dilluns, d’abril 18, 2005

Inauguració i un article sobre la jornada de Torroella

La inauguració del nou centre d'iMàtica va ser un èxit. Van venir la majoria dels amics que hi vaig convidar, em vaig emocionar i tot, perquè vaig veure que la gent m'aprecia com a persona, i respon quan la crido. I més si és per a un esdeveniment feliç com aquest. Fins i tot van baixar els meus padrins des d'Olot! Va ser fantàstic, de debó.

Per a tots aquells que hi éreu i llegiu aquestes línies, moltíssimes gràcies, de debó. Va ser fantàstic ;-)

Apa, i de propina, un article:

---------------------------------------

Gran èxit de la Primera Jornada de Programari Lliure del Baix Empordà

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - Gran èxit d'assistència i gran èxit pel que fa a les ponències seria un resum molt adequat del que va donar de si la jornada.

Aquest passat dissabte 9 d'abril es va celebrar al Centre Cultural Can Quintana de Torroella de Montgrí, la Primera Jornada de Programari Lliure del Baix Empordà, que ha estat qualificada d'èxit total de forma unànime per la premsa i els organitzadors.

Els números van superar àmpliament les expectatives, comptant amb la presència de 170 persones al llarg del dia que van omplir les instal·lacions del Centre Can Quintana

CATix, un èxit ¿inesperat?

Toni Mirabete, el creador de la distribució de Linux CATix, fou un dels primers ponents de la jornada matinal, després de l'acte d'inauguració. Mirabete va definir la situació del programari lliure i el català a les noves tecnologies al nostre país com ni bona ni dolenta, indicant que cal quelcom més que el pur i simple voluntariat per tirar-ho endavant.

Mirabete també va explicar el seu viatge cap a Linux, fruit del desencant tecnològic provocat pel Windows, i va parlar dels plans de futur de CATix, que passen per l'alliberament de la versió 1.1 cap al juny, i la versió 2.0 d'ELIXIR, una eina que permet l'arrencada remota en xarxa d'un sistema Linux instal·lat en un servidor.

De la versió 1.0 de CATix se n'han distribuït 65.000 còpies en diversos mitjans i iniciatives.

Els creadors de K-DE-MAR, una altra distribució de Linux en català que ha aconseguit un èxit i difusió notables, també van ser presents a la jornada, aportant la seva experiència i explicant la gènesi de la seva distribució. En la seva intervenció, van destacar els beneficis reals que el programari lliure pot aportar a l'empresa i la salvatjada (literalment) que les patents de programari signifiquen.

OpenOffice: una alternativa encara no prou implantada

Per a David Ortiz (d'Alquimedia.net), que va fer la presentació de l'OpenOffice, el principal problema per a la difusió d'aquesta suite ofimàtica és la manca d'obertura de mires dels empresaris i usuaris en general. Ortiz va parlar de les millores que introduirà la futura versió 2.0 d'aquest programari, aprofitant per aclarir que el procés de traducció al català es realitzarà amb posterioritat a l'alliberament de la versió definitiva en anglès.

La situació del català a les noves tecnologies, ni bona ni dolenta

Tots els ponents van coincidir amb aquest punt de vista, i Toni Hermoso (Softcatalà) no en fou una excepció. Hermoso va parlar dels projectes immediats i de futur a llarg termini de Softcatalà, l'organització sense ànim de lucre que treballa en la traducció de tota mena de programari a la nostra llengua. Entre aquests projectes s'hi troben l'OpenOffice 2.0, el Gnome 2.10 i un corrector gramatical en català per a diversos processadors de text, entre els que s'hi compta l'OpenOffice Writer.

En aquesta ponència també es va indicar la possibilitat de que Barcelona sigui la seu del proper encontre Guadec 2006, una trobada anual que aplega els desenvolupadors de l'entorn Gnome, i que enguany s'ha celebrat a la ciutat alemanya de Stuttgart.

El programari lliure, patrimoni de la humanitat

Eduard Elias, membre de COETIC (Col·legi Oficial d'Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya) va parlar sobre els avantatges del programari lliure en la implementació de programes a mida a les empreses, o l'adaptació de software ja existent. Elias va parlar de la declaració de patrimoni de la humanitat que la UNESCO ha fet del programari lliure, va posicionar el COETIC a favor del mateix, però sense estar en contra d'altres formes de concepció i distribució de programari, i va distingir entre codi obert i programari lliure.

La jornada es va tancar amb els tallers pràctics.

Més informació:

I JORNADA DE SOFTWARE LLIURE DEL BAIX EMPORDÀ - TORROELLA DE MONTGRÍ
http://jornades.torroellaestartit.com/