dissabte, de desembre 08, 2007

Disponible Google Docs per a dispositius mòbils

Només permet visualitzar una part dels diferents formats de fitxer amb els quals treballa aquesta aplicació en línia, i no permet la seva edició.

Silenciosament, sense més notícies que en el weblog oficial de Google Docs, la companyia del cercador va donar a conèixer a finals d'aquest passat mes d'octubre que la versió mòbil del seu paquet ofimàtic en línia ja està disponible. De moment, aquesta només permet la visualització d'arxius de text i fulls de càlcul, i no la seva modificació, que queda reservada als equips de sobretaula o que executin un navegador web amb més capacitats que el d'un dispositiu mòbil habitual (cas de l'iPhone/iPod Touch). Al telèfon d'Apple, a més, també podem veure les presentacions.

Uns mesos enrere ja s'havia especulat amb la possibilitat de que Google llancés aquesta versió mòbil del seu reeixit servei que permet la creació de textos, fulls de càlcul i presentacions. La URL del servei fou descoberta per alguns internautes fa alguns mesos, quan encara estava en preparació, però la companyia del cercador no va confirmar ni desmentir la notícia.

La URL d'accés al nou servei Google Docs Mobile és http://docs.google.com/m , que si la introduïm en el navegador web del nostre telèfon ens portarà a una pàgina en la qual haurem d'introduir el nostre nom d'usuari i contrasenya, el mateix que emprem en el servei a través d'ordinadors de sobretaula o portàtils. A partir d'aquí, accedirem a un menú molt simple en el qual se'ns llistaran els fitxers existents en el nostre compte i amb qui estan compartits, de manera que prement a l'enllaç del què vulguem, passarem a la vista de presentació.

La navegació en el full de càlcul es fa visualitzant una sola columna cada vegada, i a la part inferior de la pàgina disposem d'un control per anar directes a una cel·la determinada sabent prèviament les seves coordenades.

La referència directa per comparar en aquest cas és sense cap mena de dubte el servei Office Mobile de Microsoft, que permet la visualització de tota mena de documents, però només en determinats smartphones (els equipats amb alguna versió de Windows Mobile) i no en qualsevol dispositiu independentment del seu sistema operatiu.

Aquest paquet ofimàtic, per la seva pròpia naturalesa, només té una limitació: hem de tenir cobertura GPRS o 3G per treballar amb ell, ja que no disposa d'eines d'edició offline.

Més informació:

Entrada en el weblog oficial de Google Docs
http://googledocs.blogspot.com/2007/10/docs-on-go.html