dimecres, d’abril 27, 2005

Més integració de l'e-mail als navegadors web

Us heu fixat que ara tots els navegadors web surten "de fàbrica" amb un cercador integrat? rotllo Google al Safari o al Firefox.

No seria més pràctic que portessin alguna eina per a enviar e-mails de forma ràpida que no pas haver d'engegar el gestor de correu que acostumen a portar incorporat o el programa que ens proporciona el mateix SO? fins i tot, quan clickem en un enllaç d'una adreça de mail, sovint el programa triga un xic en carregar-se, de forma que al final es fa pesat.

Crec fermament que això i un bon bookmark per defecte serien millors solucions que no pas integrar un cercador, per molt configurable que sigui.

dimarts, d’abril 26, 2005

Una reflexió socio-política-informàtica...

Bé, després d'uns quants dies d'abscència al meu weblog -la feina obliga...- torno amb un pensament de tipus socio-polític: veureu, fa anys que observo les anades i vingudes de l'anomenat mercat de consum, i la competència que aquest provoca entre empreses del mateix sector.

Sempre s'ha dit que la competència esperona el desenvolupament, però jo no hi estic del tot d'acord amb això, opinió que trec del que veig a la industria informàtica.

La presió per haver de treure noves versions de productes (especialment en el món del programari i més concretament dels sistemes operatius) fa que al mercat hi acabin sortint paquets que no estan testejats, provats, reprovats i tornats a provar per tal de treure totes les errades de seguretat, forats i imperfeccions. Falta temps per testejar, i això és degut a les presses que el mercat ens fot a tots al cos.

En fi, això és més una "palla mental" a les 23:39 de la nit, havent estat treballant des de les 7 del matí...

Un altre dia escriuré més profundament sobre el tema. Ara el cervell no em dona per a més ;-)

dilluns, d’abril 18, 2005

Inauguració i un article sobre la jornada de Torroella

La inauguració del nou centre d'iMàtica va ser un èxit. Van venir la majoria dels amics que hi vaig convidar, em vaig emocionar i tot, perquè vaig veure que la gent m'aprecia com a persona, i respon quan la crido. I més si és per a un esdeveniment feliç com aquest. Fins i tot van baixar els meus padrins des d'Olot! Va ser fantàstic, de debó.

Per a tots aquells que hi éreu i llegiu aquestes línies, moltíssimes gràcies, de debó. Va ser fantàstic ;-)

Apa, i de propina, un article:

---------------------------------------

Gran èxit de la Primera Jornada de Programari Lliure del Baix Empordà

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - Gran èxit d'assistència i gran èxit pel que fa a les ponències seria un resum molt adequat del que va donar de si la jornada.

Aquest passat dissabte 9 d'abril es va celebrar al Centre Cultural Can Quintana de Torroella de Montgrí, la Primera Jornada de Programari Lliure del Baix Empordà, que ha estat qualificada d'èxit total de forma unànime per la premsa i els organitzadors.

Els números van superar àmpliament les expectatives, comptant amb la presència de 170 persones al llarg del dia que van omplir les instal·lacions del Centre Can Quintana

CATix, un èxit ¿inesperat?

Toni Mirabete, el creador de la distribució de Linux CATix, fou un dels primers ponents de la jornada matinal, després de l'acte d'inauguració. Mirabete va definir la situació del programari lliure i el català a les noves tecnologies al nostre país com ni bona ni dolenta, indicant que cal quelcom més que el pur i simple voluntariat per tirar-ho endavant.

Mirabete també va explicar el seu viatge cap a Linux, fruit del desencant tecnològic provocat pel Windows, i va parlar dels plans de futur de CATix, que passen per l'alliberament de la versió 1.1 cap al juny, i la versió 2.0 d'ELIXIR, una eina que permet l'arrencada remota en xarxa d'un sistema Linux instal·lat en un servidor.

De la versió 1.0 de CATix se n'han distribuït 65.000 còpies en diversos mitjans i iniciatives.

Els creadors de K-DE-MAR, una altra distribució de Linux en català que ha aconseguit un èxit i difusió notables, també van ser presents a la jornada, aportant la seva experiència i explicant la gènesi de la seva distribució. En la seva intervenció, van destacar els beneficis reals que el programari lliure pot aportar a l'empresa i la salvatjada (literalment) que les patents de programari signifiquen.

OpenOffice: una alternativa encara no prou implantada

Per a David Ortiz (d'Alquimedia.net), que va fer la presentació de l'OpenOffice, el principal problema per a la difusió d'aquesta suite ofimàtica és la manca d'obertura de mires dels empresaris i usuaris en general. Ortiz va parlar de les millores que introduirà la futura versió 2.0 d'aquest programari, aprofitant per aclarir que el procés de traducció al català es realitzarà amb posterioritat a l'alliberament de la versió definitiva en anglès.

La situació del català a les noves tecnologies, ni bona ni dolenta

Tots els ponents van coincidir amb aquest punt de vista, i Toni Hermoso (Softcatalà) no en fou una excepció. Hermoso va parlar dels projectes immediats i de futur a llarg termini de Softcatalà, l'organització sense ànim de lucre que treballa en la traducció de tota mena de programari a la nostra llengua. Entre aquests projectes s'hi troben l'OpenOffice 2.0, el Gnome 2.10 i un corrector gramatical en català per a diversos processadors de text, entre els que s'hi compta l'OpenOffice Writer.

En aquesta ponència també es va indicar la possibilitat de que Barcelona sigui la seu del proper encontre Guadec 2006, una trobada anual que aplega els desenvolupadors de l'entorn Gnome, i que enguany s'ha celebrat a la ciutat alemanya de Stuttgart.

El programari lliure, patrimoni de la humanitat

Eduard Elias, membre de COETIC (Col·legi Oficial d'Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya) va parlar sobre els avantatges del programari lliure en la implementació de programes a mida a les empreses, o l'adaptació de software ja existent. Elias va parlar de la declaració de patrimoni de la humanitat que la UNESCO ha fet del programari lliure, va posicionar el COETIC a favor del mateix, però sense estar en contra d'altres formes de concepció i distribució de programari, i va distingir entre codi obert i programari lliure.

La jornada es va tancar amb els tallers pràctics.

Més informació:

I JORNADA DE SOFTWARE LLIURE DEL BAIX EMPORDÀ - TORROELLA DE MONTGRÍ
http://jornades.torroellaestartit.com/

divendres, d’abril 15, 2005

Microsoft allibera MSN Messenger 7.0, llançant-se també al camp dels weblogs

Videoconferència a pantalla completa i modificacions en la interfície d'usuari són els canvis més visibles que es poden apreciar al MSN Messenger, malgrat que queda més amagat el principal: integració amb diferents eines Microsoft, com els nous weblogs.

Des de feia quatre mesos, els internautes podien fruir d'una versió beta del MSN Messenger 7.0, el programa de missatgeria instantània de Microsoft. A partir d'ara ja poden descarregar gratuïtament i emprar la versió definitiva d'aquest programari.

