divendres, d’abril 08, 2005

Microsoft publica primer Service Pack per a Windows Server 2003

El seu principal objectiu és millorar la seguretat del sistema, ensenyant als usuaris el que significa la filosofia "Trustworthy Computer" per a Microsoft.

Una de les principals millores que afegeix aquest Service Pack és la inclusió d'una nova versió del firewall (tallafocs) del Windows, molt semblant a l'existent en el Service Pack 2 per a Windows XP, però que a diferència d'aquell, ve desactivat per defecte, havent de ser l'usuari qui l'activi.

Les principals novetats que presenta són:

- Reducció de privilegis en alguns serveis del sistema, fins i tot en la seva configuració per defecte. Per exemple, les crides a procediments RPC i DCOM exigeixen ara més autentificacions.

- Suport per a maquinari "no execute" (Protecció d'Execució de Dades): impedeix l'execució de codi en àrees de memòria on no hi hauria d'haver codi executable.

- Security Configuration Wizard (SCW, Assistent de Configuració de Seguretat): consisteix en una sèrie de guies (wizards) que ens ajuden a configurar la seguretat del servidor segons el rol que vagi a exercir en la nostra xarxa (servidor de fitxers, de planes web,...). Desactiva els serveis innecessaris, minimitzant així les possibles vies d'entrada a estranys.

- Post-Setup Security Updates (PSSU): Després d'instal·lar el sistema operatiu per primer cop en una màquina, podrem assegurar-nos que la primera arrancada és segura (quelcom que pot ser posat en dubte si l'equip està connectat a Internet, gràcies als nombrosos virus que es contagien en qüestió de segons des de la Xarxa de xarxes com ara el Blaster o el Sasser) gràcies a aquesta utilitat, que bloqueja tot el tràfic entrant fins que Windows Update hagi acabat d'actualitzar l'equip. Un cop fet això, el tallafocs del Windows torna a la seva configuració habitual.

- S'actualitzen les següents aplicacions amb pegats de seguretat: Internet Explorer, Outlook Express i WebDAV Redirector.

Microsoft ja havia llançat una release candidate d'aquest SP 1 en dates properes a aquest darrer nadal. De moment, la versió definitiva només està disponible en anglès.

Més informació:

Learn About and Install Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1)
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/servicepack/default.mspx