dimecres, d’abril 06, 2005

Programa permet la creació de Live CD's de Windows

És un producte gratuït i que permet l'execució des del CD i sense haver d'instal·lar, d'un bon nombre d'aplicacions per a Windows.

No és una eina nova, perquè ja va per la versió 3.1.3, però sí prou desconeguda entre el gran públic en general i els usuaris tècnics en particular. I és una llàstima, perquè BartPE Builder permet fer amb Windows el mateix que els CD's Live han fet pel sistema operatiu Linux: poder arrancar un sistema complet des d'un CD sense tocar res del disc dur. I, al ser Windows el sistema més estès, les possibilitats s'amplien.

Per a qualsevol tècnic informàtic sorgeix, per exemple, la possibilitat d'executar eines tan comunes com VirusScan des del CD, sense haver-lo d'instal·lar. Si ja amb Linux era útil, amb Windows aconseguim complementar el que ens faltava.

BartPE Builder funciona amb les versions 2000, XP i 2003 de Windows, no funcionant sota NT 4.0, 9x i Me.

El seu autor és Bart Lagerweij, un informàtic que ha estat treballant en la creació de disquets i CD-ROM's "bootables" d'ençà de l'època del DOS 3.x fins al 2002, any aquest últim en què va entrar en contacte amb l'entorn WinPE (Windows Preinstallation Environment) de Microsoft.

El problema de WinPE és que només proporciona un entorn de línia de comandes en el moment d'arrancar i, a més, és propietat de Microsoft. Lagerweij, convençut de les possibilitats de l'invent i persuadit que en aquest s'hi trobava bona part del futur dels sistemes operatius, va decidir posar-se mà a la tasca en l'elaboració del seu propi entorn d'execució en Live CD, BartPE.

Les capacitats de BartPE superen àmpliament a les de WinPE (tot i que cal dir que aquest darrer fou concebut per Microsoft només com a entorn d'instal·lació): facilita un escriptori gràfic amb resolució de 800x600, accés a xarxes (TCP/IP), suport per als sistemes de fitxers FAT16, FAT32, NTFS i CDFS, proporciona un botó d'Inici amb un llistat de les aplicacions que pot executar, ofereix suport per a l'estàndard VNC i la seva llicència permet el seu ús gratuït.

Les aplicacions Windows que no formen part del sistema poden ser instal·lades i executades directament des del CD generat amb aquesta eina si s'usen els plug-ins adequats. L'autor ha deixat oberta la possibilitat de què siguin les pròpies empreses productores de programari les que escriguin els plug-ins adequats per als seus productes o, fins i tot, que siguin terceres parts les que ho facin.

El programa s'instal·la com qualsevol altra aplicació Windows, i disposa d'un entorn molt simple per al seu ús, malgrat que és recomanable llegir l'ajuda abans de començar a treballar amb ell. Simplement ens demanarà el CD del Windows, i una localització en disc on deixar la imatge ISO del CD que generarà, juntament amb els plug-ins d'aplicacions que vulguem instal·lar.

Un cop realitzat el procés, només haurem de "torrar" el CD en qualsevol gravadora i amb qualsevol programari i ja tindrem el nostre CD Live de Windows.

Més informació:

Bart's Preinstalled Environment (BartPE) bootable live windows CD/DVD
http://www.nu2.nu/pebuilder/

-------------------------

Comentari: l'he provat i no m'ha acabat d'anar bé. El CD arrenca bé, s'engega l'entorn, però m'ha donat un error al intentar configurar la xarxa i no m'ha engegat alguns programes. Haig de seguir provant, perquè m'haig de mirar les opcions.