Les principals novetats que presenta Messenger 7 són:


  • Videoconferència a pantalla completa, funcionalitat desenvolupada conjuntament entre Microsoft i Logitech.

  • Es poden intercanviar entre dos usuaris els resultats de les cerques fetes amb MSN Search

  • Integració entre el Windows Media Player i Messenger, amb possibilitat de mostrar la informació de la cançó que estem escoltant com a missatge personal

  • Podem saber quan un altre usuari disposa de càmera web, sempre que aquest usuari ens permeti saber aquesta dada (pot configurar-se aquesta opció)

  • Una redissenyada finestra d'opcions, accessible a través del menú Eines (Herramientas a la versió espanyola, l'única disponible actualment)



Els requeriments mínims per a executar MSN Messenger 7.0 en el nostre ordinador són:


  • Pentium 233 o superior (recomanats 500 MHz.)

  • 64 MB. De RAM (recomanats 128)

  • 50 MB. D'espai lliure en disc per a la instal·lació; amb posterioritat es podrien necessitar fins a 15 MB.

  • Microsoft Internet Explorer 6 SP1 o superior

  • Windows 98, 2000 o superior



L'actualització del Messenger només afecta a la plataforma Windows, mentre que el programari per a Mac OS X i per a execució en web (Webmessenger) sembla que no ha canviat.

Objectiu: weblogs

Juntament amb el Messenger podem fruir de MSN Spaces, la nova eina de Microsoft per a crear i gestionar weblogs.

Els weblogs són, des de fa uns dos anys, considerats com l'última revolució de la comunicació online, planes web en les quals els articles s'emmagatzemen en orde cronològic invers, mostrant primer els més recents i després els més antics. Algunes de les claus per a la popularització dels weblogs han estat el suport proporcionat per moltes empreses, les quals han facilitat eines d'usuari final per a la creació i actualització de weblogs d'una forma simple -fins i tot un gegant com Google, que va adquirir la coneguda Blogger- i la difusió mediàtica que s'ha fet d'aquest format de publicació a la web. Fins ara, el moment àlgid dels weblogs ha estat la guerra de l'Iraq, en la qual molts mitjans de comunicació van estar atents al que es deia en aquestes publicacions online per a redactar algunes de les seves notícies. Actualment, empreses d'informàtica i grans mitjans de comunicació (cadenes de televisió, diaris,…) estan prenent posicions i establint polítiques que prohibeixen, permeten o encoratgen la creació de weblogs per part dels seus treballadors.

Microsoft, com ja ha fet molts cops, s'ha apuntat tard al carro dels weblogs, probablement quan ha vist el tema ja madur i consolidat. La seva eina s'anomena Spaces, i per poder accedir a crear un weblog, només serà necessari disposar d'un compte de Passport (Hotmail i Messenger) o donar-nos d'alta en tal servei.

L'entorn d'usuari de Spaces guarda una coherència gràfica amb tota la resta de serveis Passport, prenent com a referència el disseny del sistema de correu electrònic Hotmail.

Des del gestor online, i un cop creat el nostre weblog, podem afegir-hi posts, fotografies i fins i tot música.

Un punt que ha despertat certa polèmica en aquest nou servei (malgrat que no tanta com altres iniciatives de Microsoft) és el filtre que impedeix que es publiquin paraules considerades "malsonants" en un post.

Spaces és accessible a través de Messenger 7, en un botó que es troba a la part superior de la interfície d'usuari d'aquest programa de missatgeria instantània.

Més informació:

MSN Messenger Versió 7.0 (en espanyol)
http://messenger.msn.es/

MSN Spaces
http://spaces.msn.com/

dimecres, d’abril 13, 2005

ReactOS, un reemplaçament del Windows, però en Open Source

El projecte ReactOS, que va començar fa set anys de forma molt tímida, va prenent cos i fins i tot s'atreveix a "assaltar" la plataforma Xbox.

ReactOS és un sistema operatiu lliure i gratuït que es distribueix sota llicència GPL i l'objectiu del qual és aconseguir la compatibilitat amb les aplicacions i drivers del Windows de Microsoft. Un objectiu difícil, però no impossible.

El projecte va néixer l'any 1998, comptant ja amb els antecedents de FreeWin95, un projecte fallit per a crear un clon de Windows 95. Des de llavors, el desenvolupament de ReactOS ha avançat de forma lenta però continuada, fins al punt que, al contrari del seu antecessor, ReactOS té codi per a mostrar. I no només això, si no que el sistema funciona i pot descarregar-se, ja sigui en versió Live CD o en un disc dur virtual de l'emulador QEMU.

El nivell de compatibilitat és alt per a aplicacions antigues, de Windows NT 4 i 2000, malgrat que desconeixem el nivell de compatibilitat amb programes més moderns. Les captures de pantalla del site de ReactOS ens mostren programes com el joc Quake 2 o el bloc de notes (Notepad) en funcionament.

L'entorn gràfic és molt semblant al del Windows, amb les diferències lògiques en ser una reimplementació alternativa. Per exemple, el gestor de tasques (Task Manager) de ReactOS és idèntic al del Windows.

El projecte compta amb poca difusió mediàtica i, per tant, amb no gaires col·laboradors i usuaris, la qual cosa al seu torn redunda en que el seu desenvolupament avanci lentament. Actualment, l'estat de ReactOS és el de permetre l'execució d'un nombre limitat d'aplicacions en línia de comandes (com el compilador GCC) i en l'entorn gràfic es repetix la mateixa situació, perquè el GDI (Graphics Device Interface) juntament amb altres parts del subsistema gràfic, encara no estan acabades.

En l'apartat de drivers, s'està treballant per a permetre l'ús de controladors de terceres parts, ja que fins ara l'èmfasi s'ha dirigit a fer que funcionessin els controladors de Microsoft, fet que s'ha aconseguit (segons informa la plana web oficial del sistema) en bona part, almenys amb els corresponents als subsistemes més bàsics.

Següent parada: Xbox

A la secció de captures de pantalla de la plana de ReactOS es pot veure una instantània presa amb una càmera de fotos digital, que mostra un carregador d'arrancada d'una videoconsola Xbox que ofereix la possibilitat de carregar ReactOS com a sistema operatiu. El maquinari de la Xbox és semblant al d'un PC, malgrat que difereix en certs aspectes.

De moment, i almenys que sapiguem, per a la Xbox hi ha disponible Windows CE i Linux com a sistemes operatius. ReactOS podria ser una bona aposta per a disposar d'un sistema compatible amb Windows a la nostra videoconsola, però a un cost zero.

També hi ha projectes per a dotar a ReactOS d'un subsistema per a executar aplicacions escrites en Java, i per a usar el seu kernel en una versió open source d'un clònic de l'OS/2 d'IBM.

