dilluns, d’abril 11, 2005

RISC OS: un nou jugador entre els sistemes operatius per a dispositius mòbils?

La filtració d'unes imatges a Internet que mostren un telèfon mòbil equipat amb aquest sistema operatiu, desfermen els rumors.

RISC OS és un veterà sistema operatiu que, tot i gaudir d'una dilatada història, és totalment desconegut entre el gran públic i fins i tot relativament desconegut en el sector informàtic. La seva història, no obstant, es remunta a finals de la dècada dels vuitanta, quan les màquines de 8 bits acabaven d'extingir-se i era necessari donar ja el salt històric definitiu a una nova generació d'ordinadors. La companyia anglesa Acorn va evolucionar el seu programari fins a convertir-lo en un nou sistema operatiu de 32 bits, el RISC OS.

Des de llavors, aquest sistema ha quedat restringit a poc més que no sigui el maquinari d'Acorn i les RiscStations de la companyia homònima. Però, tot i estar estancat en un sector molt concret i petit del mercat, RISC OS es resisteix a morir i busca alternatives de futur.

Tothom pot intuir que el futur de la informàtica és mòbil. Mòbil en tots els sentits, no només en el de poder fruir d'ordinadors portàtils més completes, si no també que la informàtica serà més portable. Els telèfons mòbils que podem trobar a les botigues actualment, amb funcionalitats com ara navegació per web, o missatgeria instantània, són una bona mostra del que se'ns acosta. I RISCOS LTD (la companyia fabricant del RISC OS) ha vist en aquest sector la sortida al gran públic del seu sistema operatiu.

La publicació online Drobe Launchpad, especialitzada en notícies sobre la plataforma RISC OS, publica una sèrie de fotografies on es pot veure una versió de RISC OS dissenyada per a dispositius mòbils (RISC OS Mobile) carregant-se i executant-se en un prototip de telèfon mòbil d'un fabricant desconegut (la seva marca ha estat amagada deliberadament amb cinta adhesiva). El website fins i tot disposa d'un vídeo, en format MPEG, on es pot veure l'arrancada del sistema i l'execució d'algunes aplicacions simples.

En les imatges podem apreciar un entorn gràfic amb una filosofia molt semblant a un PC de sobretaula. Fins i tot, en una de les captures, veiem una finestra redimensionable, i no el fet habitual en un telèfon mòbil de què la finestra de l'aplicació ocupi tota la pantalla. Un dada a tenir en compte és que veiem la icona del navegador Firefox a la barra de tasques en una de les captures...

Una altra característica que podem veure en el vídeo i les imatges que l'acompanyen, és l'excel·lent presentació gràfica del sistema i l'aprofitament de l'àrea de pantalla que fa aquest.

La filtració d'aquestes imatges ha estat realitzada per un desenvolupador de programari lligat al projecte, segons confirma Drobe Launchpad, que no ha volgut revelar la seva identitat. La mateixa font ha indicat que al sistema encara li pot faltar molt temps per a ser llançat comercialment, perquè necessita encara molts retocs.

Les imatges i el vídeo del RISC OS Mobile poden trobar-se a

'RISC OS Mobile' plans leaked - Drobe Launchpad - RISC OS News and information
http://www.drobe.co.uk/riscos/artifact1309.html

Quan entri al mercat de la telefonia mòbil, RISC OS es trobarà amb una dura competència; Symbian OS, Windows CE i Palm OS són els líders absoluts del sector, amb un Linux que no acaba d'envolar-se en aquest segment però que en qualsevol moment podria "explotar" i fer-se amb bona part de la quota de mercat. Faltarà saber també amb quines aliances tecnològiques compta RISCOS LTD. per a fer valdre el seu sistema en el mercat.

---------------------------------------------

Amb un parell, si senyor! això si que sona interessant ;-)