dimecres, de febrer 08, 2006

Opera presenta preview de la versió 9 del seu navegador... amb possible polèmica inclosa

Inclourà el client de descàrregues P2P BitTorrent integrat en el mateix navegador.

Opera Soft ha signat un acord amb BitTorrent Inc. per a incloure el protocol de descàrregues P2P d'aquesta última companyia al seu navegador web, amb el què es facilitarà als usuaris d'Opera la introducció en el món de les descàrregues P2P de la mà del protocol que té més fama de legalitat i eficiència al món.

Des del navegador, i mitjançant l'eina de recerca integrada que tots els programes d'aquest tipus ja comencen a portar a la banda superior dreta de la finestra, es podrà seleccionar la recerca de continguts per paraula clau dins de BitTorrent. El resultat que retorna el programa és una plana web amb enllaços a les planes que contenen els torrents, que es descarregaran mitjançant el gestor de descàrregues del navegador. Juntament amb el protocol BitTorrent, les habituals descàrregues via HTTP i FTP també continuen essent suportades per Opera.

Una millora tècnica que pot produir polèmica

Recentment BitTorrent va anunciar la seva "legalització", terme amb el qual i quan es parla de xarxes de parells, ens referim a què els responsables de la creació del protocol i/o manteniment de la xarxa d'intercanvi han signat acords amb associacions protectores dels drets d'autor o companyies privades dedicades a la producció de música, pel·lícules o llibres, per a què al servei esmentat només s'hi puguin trobar continguts considerats legals*. En teoria, doncs, ja no hauria de ser possible trobar continguts il·legals al BitTorrent.

Qualsevol usuari que a dia d'avui descarregui i instal·li la preview de l'Opera 9, pot comprovar com a través de la recerca a BitTorrent pot arribar a continguts il·legals. Ara la pregunta clau és: farà ulls grossos la indústria audiovisual o bé al contrari emprendrà una nova croada contra BitTorrent? o el que és més: començarà una nova guerra, aquesta vegada contra els navegadors?

Altres novetats

- Motor de widgets que permet no només l'ús, si no també la creació d'aquestes petites aplicacions. Normalment, tots els motors de widgets es creen tenint en ment un determinat sistema operatiu i no un navegador.
- S'ha millorat el bloquejador de pop-ups (finestres emergents) i s'ha introduït un bloquejador de contingut, amb el qual podem impedir l'accés a planes web segons el seu contingut.
- Podem seleccionar una sèrie de preferències específicament per a cada lloc web que visitem, com per exemple si acceptem totes les cookies procedents del lloc web esmentat.
- Possibilitat d'obtenir una vista prèvia de les planes que estan en cada pestanya sense haver d'entrar en elles, amb el què localitzar el contingut que busquem entre totes les planes que hem obert és més fàcil i ràpid.

Opera 9 Tech Preview 2 es pot descarregar gratuïtament des del site de snapshots d'Opera, a l'adreça http://snapshot.opera.com/

Més informació:

Nota de premsa anunciant la incorporació del protocol BitTorrent al navegador web Opera
http://www.opera.com/pressreleases/en/2006/02/06/

* Lluny de la disquisició sobre si èticament és o no és vàlid intercanviar els continguts esmentats, que és un tema a part.