Més informació:

ReactOS
http://www.reactos.com/

Toshiba Libretto 70CT

Estic treballant en la "recuperació d'un Toshiba Libretto 70CT, una máquina preciosa malgrat que antiga (Pentium 120, 16 Mb. de RAM, 1,6 Gb. de disc dur), del tamany d'una cinta de vídeo. Porta Windows 95, i m'estic mirant la configuració per a fer-li una reinstal·lació. La bateria no li rutlla gaire bé, però em sembla que he pescat el perquè: resulta que només es carrega quan l'ordinador està engegat. Per una banda, això és negatiu, ja que és incòmode per a treballar bé, però per altra banda em permetria tenir bateria i poder operar sense estar lligat a la corrent.

Pel sistema operatiu... ja em coneixeu ;-) Suposo que li deixaré el 95 que porta, que m'agafa bé tot el hardware, i sobre aquest hi muntaré un Plan 9, QNX o BeOS. Passo de Linux; per a màquines tan antigues no el trobo operant. Hauria de buscar la forma d'instal·lar-lo sense tenir CD,... podria buscar també una distro d'aquestes que funcionen sota Windows, però ja no és el mateix.

En tot cas, aniré explicant què tal em va ;-)

Ahir fins a les 3 de la matinada...

Gairebé i em toquen les tres pencant al local nou. Inaugurem aquest dissabte i anem contrarellotge. L'acabarem, si, però després necessitarem una setmana sencera per recuperar-nos de l'esforç.

Porto els articles d'iMàtica un xic endarrerits. És lògic, amb la feina a la botiga i a sobre el local nou...

dilluns, d’abril 11, 2005

Coses varies

Ha sortir la versió 5.04 d'Ubuntu! :-)

És una distro de Linux que us recomano que proveu. Està construída sobre la Debian, trobo que de forma molt sòlida i coherent, tot i que per al meu gust li manca alguna cosa (on és un "cremador" de CD's gràfic com el K3B?). L'entorn gràfic és el Gnome que m'ha enamorat en les seves darreres versions (2.8 i 2.10).

En un altre ordre de coses, estic editant el meu weblog a casa des de l'iMac amb Mac OS X 10.3.8 i el navegador Safari. No és per presumir d'equip (no puc, és un pobre G3 :-D ), és més que res per preguntar: perquè cony em surt la interficie de Blogger en Coreà??? no tinc res en contra dels Coreans (del nord o del sud), però és que em costa un xic aclarir-m'hi... perquè de Coreà més aviat poc :-D !

He provat a canviar l'especificació de la contrada on sóc. Ja no podia usar la catalana, perquè amb el teclat donava problemes. He hagut d'usar la dels veïns (si, Espanya), que em funciona bé. He provat la nord-americana per a veure si el blogger em surt en anglès. Res. Hauré de provar amb un altre navegador. I m'hauré de mirar això de posar fotos al weblog, a veure si us hi puc posar una captura de pantalla. val la pena :-D

Cap de setmana informàtic

Dissabte a Torroella de Montgrí, a la Primera Jornada de Programari Lliure del Baix Empordà (http://jornades.torroellaestartit.com/).

Molt interessant. Vaig fruïr molt amb les conferències, encara que em vaig perdre la part pràctica pèrquè estava fent entrevistes per a la ràdio, que per cert vaig recollir bona quantitat de material i amb gran qualitat. La gent a la que vaig entrevistar sabia parlar, i això que et deia el contrari, i que es posaven nerviosos davant dels micros...

Vaig disfrutar molt sobretot amb les explicacions d'en Toni Mirabete (CATix) i en Toni Hermoso (Softcatalà), potser els dos ponents més "catxondos", tot i que no estic decebut de cap dels ponents.

En Rafa (l'organitzador) s'ho ha currat, i la veritat és que li ha sortit molt bé. S'ho mereix, ho ha fet amb entusiasme i hi ha posat molta feina per part seva.

Si tingués més temps, em dedicaria a muntar-ne també jo unes, de jornades. Qui sap, en el futur... ;-)

El que em fot és que vaig haver d'acabar tota la web d'iMàtica ahir a la nit, i porto els articles d'aquesta setmana una mica retardats. Fins i tot encara ara (dilluns matí) estic acabant d'enviar les llistes de distribució...

El teclat més petit per a dispositius compatibles Bluetooth

Es ven per poc més de 100 dòlars, i és compatible amb la majoria de les PDA's i Smartphones del mercat que disposin de connectivitat Bluetooth.

Fins ara, podíem trobar solucions de teclats per a PDA's molt dependents de la plataforma concreta que emprem. El Bluetooth Smart Keyboard BK600 for Bluetooth enabled PDAs & Phones de la companyia SuntekStore para per ser un dispositiu de teclat universal i que, per tant, pot usar-se amb qualsevol mena de dispositiu, sempre que aquest disposi de connectivitat via el protocol sense fils Bluetooth.

Bluetooth és una especificació de la indústria de les telecomunicacions que descriu com telèfons mòbils, ordinadors i PDA's poden interconnectar-se fàcilment per mitjà d'una connexió sense fils de curt abast.

El teclat és de tipus estàndard, QWERTY, i compatible amb Palm OS, Windows CE i Symbian OS. Disposa d'un petit "craddle" on situar el nostre dispositiu mòbil i, per a què pugui ser usat necessitem la instal·lació d'un driver que tenim disponible per als sistemes més populars, com la sèrie 66xx de Nokia, els SonyEricsson P800 i P9xx, les PDA's HP Compaq iPaq o les PDA's basades en Palm OS de PalmOne i Sony (Clié). Els drivers poden ser descarregats des d'Internet.

De moment només s'ofereix suport per a tres idiomes: anglès, alemany i francès. També necessita unes piles per a funcionar, incloent-se'n dues en el paquet.

Més informació:

Bluetooth Smart Keyboard for Bluetooth enabled PDAs & Phones
http://suntekstore.com/bluetooth-smart-keyboard-for-bluetooth-enabled-pdas-phones.html

REALbasic, l'alternativa per a aquells que no vulguin abandonar el Visual Basic clàssic

La companyia desenvolupadora ofereix llicències gratuïtes del seu producte a tots aquells programadors que disposin d'una llicència de Visual Basic 6.

Involucrada de ple en la seva plataforma .NET per a desenvolupadors, Microsoft va liquidar el suport per a la versió "clàssica" de Visual Basic aquest passat 31 de març, deixant "desemparats" a milers de programadors, els quals només poden optar per continuar com fins ara o migrar a la nova versió, ja integrada en la plataforma .NET amb els seus corresponents canvis... o canviar d'eina de desenvolupament.

No obstant, el canvi d'entorn de desenvolupament no sempre és l'opció més còmoda, perquè cal migrar, adaptar i optimitzar el codi generat amb l'eina anterior.

Ajuntant ambdues circumstàncies, els responsables de REAL Software, empresa que produeix l'eina REALbasic, compatible amb el Visual Basic clàssic, han tingut la brillant idea d'oferir una llicència gratuïta del seu producte REALbasic 5.5 Standard Edition a tots els posseïdors d'una llicència de Visual Basic 6. Aquesta oferta és personal i intransferible (el producte no es pot revendre a una altra persona) i dura fins al 15 d'abril.

