diumenge, d’abril 03, 2005

Google com a sistema operatiu? un acostament a la idea del Network Computer

La companyia d'Internet podria ressuscitar el concepte de Network Computer, popularitzat fa alguns anys per Sun Microsystems i que consistia en la idea d'una màquina sense més programari propi que un carregador i un navegador web. La resta (escriptori, programes i dades de l'usuari) residiria a Internet.

Últimament són molts els experts que advoquen per la futura creació d'un sistema operatiu per part de Google, la companyia que durant els darrers anys ha dinamitzat el món d'Internet amb diversos serveis revolucionaris. Va començar amb un cercador, que aviat va adquirir prestigi i es va convertir en el número u indiscutible a la Xarxa, posició que encara avui en dia ocupa. Després van venir altres eines com el servei de correu electrònic Gmail (amb un gigabyte d'emmagatzemament en disc), les notícies (Google News), els weblogs (Blogger),...

Tota aquesta acumulació de serveis ha fet pensar a alguns experts en la possibilitat que la companyia vulgui proporcionar als usuaris totes les funcionalitats inherents a un sistema operatiu. Perquè en el fons, què és un sistema operatiu? ¿un programari instal·lat al nostre ordinador que ens permet l'execució d'altres programes? ¿o bé qualsevol tipus de programari, que es troba a qualsevol ubicació i que ens permet i facilita la realització de les tasques habituals en un ordinador? Si la resposta és afirmativa a aquesta darrera pregunta, ens trobem amb el concepte pur de Network Computer (Ordinador de Xarxa o en Xarxa), enunciat a finals dels vuitanta, principis dels noranta per Sun Microsystems.

Segons algunes veus de cert prestigi, Google està caminant precisament en aquesta direcció: la creació d'un sistema operatiu online, basat en un cluster de màquines i accessible des de qualsevol banda del món en què qualsevol persona hi podrà tenir un compte. La despesa inherent a aquesta gran infraestructura es cobriria amb publicitat no intrusiva.

El mateix escriptori de treball a qualsevol lloc del món

L'avantatge de disposar d'un sistema d'aquest tipus és obvi: en residir a la Xarxa, el sistema operatiu no depèn d'una màquina concreta, si no que disposem del mateix entorn de treball (no només semblant, com quan treballem en diversos ordinadors, si no exactament el mateix) siguem on siguem. Naturalment, la dependència d'una connexió a Internet és un llast que es solucionarà en un futur proper gràcies a l'expansió de les connexions sense fils i la presència cada cop més forta de màquines amb capacitat d'accés a la Xarxa en llocs públics. I sempre ens queda la possibilitat d'endur-nos el nostre propi punt d'accés, ja sigui mitjançant l'adquisició d'un ordinador portàtil, una PDA o un smartphone.

Un altre avantatge és la disponibilitat a qualsevol lloc de tots els nostres fitxers. Actualment, i si volem comptar amb les mateixes dades en un ordinador que en un altre, hem de transportar-les en un dispositiu extern com ara un Pendrive USB, CD-ROM o un altre tipus de memòria, o bé desar-les a Internet en un dels nombrosos serveis de disc dur virtual. Amb Google OS (o GooOS com ja s'han aventurat a batejar-lo alguns) tots els nostres fitxers i dades estarien disponibles només d'accedir al nostre compte.

Avantatges i problemes

La seguretat seria un tema del qual l'usuari podria deixar de preocupar-se, perquè el mateix sistema ja disposaria d'antivirus i escanejaria automàticament els fitxers nous o modificats. Igualment passaria amb l'actualització per mitjà de pegats; seria la mateixa Google qui s'encarregaria de tota la gestió tècnica.

Per contra, sorgeixen problemes com la instal·lació de programari: què passaria si volguéssim disposar d'un determinat reproductor de música en el nostre compte, o un client de missatgeria instantània determinat? Amb la tecnologia disponible actualment, això és un xic problemàtic (si exceptuem la possibilitat d'emprar Java), però Google podria estar ja treballant sobre el tema... i si no, sempre hi ha temps per a solucionar-ho.

Més informació:

Topix.net Weblog: The Secret Source of Google's Power
http://blog.topix.net/archives/000016.html

A Google OS by 2010? - OSNews.com
http://www.osnews.com/story.php?news_id=10096