divendres, de novembre 30, 2007

Canonical llança servei per a crear repositoris de programari a mida de cada programador

Aquest servei serà utilitzable per a la futura versió de la distribució Ubuntu per a dispositius mòbils.

El servei Launchpad Personal Package Archive (PPA) de Canonical proporciona a usuaris en general i a la comunitat de programadors en particular una forma molt còmoda de publicar les seves pròpies creacions, ja siguin paquets de programari, elements artístics del sistema (per exemple fons de pantalla o temes per a l'entorn Gnome), o documentació.

Aquest nou producte gratuït de Canonical s'emmarca dins de la comunitat formada al voltant de Launchpad, un lloc web que proporciona les eines en línia necessàries per a recolzar el desenvolupament d'aplicacions informàtiques per a Linux i la formació de comunitats al seu voltant. Projectes com Inkscape ja empren aquest servei per rastrejar i corregir errors en el seu codi font (bugs).

Bàsicament, PPA permet la creació de paquets binaris de programari (és a dir, instal·lables a l'ordinador) per a diferents arquitectures de maquinari a partir del codi font, el seu emmagatzematge en un repositori propi i la possibilitat d'incloure aquest repositori com a font d'actualització per als sistemes operatius Ubuntu, de manera que qualsevol usuari pugui descarregar i instal·lar les aplicacions que hàgim creat. L'espai en disc que tenim a la nostra disposició arriba fins al gigabyte.

Per a emprar-lo, simplement ens hem d'apuntar a la comunitat de desenvolupadors d'Ubuntu i importar una clau GPG al nostre compte de Launchpad per poder signar digitalment les nostres creacions.

El servei també ens permet una altra facilitat: distribuir aplicacions no disponibles en els repositoris d'Ubuntu. Sempre que puguem generar el paquet .deb, podrem incloure la nova aplicació en el nostre repositori personalitzat.

Les condicions d'ús de PPA exigeixen que els programes carregats en el sistema siguin programari lliure, així que Canonical monitoritzarà el temps de compilació de les aplicacions per a cada projecte per tal d'evitar abusos del servei. També es demana que el que es compili no siguin paquets originals, sinó aquells que els usuaris hagin modificat manualment.

En el moment d'escriure aquestes ratlles, la compilació de paquets de programari només pot ser realitzada per a les arquitectures x86 i amd64, però el sistema estarà preparat d'aquí a poc per produir binaris compatibles amb l'arquitectura LPIA (Low Power on Intel Architecture), que al seu torn és compatible amb l'arquitectura x86 tradicional però optimitzant-la per a dispositius portàtils, amb el que la durada de la bateria es perllonga.

Més informació:

Launchpad
https://launchpad.net/

Punt de partida per a aquelles persones interessades en PPA
https://help.launchpad.net/PPAQuickStart

Nota de premsa de Canonical anunciant la disponibilitat d'aquest nou servei
http://www.ubuntu.com/news/launchpad-ppa

Informació sobre LPIA
http://www.intel.com/technology/systems/lpia/