REALbasic és un entorn integrat de desenvolupament (IDE) compatible a nivell de codi font amb el Visual Basic de Microsoft, i que està disponible per a les plataformes Windows, Linux i Mac OS X, podent migrar els mateixos projectes entre diferents plataformes.

Més informació:

Press Release : Ten Thousand Visual Basic Users Find An Alternative
http://www.realsoftware.com/company/pressreleases/pr_10000vb.html

RISC OS: un nou jugador entre els sistemes operatius per a dispositius mòbils?

La filtració d'unes imatges a Internet que mostren un telèfon mòbil equipat amb aquest sistema operatiu, desfermen els rumors.

RISC OS és un veterà sistema operatiu que, tot i gaudir d'una dilatada història, és totalment desconegut entre el gran públic i fins i tot relativament desconegut en el sector informàtic. La seva història, no obstant, es remunta a finals de la dècada dels vuitanta, quan les màquines de 8 bits acabaven d'extingir-se i era necessari donar ja el salt històric definitiu a una nova generació d'ordinadors. La companyia anglesa Acorn va evolucionar el seu programari fins a convertir-lo en un nou sistema operatiu de 32 bits, el RISC OS.

Des de llavors, aquest sistema ha quedat restringit a poc més que no sigui el maquinari d'Acorn i les RiscStations de la companyia homònima. Però, tot i estar estancat en un sector molt concret i petit del mercat, RISC OS es resisteix a morir i busca alternatives de futur.

Tothom pot intuir que el futur de la informàtica és mòbil. Mòbil en tots els sentits, no només en el de poder fruir d'ordinadors portàtils més completes, si no també que la informàtica serà més portable. Els telèfons mòbils que podem trobar a les botigues actualment, amb funcionalitats com ara navegació per web, o missatgeria instantània, són una bona mostra del que se'ns acosta. I RISCOS LTD (la companyia fabricant del RISC OS) ha vist en aquest sector la sortida al gran públic del seu sistema operatiu.

La publicació online Drobe Launchpad, especialitzada en notícies sobre la plataforma RISC OS, publica una sèrie de fotografies on es pot veure una versió de RISC OS dissenyada per a dispositius mòbils (RISC OS Mobile) carregant-se i executant-se en un prototip de telèfon mòbil d'un fabricant desconegut (la seva marca ha estat amagada deliberadament amb cinta adhesiva). El website fins i tot disposa d'un vídeo, en format MPEG, on es pot veure l'arrancada del sistema i l'execució d'algunes aplicacions simples.

En les imatges podem apreciar un entorn gràfic amb una filosofia molt semblant a un PC de sobretaula. Fins i tot, en una de les captures, veiem una finestra redimensionable, i no el fet habitual en un telèfon mòbil de què la finestra de l'aplicació ocupi tota la pantalla. Un dada a tenir en compte és que veiem la icona del navegador Firefox a la barra de tasques en una de les captures...

Una altra característica que podem veure en el vídeo i les imatges que l'acompanyen, és l'excel·lent presentació gràfica del sistema i l'aprofitament de l'àrea de pantalla que fa aquest.

La filtració d'aquestes imatges ha estat realitzada per un desenvolupador de programari lligat al projecte, segons confirma Drobe Launchpad, que no ha volgut revelar la seva identitat. La mateixa font ha indicat que al sistema encara li pot faltar molt temps per a ser llançat comercialment, perquè necessita encara molts retocs.

Les imatges i el vídeo del RISC OS Mobile poden trobar-se a

'RISC OS Mobile' plans leaked - Drobe Launchpad - RISC OS News and information
http://www.drobe.co.uk/riscos/artifact1309.html

Quan entri al mercat de la telefonia mòbil, RISC OS es trobarà amb una dura competència; Symbian OS, Windows CE i Palm OS són els líders absoluts del sector, amb un Linux que no acaba d'envolar-se en aquest segment però que en qualsevol moment podria "explotar" i fer-se amb bona part de la quota de mercat. Faltarà saber també amb quines aliances tecnològiques compta RISCOS LTD. per a fer valdre el seu sistema en el mercat.

---------------------------------------------

Amb un parell, si senyor! això si que sona interessant ;-)

Adobe presenta Creative Suite 2

Inclou noves versions dels programes més populars de la companyia, com ara Photoshop o GoLive.

Adobe ha anunciat oficialment a la seva plana web la disponibilitat de la segona versió de la seva suite integrada de disseny gràfic, Creative Suite.

Les principals novetats d'aquest producte són:

- Bridge: sembla que pren com a base la mateixa idea del Project Center de la suite ofimàtica Office 2004 de Microsoft per a Mac OS X, una "seu central" per a què l'usuari pugui gestionar els seus projectes, visionar arxius i classificar-los entre altres funcionalitats.

- Stock Photos: consisteix en una base de dades d'imatges consultables online i amb dret lliure de reproducció. Actualment s'estima que aquesta base de dades compta amb unes 230.000 fotografies i va creixent.

- Color consistency: el tractament del color que ofereixen totes les aplicacions és idèntic, oferint d'aquesta forma els mateixos colors i tonalitats en el Photoshop, Illustrator o InDesign

- Exportació a format PDF (també desenvolupat per la pròpia Adobe) en tots els programes de la suite, amb la mateixa interfície en qualsevol dels programes.

Adobe Creative Suite 2 es composa de les següents aplicacions: Photoshop CS2, Illustrator CS2, InDesign CS2, GoLive CS2, Acrobat 7.0 Professional, Cue CS2, Bridge i Stock Photos.

Més informació:

Adobe Creative Suite 2
http://www.adobe.com/products/creativesuite/

Adobe Creative Suite 2 announced | MacMinute News
http://www.macminute.com/2005/04/04/adobe/

divendres, d’abril 08, 2005

Microsoft publica primer Service Pack per a Windows Server 2003

El seu principal objectiu és millorar la seguretat del sistema, ensenyant als usuaris el que significa la filosofia "Trustworthy Computer" per a Microsoft.

Una de les principals millores que afegeix aquest Service Pack és la inclusió d'una nova versió del firewall (tallafocs) del Windows, molt semblant a l'existent en el Service Pack 2 per a Windows XP, però que a diferència d'aquell, ve desactivat per defecte, havent de ser l'usuari qui l'activi.

Les principals novetats que presenta són:

- Reducció de privilegis en alguns serveis del sistema, fins i tot en la seva configuració per defecte. Per exemple, les crides a procediments RPC i DCOM exigeixen ara més autentificacions.

- Suport per a maquinari "no execute" (Protecció d'Execució de Dades): impedeix l'execució de codi en àrees de memòria on no hi hauria d'haver codi executable.

