diumenge, de desembre 02, 2007

Google comença als Estats Units la lluita per posicionar Android al mercat

La companyia del cercador ha aconseguit exercir prou pressió com per forçar a Verizon Wireless a obrir les seves xarxes de comunicacions de manera que siguin accessibles a qualsevol terminal i qualsevol programari.

Tot i que Verizon Wireless diu que ho fa per la demanda del mercat, la majoria dels analistes coincideixen en afirmar que l'anunci d'obertura de les seves xarxes de comunicacions a terminals i programari que l'operadora no controli directament, ha estat realitzat degut a la pressió exercida per Google i també possiblement per Apple, totes dues amb interessos en el món de la telefonia.

La política de Verizon Wireless impedia que a la seva xarxa de comunicacions s'hi connectessin terminals, s'executés programari o fossin emprats serveis no controlats directament per aquesta operadora, amb l'excusa oficial d'assegurar la màxima qualitat en les comunicacions. Apple té signat un contracte en exclusiva amb AT&T, encara que és fàcil imaginar que amb vista al futur li interessa que totes les xarxes de comunicacions estiguin obertes, pel que pugui ser. A més, la companyia de Cupertino ha obert recentment l'iPhone a aplicacions de tercers, pel que aquí hi trobem un altre motiu d'interès amb vista al futur.

Per la seva banda, Google seria l'actor principal d'aquesta obra, i l'empresa més interessada en la total liberalització de les xarxes de comunicacions mòbils. La companyia del cercador és la principal impulsora de l'Open Handset Alliance i de la seva plataforma software per a telèfons mòbils Android, basada en Linux i que farà la competència a Windows Mobile i Symbian. Els nous telèfons equipats amb Android sortiran a la venda segons tots els indicis durant el 2008, i és més que probable que a Google li interessi que puguin ser emprats en qualsevol xarxa.

Preguntades sobre el moviment de Verizon, la resta de les principals operadores de telefonia mòbil nord-americans han donat respostes dispars sobre el que faran elles en el futur.

Verizon ha anunciat per a principis de 2008 la publicació d'una guia tècnica orientada als desenvolupadors d'aplicacions per a què aquests puguin construir i adaptar programari als requisits de la xarxa de dades de l'operadora.

Més informació:

Nota de premsa de Verizon Wireless
http://news.vzw.com/news/2007/11/pr2007-11-27.html