtuals gratuït

Aprofundint una mica més en la seva estratègia d'oferir productes gratuïts amb l'objectiu comercial d'augmentar l'ús del seu producte i que això redundi en un augment de la seva cartera de clients, VMware ha publicat a la seva web una solució de virtualització per a servidors que pot descarregar-se sense cap cost per a l'usuari.

El producte esmentat es complementa amb el player (reproductor) de màquines virtuals alliberat fa escàssament dos mesos, però a diferència d'aquest (i segons podem llegir a la secció de FAQ -preguntes més freqüents per les seves sigles en anglès- del producte) permet la creació de màquines virtuals a més de la seva reproducció. A més, i en el lloc web de VMware, s'han disponibilitzat una sèrie de màquines virtuals prèviament preparades i optimitzades per a la realització de funcions concretes com la de proxy o servidor de correu electrònic. La interoperativitat amb altres productes de VMware com ESX Server està assegurada, podent executar màquines virtuals creades amb aquest últim programari.

L'aposta de VMware pels productes gratuïts també pot venir motivada per l'entrada en escena de Xen, un programari lliure de virtualització que permet l'execució del sistema virtualitzat a una velocitat propera a la què tindria si s'executés de forma nativa. Tot i això, per al seu ús amb Xen, el sistema virtualitzat ha d'estar específicament preparat per a això, pel què no tots els sistemes són aptes actualment per a executar-se en aquesta màquina virtual (Windows per exemple no ho és), mentre que emprant la tecnologia de VMware no es requereix aquest pas previ de preparació, ja que VMware realitza una abstracció del maquinari d'un PC, fent creure al sistema operatiu virtualitzat que en realitat s'està executant sobre un ordinador físic i no dins d'un programa. Tot i això, i malgrat ser més flexible, aquesta darrera opció té un cost en rendiment.

La introducció dels nous xips de diversos nuclis per part d'Intel i AMD (principals actors del mercat en aquest sector) i la seva optimització per a l'ús de tecnologies de virtualització i execució en paral·lel pot ser un altre bon motiu per a l'aparició d'aquest producte gratuït, ja que probablement VMware no vulgui perdre quota de mercat davant les alternatives gratuïtes a les quals s'enfronta, ara que tot indica que la virtualització es popularitzarà amb aquest nou maquinari.

De moment, VMware Server està disponible en versió beta per a Windows i Linux, i s'espera que la versió definitiva faci la seva aparició en algun moment del segon quatrimestre del 2006.

Més informació:

VMware Server
http://www.vmware.com/