dissabte, de desembre 01, 2007

HTC llença un smartphone amb el sistema operatiu en català

El telèfon, basat en el Windows Mobile de Microsoft, es llença amb motiu del quinzè aniversari de l'establiment de la companyia de Redmond al nostre país.

Tecnologia i llengua catalana són dos termes que, si bé no antagonistes, poques vegades van units, i més si parlem de grans multinacionals, fins i tot d'aquelles afincades a les nostres terres. I això que el català té més parlants que altres llengües que són oficials a diversos estats arreu del món, i per a les quals si existeixen traduccions dels principals sistemes operatius, programes i serveis.

La telefonia mòbil és un camp encara més restrictiu en aquest tema, doncs en informàtica tenim sistemes operatius (Linux o Windows després d'aplicar-li un pegat), paquets ofimàtics (OpenOffice) i navegadors web (Firefox) en català, però pocs terminals s'han deixat veure amb els menús i aplicacions en la nostra llengua. Per això, i malgrat que sigui testimonial, el gest d'HTC és d'agrair. I dic testimonial perquè amb el catàleg de diferents models que té la companyia (i que alguns analistes han afirmat que només és superat en varietat per Nokia), un sol aparell en català és ben poca cosa...

El model concret és el S710, un terminal equipat amb el Windows Mobile 6, la darrera versió del sistema operatiu de Microsoft per a telèfons mòbils. Disposa d'un teclat retràctil a la part inferior de l'aparell, el que ens permet treballar amb ell com si fos un ordinador portàtil realment petit.

El llançament, que ha rebut el suport de la Generalitat de Catalunya, es fa conjuntament amb l'operadora Orange, pel que és poc probable que, almenys inicialment, els usuaris puguem gaudir-ne a través d'altres operadores o com a terminal lliure.

L'anunci d'aquesta iniciativa que ara es posa en marxa ja fou fet al maig d'aquest any. Curiosament, i a dia d'avui, no he pogut trobar cap mena d'informació sobre aquest llançament a les planes web de les empreses

Més informació:

Nota de premsa de la Generalitat
http://www6.gencat.net/llengcat/premsa/07_stsi_acords.htm

Lloc web de Microsoft Catalunya
http://www.microsoft.cat/
http://www.microsoft.com/spain/cat/default.mspx

Lloc web d'HTC Europa en Espanyol
http://www.europe.htc.com/index.html?lang=es

Lloc web d'HTC Europa en Francès
http://www.europe.htc.com/fr/index.html

Lloc web d'Orange
http://www.orange.es/