diumenge, de febrer 19, 2006

Especial 3GSM Barcelona - Nokia mostra el seu enfocament de cara al client i desvela nous productes

La companyia finlandesa ha apostat fort en la seva presència al 3GSM, amb el seu CEO Jorma Ollila en persona presentant els seus nous models de telèfon, i la visió que la companyia té sobre el futur de la telefonia mòbil.

Veu sobre IP en roaming

Per a Nokia el futur està marcat per la convergència de tecnologies. Un bon exemple d'això ho tenim en la tecnologia UMA (Unlicensed Mobile Access), que permet a un telèfon mòbil comunicar-se per veu sobre IP quan es trobi connectat a una xarxa IP, disminuint d'aquesta forma el cost econòmic de la comunicació. El que fa en realitat aquest tipus de tecnologia és facilitar l'accés a serveis corresponents a les tecnologies GSM i GPRS des de connexions 802.11 i Bluetooth.

Un bon ús d'aquesta tecnologia podria ser el de comunicar-nos amb l'oficina o el nostre domicili particular a través d'una connexió WiFi de l'hotel on ens trobem allotjats, al preu que paguem per aquesta connexió i independentment de la distància a la qual ens trobem de casa.

La tecnologia UMA es considera com la principal forma de convergència de tecnologies mòbils actualment. A més de mostrar un nou terminal compatible UMA (que veurem més endavant), Nokia també ha anunciat una solució de xarxa UMA, amb la qual cosa oferirà als seus clients solucions globals de comunicació.

Nous models de telèfon

Nokia ha aprofitat l'avinentesa per a presentar nous models de telèfons que llançarà comercialment durant el segon trimestre del 2006:

  • 6136: El seu punt fort és la compatibilitat amb l'estàndard UMA. De disseny bivalve (dels que s'obre en dues parts), disposa d'un botó que l'obre de forma ràpida i fàcil, convertint-se en un dels telèfons amb disseny més bell, no només de Nokia, si no dels terminals actualment disponibles al mercat. Inclou càmera d'1,3 Mpx (megapíxels) amb zoom digital de 8 augments, ranura microSD, reproductor de música i sintonitzador de ràdio FM.
  • 6131: Inclou càmera fotogràfica d'1,3 Mpx i zoom digital de 8 augments, pantalla QVGA a color d'alta resolució que suporta 16 milions de colors, sintonitzador de ràdio FM, reproductor de música integrat, ranura per a targes microSD i connectivitat "push to talk".
  • 6070: el més simple dels tres, amb la qual cosa podem considerar-lo com l'aparell destinat al mercat de consum. De formes clàssiques, inclou càmera de fotos i ofereix funcionalitats de ràdio.

En l'àmbit de la TV mòbil, Nokia i Sony Ericsson han anunciat avui la seva intenció de cooperar per a aconseguir interoperabilitat en dispositius amb DVB-H i en serveis de TV a través del mòbil de qualsevol fabricant a partir del 2006. Ambdues companyies reconeixen la tecnologia DVB-H com la preferida per a transmetre televisió digital terrestre mòbil i ambdues empreses s'han mostrat d'acord a l'hora de treballar de forma activa en els processos existents d'estandardització i desenvolupament tecnològic.