dijous, de novembre 01, 2007

Mozilla Prism, la nova aposta per integrar les aplicacions web a l'escriptori

No constitueix una nova plataforma, si no la visió d'usar les aplicacions en línia desenvolupades o les que vinguin en un futur proper com si d'un programa local es tractés, amb la seva pròpia finestra, icones i recursos.

L'evolució de la Internet actual cap a una xarxa d'aplicacions i serveis que facin innecessari l'ús dels programes equivalents instal·lats localment en una màquina de sobretaula és quelcom indubtable, i les grans empreses del món de la computació estan apostant per això; Microsoft, Adobe o Sun Microsystems han llançat toolkits i plataformes per a la creació i execució de RIA (Rich Internet Applications), extensions de la web coneguda actualment que aporten més gran interactivitat i possibilitats, però que lliguen a programador i usuari a una plataforma concreta. Mozilla posa el seu granet de sorra en la contesa però sense casar-se amb ningú.

La visió de Mozilla no consisteix en la creació d'una plataforma diferenciada, si no en oferir l'estàndard Web més integrat amb l'escriptori. Mozilla Prism és la materialització d'aquest concepte.

El nom Prism (prisma) no li ha estat donat sense raó; el logotip del projecte és un prisma que descomposa la llum blanca en els seus components dels colors de l'Arc da Sant Martí, de la mateixa manera que el prisma informàtic del qual estem parlant descomposa les pàgines que puguem tenir obertes en el navegador en aplicacions amb les seves corresponents finestres sobre l'escriptori. Perquè això és el que fa Prism, "treure" la pàgina del navegador per a crear una finestra d'aplicació pròpia.

La intenció és integrar Prism amb el navegador Firefox, i no fer que aquesta funcionalitat es trobi com un plug-in addicional.

Amb Prism, podrem indicar quan volem que una aplicació en línia sigui considerada com un programa resident en el nostre desktop, amb la seva pròpia icona a l'escriptori, en el menú d'inici o a qualsevol altre lloc del sistema operatiu, i en obrir-lo ens trobarem amb la seva pròpia finestra d'aplicació fora del navegador.

Segons la informació publicada per Mozilla, Prism és compatible amb Windows, Mac OS X i Linux. En Windows, les aplicacions "segregades" del navegador disposen d'icona en el menú d'inici, i un cop arrencades són accessibles com a programa independent en la seqüència ALT+Tabulador. En Mac OS X s'integren correctament amb la funcionalitat Exposé.

De moment, les descàrregues públiques d'aquesta tecnologia es limiten a una versió preview sobre la plataforma Windows. Per al futur, s'està treballant en una forma per a què aquestes aplicacions puguin tenir accés al sistema de fitxers local i els recursos de la màquina client de forma segura.

A grans trets, podem considerar Prism com un navegador web molt bàsic que no disposa dels elements d'ajuda a la navegació que sí acostumen a tenir la resta dels navegadors: barra de menús, botons d'accés ràpid a les funcions més comunes (pàgina anterior, següent, aturar, recarregar), llistat d'historial de navegació o pàgines preferides.

Més informació:

Entrada en el weblog de Mozilla sobre Prism
http://labs.mozilla.com/2007/10/prism/

Pàgina web de Prism
http://wiki.mozilla.org/WebRunner