- Security Configuration Wizard (SCW, Assistent de Configuració de Seguretat): consisteix en una sèrie de guies (wizards) que ens ajuden a configurar la seguretat del servidor segons el rol que vagi a exercir en la nostra xarxa (servidor de fitxers, de planes web,...). Desactiva els serveis innecessaris, minimitzant així les possibles vies d'entrada a estranys.

- Post-Setup Security Updates (PSSU): Després d'instal·lar el sistema operatiu per primer cop en una màquina, podrem assegurar-nos que la primera arrancada és segura (quelcom que pot ser posat en dubte si l'equip està connectat a Internet, gràcies als nombrosos virus que es contagien en qüestió de segons des de la Xarxa de xarxes com ara el Blaster o el Sasser) gràcies a aquesta utilitat, que bloqueja tot el tràfic entrant fins que Windows Update hagi acabat d'actualitzar l'equip. Un cop fet això, el tallafocs del Windows torna a la seva configuració habitual.

- S'actualitzen les següents aplicacions amb pegats de seguretat: Internet Explorer, Outlook Express i WebDAV Redirector.

Microsoft ja havia llançat una release candidate d'aquest SP 1 en dates properes a aquest darrer nadal. De moment, la versió definitiva només està disponible en anglès.

Més informació:

Learn About and Install Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1)
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/servicepack/default.mspx

I en el programa d'avui...

Avui, al programa de radio que faig (Radio Salt, 97.7 FM de 20 a 21 hores) la intenció és parlar del concepte de Network Computer, del possible sistema operatiu que alguns diuen que Google està fent (Google OS, GooOS?) i del futur dels sistemes operatius en conjunció amb Internet. Ho aconseguirem? a veure si venen els convidats ;-)

Aquesta nit, estant mig clapat al llit (en aquells moments en que estas mig adormit mig despert), se m'ha acudit que estaria bé fer un programa de televisió sobre informàtica, dividit en dos blocs. Us recordeu de "La Vida en un Xip"? aquell excel·lent programa d'en Puyal, en el qual primer es passava un episodi de la sèrie "la granja" i després el col·loqui girava sobre un tema que s'havia tractat a l'episodi. Clar que després "La Granja" va agafar cos propi, però això ja és una altra història.

Doncs bé, la meva ideia seria fer una sèrie de curta durada (20 minuts, mitja horeta per episodi) centrada en la vida d'uns hackers (un grup heterogeni) que reflectís bé el que és un hacker de veritat (amb les corresponents "llicències cinematogràfiques") i que tractés temes que donessin peu a un col·loqui posterior. A més, en cada episodi es podria introduïr deliberadament una errada sobre temes informàtics i organitzar un concurs d'aquells a travès d'SMS o d'e-mail.

Si això ho llegeix algun productor, el meu "caché" es troba en 1.000.000.000.000 d'Euros... per episodi :-D (per demanar que no quedi ;-) ).

dijous, d’abril 07, 2005

Xips RFID com a ajuda per als invidents

Avui, tot venint de la feina cap a casa, passant per un semàfor, m'ha semblat que hi havia un d'aquells dispositius sonors preparats per ajudar als invidents a creuar el carrer. No n'estic segur, perquè podria haver estat una ambulància sonant lluny, però pensant sobre el tema, se m'ha acudit una ideia: distribuir xips RFID pels passos de vianants de les ciutats, i equipar als invidents amb un sistema sonor que els permetés saber quan el semàfor està en verd o en vermell.

El mateix es podria fer amb llocs d'interès. Per exemple, una persona cega va caminant per Girona, pel barri vell, i de cop i volta, en el seu audífon sent "a la dreta teniu la catedral, amb el seu corresponent museu on podreu trobar guies sonores que us informaran sobre tot el passat de la ciutat i bla bla bla". O un avis sonor que indiqués "Perill! esteu prop d'una zona d'obres a la calçada, pel que hi podrien haver entrebancs imprevistos. Us facilitem un recorregut alternatiu: gireu a mà dreta i camineu uns 100 metres fins que...".

L'RFID (que jo sàpiga) és un estándard internacional, i es podrien adaptar els xips per a emetre una certa quantitat d'informació, reconeixent l'idioma que li marqui el receptor, i emetent la senyal per a aquell receptor en concret i en aquell idioma en particular.

I perquè limitar-nos als invidents? podríem posar dispositius d'aquesta mena amb funcions turístiques. Llavors "deixes anar" els turistes per la ciutat, i en quant passen per davant d'un monument interessant tatxan! se'ls dispara l'aparell en qüestió (el receptor RFID; no fotem conyes :-D ) i senten l'explicació d'on són i què poden veure d'interessant.

dimecres, d’abril 06, 2005

Intercanvi de fitxers .doc entre plataformes

M'acaba de passar una cosa rara: quan passo documents entre el meu iMac i el PC de treball (Windows XP) ho faig en format Word (.doc). Doncs bé, he intentat obrir un document fet amb el Mac en el Linux que tinc al portàtil Thinkpad (Pentium II a 266) usant l'Abiword, i resulta que m'ha demanat contrassenya... m'he quedat flipant.

Evidentment, l'hauria d'haver desat en format RTF, que és més estàndar, però com que m'agrada provar de tot (i a més, no és imperatiu haver d'obrir aquest fitxer), ja se una cosa més.

Apa, que dormiu de gust :-)

Feina, feina i més feina...

Sobrecarregat de feina. Se m'acumula, i entre l'empresa, el local nou (jo m'haig de carregar gairebé tota la feina de la botiga a les espatlles) i iMàtica, no dono l'abast.

Vull unes vacances!!! :-D

En el fons m'agrada. Ara tinc un ordinador per reparar que es reinicia aleatòriament. Li he passat un test de memòria i sembla que va bé. L'he deixat tota una nit amb un Live CD de Linux i bé. Serà el Windows? serà el disc dur? potser algun driver? (em sembla que això últim no és del tot descartable, però li queden poques opcions). Aquesta nit el torno a deixar engegat, aquest cop amb el Windows que li he instal·lat, ja que li he desinstal·lat un accelerador de software de l'Intel. A veure si hi ha sort i és d'això, o haig de continuar buscant...

Programa permet la creació de Live CD's de Windows

És un producte gratuït i que permet l'execució des del CD i sense haver d'instal·lar, d'un bon nombre d'aplicacions per a Windows.

No és una eina nova, perquè ja va per la versió 3.1.3, però sí prou desconeguda entre el gran públic en general i els usuaris tècnics en particular. I és una llàstima, perquè BartPE Builder permet fer amb Windows el mateix que els CD's Live han fet pel sistema operatiu Linux: poder arrancar un sistema complet des d'un CD sense tocar res del disc dur. I, al ser Windows el sistema més estès, les possibilitats s'amplien.

Per a qualsevol tècnic informàtic sorgeix, per exemple, la possibilitat d'executar eines tan comunes com VirusScan des del CD, sense haver-lo d'instal·lar. Si ja amb Linux era útil, amb Windows aconseguim complementar el que ens faltava.

