dimarts, de febrer 07, 2006

Microsoft allibera la segona beta de l'Internet Explorer 7

La principal novetat d'aquesta beta 2 és el "Favorites Center", una icona des de la qual podem gestionar els nostres preferits o els feeds RSS.

Les novetats que ens proporciona la nova versió beta 2 són:

  • Millores en l'interfície d'usuari que consisteixen bàsicament en reduir l'espai ocupat per la barra de menús i les barres de tasques en favor d'un espai més gran de visualització per a la plana web, a més d'empetitir les icones de l'aplicació.
  • Introducció del Favorites Center, des del qual es gestiona tota la llista de preferits, feeds RSS i l'historial de navegació.
  • Eines anti-phishing. Quan es sospita o es té la seguretat de què un lloc web al qual accedeix l'usuari és en realitat una falsificació, es mostren unes icones indicatives d'aquesta situació a la part superior de la finestra.
  • Bloqueig d'instal·lació de programes no autoritzats, amb el qual es vol acabar amb l'epidèmia de malware (programari molest o perjudicial) que s'instal·la sense permís als ordinadors dels usuaris. Bon exemple d'aquest tipus de malware és el programa winfixer, que pot executar-se de forma automàtica després de la visita de l'usuari a determinades planes web, gràcies a les facilitats ofertes per les versions actuals de l'internet Explorer.

Aquestes s'afegeixen a les proporcionades en l'anterior versió beta com per exemple la navegació en pestanyes, una funcionalitat que permet obrir diverses planes web en una sola finestra del navegador separades entre elles per pestanyes. Això no és un nou invent introduït per Microsoft, ja que de fet l'Internet Explorer és un dels darrers navegadors en implementar l'ús de pestanyes; amb anterioritat els seus principals competidors (Safari i Firefox) ja permetien l'ús de pestanyes per a navegar.

Tot i això, el que sí s'ha afegit a la beta 2 és una funcionalitat batejada com a Quick Tabs que consisteix en un botó a la banda esquerra de les pestanyes mitjançant el qual s'accedeix a una visió en miniatura (el que tècnicament es coneix com a thubnail) de totes les planes contingudes a les pestanyes obertes, i des de la qual es pot accedir a qualsevol de les pestanyes esmentades.

Una altra facilitat incorporada ja des de la primera beta de l'IE 7 és el cercador integrat, que pot ser configurat per l'usuari. Naturalment, aquesta eina ve preconfigurada per a usar el cercador MSN de Microsoft.

La primera vegada que vaig intentar descarregar la beta 2 de l'IE 7 en una màquina (fa escàssament uns dies), el procés de descàrrega em va sol·licitar passar la prova de validació "Windows Genuine", mentre que la segona vegada -motivada per l'escriptura d'aquest article- no se'm va sol·licitar passar l'esmentada prova, per la qual cosa m'és difícil indicar als lectors si se'ls sol·licitarà algun requisit per a descarregar l'arxiu que conté l'instal·lador.

Per a instal·lar l'IE 7 beta 2 es necessita un Windows XP amb Service Pack 2. Si no es té aquest, l'instal·lador acabarà amb un missatge d'error.

Descoberta la primera vulnerabilitat

Ja s'ha descobert la primera vulnerabilitat explotable a l'IE 7, que permet l'execució de codi arbitrari a la màquina afectada.

Naturalment a això cal afegir-hi les habituals fallades implícites a qualsevol versió beta d'un programari que encara s'està provant: "penjades" del sistema, incompatibilitats amb altres programes, problemes per a executar-lo,...

En ser aquesta una versió beta, és recomanable no instal·lar-la en una màquina "de producció", si no només en ordinadors de proves.

Més informació:

Plana de descàrrega de l'Internet Explorer 7 beta 2
http://www.microsoft.com/windows/ie/ie7/ie7betaredirect.mspx

Notes tècniques, amb informació sobre com instal·lar-la i desinstalarla
http://msdn.microsoft.com/ie/releasenotes/default.aspx

"Tour" per les noves funcionalitats
http://www.microsoft.com/windows/ie/ie7/tour/default.mspx