dissabte, de febrer 25, 2006

Xgl, la potència gràfica del teu escriptori Linux al màxim

Un servidor gràfic que aprofita al màxim els recursos de les noves targes de vídeo gràcies a l'arquitectura OpenGL està començant a fer furor entre la comunitat linuxera.

Xgl consisteix en una arquitectura de servidor gràfic que empra l'API OpenGL per treure el màxim profit de les targes gràfiques de nova generació, especialment dels "monstres" orientats als jugadors més exigents que estan llançant empreses com ATI o Nvidia.

Les funcionalitats que aquest servidor permet a un sistema Linux van des de la transparència de finestres fins a la possibilitat de rotar l'escriptori en un entorn purament 3D per a canviar d'usuari o d'escriptori virtual. Són les funcions que proporciona per exemple el sistema operatiu d'Apple, Mac OS X.

La "fama" li va arribar a aquesta arquitectura quan fa uns dies Novell va mostrar una sèrie de captures de pantalla i pel·lícules on es veia la seva propera distribució de Linux per a màquines desktop, en la qual es fa ús de Xgl per tal d'aconseguir uns efectes visuals impactants. Ara, diverses distribucions començaran a incloure Xgl d'una o altra forma: Ubuntu (gràcies a la implementació realitzada per Novell), i OpenSuSE, la "germana" lliure de SuSE Linux.

Més informació:

Plana de Xgl a Freedesktop.org
http://www.freedesktop.org/wiki/Software_2fXgl