BartPE Builder funciona amb les versions 2000, XP i 2003 de Windows, no funcionant sota NT 4.0, 9x i Me.

El seu autor és Bart Lagerweij, un informàtic que ha estat treballant en la creació de disquets i CD-ROM's "bootables" d'ençà de l'època del DOS 3.x fins al 2002, any aquest últim en què va entrar en contacte amb l'entorn WinPE (Windows Preinstallation Environment) de Microsoft.

El problema de WinPE és que només proporciona un entorn de línia de comandes en el moment d'arrancar i, a més, és propietat de Microsoft. Lagerweij, convençut de les possibilitats de l'invent i persuadit que en aquest s'hi trobava bona part del futur dels sistemes operatius, va decidir posar-se mà a la tasca en l'elaboració del seu propi entorn d'execució en Live CD, BartPE.

Les capacitats de BartPE superen àmpliament a les de WinPE (tot i que cal dir que aquest darrer fou concebut per Microsoft només com a entorn d'instal·lació): facilita un escriptori gràfic amb resolució de 800x600, accés a xarxes (TCP/IP), suport per als sistemes de fitxers FAT16, FAT32, NTFS i CDFS, proporciona un botó d'Inici amb un llistat de les aplicacions que pot executar, ofereix suport per a l'estàndard VNC i la seva llicència permet el seu ús gratuït.

Les aplicacions Windows que no formen part del sistema poden ser instal·lades i executades directament des del CD generat amb aquesta eina si s'usen els plug-ins adequats. L'autor ha deixat oberta la possibilitat de què siguin les pròpies empreses productores de programari les que escriguin els plug-ins adequats per als seus productes o, fins i tot, que siguin terceres parts les que ho facin.

El programa s'instal·la com qualsevol altra aplicació Windows, i disposa d'un entorn molt simple per al seu ús, malgrat que és recomanable llegir l'ajuda abans de començar a treballar amb ell. Simplement ens demanarà el CD del Windows, i una localització en disc on deixar la imatge ISO del CD que generarà, juntament amb els plug-ins d'aplicacions que vulguem instal·lar.

Un cop realitzat el procés, només haurem de "torrar" el CD en qualsevol gravadora i amb qualsevol programari i ja tindrem el nostre CD Live de Windows.

Més informació:

Bart's Preinstalled Environment (BartPE) bootable live windows CD/DVD
http://www.nu2.nu/pebuilder/

-------------------------

Comentari: l'he provat i no m'ha acabat d'anar bé. El CD arrenca bé, s'engega l'entorn, però m'ha donat un error al intentar configurar la xarxa i no m'ha engegat alguns programes. Haig de seguir provant, perquè m'haig de mirar les opcions.

dimarts, d’abril 05, 2005

Masses dispositius...

Avui quan ja plegava de la feina se m'ha acudit una cosa: el problema actual és que tots treballem amb masses dispositius: PDA, portàtil, sobretaula, ordinador de la feina, smartphone...

Jo tinc com uns quatre ordinadors, telèfon "intel·ligent" (però no molt; continuo pagant les factures perquè el telèfon no ha trobat la manera d'enganyar a la companyia...) i traspassant dades d'un a l'altre, a vegades em deixo alguna cosa que després necessito, o bé m'equivoco, o bé no recordo quina és la darrera versió actualitzada...

Si, les memòries USB estan molt bé, però no es poden "enxufar" a un mòbil. I les targes SD? necessites un lector...

La solució? probablement una PDA simplificada, on la pantalla ocupi la major part del cos de l'aparell, teclat d'aquell lumínic que es projecta sobre una superficie plana i et facilita l'entrada de dades, punter (com qualsevol altra PDA), connectivitat sense fils, entrades per a diversos tipus de targes (SD, Memory Stick, Memory Stick Duo,...), funcions de telèfon i un connector USB per a connectar-la a qualsevol ordinador i bolcar-hi les dades.

Una altra solució que he pensat també podria ser una mena de "media center" que actués com a disc dur extraïble, amb el sistema operatiu preparat per adaptar-se a la nova màquina on estigui instal·lat aquest disc dur, o bé per a funcionar estant sol. Es podria preparar un Linux per fer això... clar que haver d'estar reconeixent el hardware cada cop... Ara, que comptaríem no només amb els mateixos arxius, si no també amb el mateix entorn de treball allà on fòssim... la idea és atractiva :-) !

Ja profunditzaré més en aquest tema un altre dia... si en tinc ganes ;-)

microsoft-ds syn_sent

Us heu trobat mai amb un ordinador amb Windows que llença peticions SYN_SENT a dojo? S'ha d'obrir el gestor de tasques i matar els processos sospitosos, mentre es comprova amb el Netstat si continua enviant peticions. Un cop trobem el procés, n'esborrem l'exe, i busquem i eliminem les cadenes corresponents a aquest procés al registre del Windows (recomano abans buscar informació sobre cada procés a Internet, al Google mateix).

A mi m'ha funcionat de conya amb un ordinador infectat per aquest paràsit. Ah, i per molt que hagi buscat a Internet, encara no he trobat el nom del "simpàtic" bitxo que fa aquestes cosetes...

Foresight Desktop, la distro de Linux que mostra la tecnologia punta de Gnome

Amb aquesta distribució basada en Fedora podrem provar tecnologies que encara estan en desenvolupament però no prou madures per arribar al gran públic, com per exemple Bagle.

Gnome és, juntament amb KDE, un dels dos entorns d'escriptori més complets en el món del programari lliure, i la seva tecnologia avança cada dia gràcies a la col·laboració de milers de programadors a través d'Internet.

Com gairebé qualsevol altre projecte de programari lliure, Gnome allibera versions estables i inestables del seu programari. Les estables són les que es consideren acabades, ja llestes per a usar per part de l'usuari final, mentre que les inestables es dirigeixen als programadors afiliats al projecte i a totes aquelles persones que vulguin estar "a l'última" en qüestió de programari.

El problema per a qui vol estar "a la moda" en programari, és que les grans distribucions de Linux (Fedora, SuSE, Mandrake, Debian,...) no acostumen a incloure molt de programari en fase beta o inestable, pel que han de descarregar i instal·lar manualment tals programes, la qual cosa a vegades resulta molesta per manca de temps. Per als mes "geeks" i aficionats a l'entorn Gnome ha nascut Foresight Desktop, una distro basada en Fedora que inclou la darrera versió de l'entorn Gnome, en aquest cas la 2.10 .

Alguns dels avantatges de fruir de l'últim, encara que no estigui prou madur com per a què no falli de tant en tant o doni alguns problemes, és que estarem treballant amb tecnologies com Beagle, f-spot o hal, que veuran la llum en un futur proper.

Foresight Linux pot descarregar-se des d'Internet, comptant amb 2 imatges ISO de CD (una de 634 MB. i una altra de 234), o bé instal·lar-se a través de xarxa, ja sigui Internet o xarxa local, a través dels protocols FTP o HTTP.

Podem trobar una bona quantitat de captures de pantalla de Foresight Linux versió 0.6 (la darrera en el moment d'escriure aquestes línies és la 0.7) a

Foresight Desktop Linux 0.6 screenshots
http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=299&slide=1

Més informació:

Foresight Linux
http://www.foresightlinux.com/

Consultora independent informa d'una greu fallada de seguretat en programes de Microsoft

El navegador web Internet Explorer i el client de correu Outlook tenen, en la seva instal·lació per defecte, un forat de seguretat que podria permetre accessos il·lícits a les màquines afectades de milions d'usuaris.

Segons informa la consultora eEye Digital Security, especialitzada en seguretat, els programes Internet Explorer i Outlook (la versió inclosa amb el paquet ofimàtic Office, i no l'Outlook Express que s'instal·la amb el Windows) pateixen d'un forat de seguretat que pot permetre l'execució remota de codi arbitrari. eEye ha facilitat els detalls tècnics a Microsoft, però no al públic en general, indicant només que de moment l'informe es troba en "Initial report stage" (fase inicial d'informació).

Els sistemes operatius als què afecta són Windows NT 4.0, 2000 i XP, i s'espera encara la confirmació de si afecta a Windows Server 2003.

Més informació:

Primer informe d'eEye
http://www.eeye.com/html/research/upcoming/20050316.html

Segon informe d'eEye
http://www.eeye.com/html/research/upcoming/20050329.html

dilluns, d’abril 04, 2005

Plana amb enllaços a antivirus online

Jo faig servir el Panda ActiveScan sobretot, i també el Bitdefender Online, però aquesta plana (http://www.forospyware.com/announcement.php?f=12 en té uns quants més. Ja me la miraré quan tingui un microsegon lliure :-)

Quin paper juguen avui en dia els weblogs?

Ens els han venut com a la darrera novetat editorial, la forma de democratitzar Internet, però ¿de fet algú s'ha parat a pensar si és un invent nou? ¿un weblog no ve a ocupar el mateix espai que les antigues Home Page, on qui més qui menys hi posava els seus pensaments, gustos, hobbies i esperances, juntament amb algunes fotografies i una llista d'enllaços ("els meus bookmarks", quins temps! :-) )?

Jo crec que si, que no estem inventant res i, en tot cas, si que reinventem.

Internet ha canviat. Abans, per aquests verals, tots érem informàtics (en major o en menor mesura) i per tant tots ens construíem la nostra plana personal. Ara la cosa ha evolucionat molt, i s'ha facilitat l'accés a la infraestructura i la publicació de continguts a qui no sap ni què és l'HTML ni l'importa, que d'altra banda està molt bé.

Però insisteixo, res de nou sota la capa del sol...

Tècnica que empro per a revisar un ordinador amb spyware, adware, virus...

Avui, com de costum aquests darrers dies, m'enfronto a un ordinador que té aquell virus que fa que estigui enviant continuament senyals SYN_SENT a la resta de màquines de la xarxa. Si teniu alguna màquina que us colapsa la xarxa i no us deixa navegar ni fer res, obriu una finestra d'MS-DOS i entreu-hi la comanda "netstat", i flipeu... si, desenes o centenars de connexions obertes.

No patiu: té solució. L'antispyware de Microsoft i el Zone Alarm (permet que només el que TU vulguis passi cap a fora o rebi informació des de fora) per aturar la marea de pings, i llavors ja t'hi pots posar amb el Panda ActiveScan i el BitDefender online. Ah! i no oblideu de repassar manualment tots els processos (ctrl+alt+supr, administrador de tasques i anar consultant a la web cada procés que trobeu) per purgar-ne els maliciosos. Jo uso el Google, poso el nom de la tasca, i normalment hi ha sort i trobes alguna plana que hi fa referència.

Llavors, busques el fitxer executable de la tasca i l'elimines, engegues l'editor del registre (regedit.exe), i li busques i elimines totes les claus que hi facin referència.

Queden nets com una patena després d'això. Llàstima que la màquina hagi de tornar a mans de l'usuari, que la tornarà a omplir de tot i més :-D ! (què faríem sense els usuaris? :-D )

Voleu un test de memòria?

Penseu que la memòria del vostre ordinador està "cascada"? si ho voleu comprovar, engegueu amb el primer CD de qualsevol versió superior o igual a la 8.2 de SuSE Linux (el set de cinc CD's per a instal·lació) i escolliu la opció de test de memòria.

Ah! i no deixeu de provar la versió 9.l2 de SuSE. Està molt i molt bé.

RISC OS per a dispositius mòbils

El veterà sistema operatiu RISC OS ataca ara un nou front de batalla: els dispositius mòbils. A Internet s'han filtrat unes captures de pantalla que mostren un telèfon mòbil (però qui les ha fet, n'ha tapat la marca, quina ràbia!) engegant i executant el RISC OS Mobile i vàries aplicacions.

Aquí ho podeu trobar:

http://www.drobe.co.uk/riscos/artifact1309.html

Fins i tot hi ha un vídeo (un pèl "cutre" tot s'ha de dir) que n'ensenya l'arrencada i funcionament.

Genial! un nou contendent en la plataforma mòbil. Ja espero amb candeletes els primers models :-P !

Jo tinc un SonyEricsson P800 i m'encanta el Symbian (a més, els que em coneixeu, sabeu que m'encanta provar qualsevol sistema operatiu), però estic obert a nous horitzons... o si més no a provar-los.

Ah! i cercant informació sobre el RISC OS n'he trobat un emulador per a Windows. Ja miraré de "fotre-li" mà en un moment o altre ;-)

Virtual Acorn

Quines ganes tinc ja de llegir-ne alguns detalls tècnics :-) !

diumenge, d’abril 03, 2005

Google com a sistema operatiu? un acostament a la idea del Network Computer

La companyia d'Internet podria ressuscitar el concepte de Network Computer, popularitzat fa alguns anys per Sun Microsystems i que consistia en la idea d'una màquina sense més programari propi que un carregador i un navegador web. La resta (escriptori, programes i dades de l'usuari) residiria a Internet.

Últimament són molts els experts que advoquen per la futura creació d'un sistema operatiu per part de Google, la companyia que durant els darrers anys ha dinamitzat el món d'Internet amb diversos serveis revolucionaris. Va començar amb un cercador, que aviat va adquirir prestigi i es va convertir en el número u indiscutible a la Xarxa, posició que encara avui en dia ocupa. Després van venir altres eines com el servei de correu electrònic Gmail (amb un gigabyte d'emmagatzemament en disc), les notícies (Google News), els weblogs (Blogger),...

Tota aquesta acumulació de serveis ha fet pensar a alguns experts en la possibilitat que la companyia vulgui proporcionar als usuaris totes les funcionalitats inherents a un sistema operatiu. Perquè en el fons, què és un sistema operatiu? ¿un programari instal·lat al nostre ordinador que ens permet l'execució d'altres programes? ¿o bé qualsevol tipus de programari, que es troba a qualsevol ubicació i que ens permet i facilita la realització de les tasques habituals en un ordinador? Si la resposta és afirmativa a aquesta darrera pregunta, ens trobem amb el concepte pur de Network Computer (Ordinador de Xarxa o en Xarxa), enunciat a finals dels vuitanta, principis dels noranta per Sun Microsystems.

Segons algunes veus de cert prestigi, Google està caminant precisament en aquesta direcció: la creació d'un sistema operatiu online, basat en un cluster de màquines i accessible des de qualsevol banda del món en què qualsevol persona hi podrà tenir un compte. La despesa inherent a aquesta gran infraestructura es cobriria amb publicitat no intrusiva.

El mateix escriptori de treball a qualsevol lloc del món

L'avantatge de disposar d'un sistema d'aquest tipus és obvi: en residir a la Xarxa, el sistema operatiu no depèn d'una màquina concreta, si no que disposem del mateix entorn de treball (no només semblant, com quan treballem en diversos ordinadors, si no exactament el mateix) siguem on siguem. Naturalment, la dependència d'una connexió a Internet és un llast que es solucionarà en un futur proper gràcies a l'expansió de les connexions sense fils i la presència cada cop més forta de màquines amb capacitat d'accés a la Xarxa en llocs públics. I sempre ens queda la possibilitat d'endur-nos el nostre propi punt d'accés, ja sigui mitjançant l'adquisició d'un ordinador portàtil, una PDA o un smartphone.

Un altre avantatge és la disponibilitat a qualsevol lloc de tots els nostres fitxers. Actualment, i si volem comptar amb les mateixes dades en un ordinador que en un altre, hem de transportar-les en un dispositiu extern com ara un Pendrive USB, CD-ROM o un altre tipus de memòria, o bé desar-les a Internet en un dels nombrosos serveis de disc dur virtual. Amb Google OS (o GooOS com ja s'han aventurat a batejar-lo alguns) tots els nostres fitxers i dades estarien disponibles només d'accedir al nostre compte.

Avantatges i problemes

La seguretat seria un tema del qual l'usuari podria deixar de preocupar-se, perquè el mateix sistema ja disposaria d'antivirus i escanejaria automàticament els fitxers nous o modificats. Igualment passaria amb l'actualització per mitjà de pegats; seria la mateixa Google qui s'encarregaria de tota la gestió tècnica.

Per contra, sorgeixen problemes com la instal·lació de programari: què passaria si volguéssim disposar d'un determinat reproductor de música en el nostre compte, o un client de missatgeria instantània determinat? Amb la tecnologia disponible actualment, això és un xic problemàtic (si exceptuem la possibilitat d'emprar Java), però Google podria estar ja treballant sobre el tema... i si no, sempre hi ha temps per a solucionar-ho.

Més informació:

Topix.net Weblog: The Secret Source of Google's Power
http://blog.topix.net/archives/000016.html

A Google OS by 2010? - OSNews.com
http://www.osnews.com/story.php?news_id=10096

Polèmic finançament de Microsoft a un projecte d'estudi sobre seguretat de sistemes operatius

Després de que tres investigadors revolucionessin el món de la seguretat informàtica anunciant un estudi que demostrava que Windows és més segur que Linux, s'ha sabut que la seva investigació ha estat finançada per Microsoft. Tot i que aquests investigadors han afirmat que el seu estudi no pren partit pel producte de la companyia de Redmond, les suspicàcies s'han estès entre la comunitat informàtica.

Dir quin és el sistema operatiu més segur és una tasca molt difícil. Entre la comunitat informàtica es té a l'OpenBSD com el més segur, sense haver-se-li trobat cap fallada de seguretat explotable de forma remota en la seva configuració per defecte d'ençà del 1995. Però la principal lluita es troba entre Linux i Windows. Diversos estudis, finançats directament o indirecta per Microsoft o per organitzacions properes al programari lliure, demostren "irrefutablement" que un d'aquests dos sistemes s'endú el títol de guanyador en aquest combat.

La comunitat informàtica es veia impactada ara fa uns dies amb l'anunci per part de tres investigadors del Florida Institute of Technology i de l'empresa Security Innovation Inc. de Boston (Richard Ford, Herbert H. Thompson i Fabien Casteran), que Windows Server 2003 és més segur que Red Hat Enterprise Linux 3.0 . Aquest anunci era molt important per a Microsoft per diversos motius. El primer és que la seguretat dels seus productes s'està posant cada dia més en dubte davant del que ja s'ha establert com al seu més directe competidor, Linux, i el segon perquè es refereix a un producte orientat específicament al terreny dels servidors, on Linux té la seva major quota de mercat -i gràcies, precisament, a la creença de que és més segur-, i més tenint en compte que Red Hat és el principal jugador en el sector servidors.

Ja en el moment del seu anunci, l'estudi fou criticat per alguns experts en seguretat pel mètode emprat en la seva realització, ja que els autors s'havien centrat més en el cicle de publicació de pegats per exemple, que en la seguretat intrínseca dels sistemes estudiats.

Però la gran polèmica va sorgir durant la presentació oficial del document, en desvelar-se el que ja era un secret a mitges: Microsoft havia finançat el projecte. Malgrat que tots els investigadors implicats han negat parcialitat en les seves conclusions, l'ombra del dubte ha planat sobre les 37 planes de què es compon el document.

L'estudi, titulat "Role Comparison Report - Web server Role", es centra -com n'indica el títol- en la funció de servidor web exercida per ambdós sistemes operatius. Les plataformes comparades han estat Windows Server 2003 amb Internet Information Services (IIS) 6.0, SQL Server 2000 i ASP.NET contra Red Hat Enterprise Linux 3.0 amb Apache, MySQL i PHP. La instal·lació de Windows ha estat l'estàndard, mentre que per a Linux s'ha adoptat una instal·lació estàndard i una altra de mínima, amb només les funcionalitats exigides per a desenvolupar la tasca de servidor web.

La conclusió és aclaparadora contra el sistema del pingüí: per a Windows es comptabilitzen 52 vulnerabilitats, mentre que per a la instal·lació mínima de Red Hat es compten 132, número que s'eleva fins a les 174 detectades en la instal·lació estàndard d'aquest mateix sistema. Quan s'examinen els dies entre que la vulnerabilitat es descobreix i que es soluciona mitjançant un pegat, els investigadors van trobar una mitjana de 31,3 dies en la plataforma Windows contra 69,6 en Linux.

El document complet es pot descarregar en format PDF des de

http://seattlepi.nwsource.com/dayart/20050325/windows_linux_final_study.pdf

El cop que aquest estudi podria donar no es dirigeix només contra Linux, si no també contra la filosofia del programari lliure en general, ja que són moltes les opinions que afirmen que el mètode de desenvolupament emprat en el programari lliure fa que aquests programes siguin més segurs que els seus homòlegs propietaris.