dissabte, d’octubre 27, 2007

Mac OS X 10.5: el Lleopard ha arribat

Apple presenta la nova versió del seu sistema operatiu derivat de Unix amb -com sempre- interessants novetats.

Per fi aquesta setmana ha vist la llum un dels llançaments més esperats des de feia mesos; es tracta del nou Mac OS X 10.5 "Leopard", la nova encarnació del sistema operatiu Unix desenvolupat per Apple per als ordinadors Macintosh.

Segons la companyia de la poma, el nou Mac OS X presenta més de 300 novetats respecte a la versió precedent. Examinem-ne les més importants.

Piles

Stacks en anglès, constitueixen sense cap mena de dubte un dels elements més frescos i innovadors no només en el Mac OS X, si no que per extensió en tota la galàxia d'entorns gràfics d'escriptori per a sistemes operatius. La idea consisteix en proporcionar a l'usuari una forma d'ordenar els diversos elements que tindrà a l'escriptori, icones corresponents a documents, carpetes i aplicacions.

La solució al problema, les Piles, són icones que es situen en el Dock del sistema (la barra que habitualment trobem a la part inferior de l'escriptori) i que quan fem clic amb el ratolí sobre elles despleguen un conjunt d'icones agrupades de forma lògica. Seria el mateix que obrir una carpeta amb una sèrie d'icones, només que aquesta vegada es farà de manera que cada icona quedi "apilada" sobre la resta, i d'aquí el nom pila per a aquest nou element.

Leopard vindrà amb dues piles preconfigurades: la primera que contindrà les descàrregues d'arxius que realitzem des del navegador web o programa de correu electrònic, i la segona per als documents que creem a l'ordinador local.

Dock

El nou Dock del Mac OS X 10.5 és tridimensional i amb un bonic efecte de reflexió. Si fins ara el Dock era pla i les icones de les aplicacions estaven dins d'aquest element, a partir d'ara el Dock es mostra com una superfície en un espai tridimensional, i les icones de les aplicacions es situen a sobre tocant la seva superfície, enlloc de a dins. El "terra" del Dock reflecteix els elements que es posen sobre ell, pel què ens delectarà amb un bonic efecte mirall, mostrant reflectides les icones que tinguem situades a sobre.

La barra superior de menús és també semitransparent, i els jocs de llums i ombres entre tots els elements que tinguem desplegats sobre l'escriptori en un moment donat són, simplement, impressionants.

Finder

El gestor d'arxius del Mac OS X pren el concepte de previsualització de documents de la mateixa manera a com es passen les portades dels discos a l'iTunes, el famós Cover Flow.

En el programari de classificació i reproducció de música d'Apple, podem buscar entre les portades dels discos de manera que aquestes se'ns presenten visualment com en una discoteca física. A partir d'ara, el Finder pren aquesta mateixa idea i en format de Cover Flow a la part superior de la finestra que ofereix el contingut de la carpeta, podem veure la previsualització del contingut de cada arxiu.

Però anem un pas més enllà d'aquesta funcionalitat: Quick Look. Ens permet veure el contingut d'un arxiu sense haver-lo d'obrir. Ja siguin presentacions, pel·lícules o documents PDF, amb un sol clic podem saber què és el que hi ha en un arxiu, el que simplifica enormement les cerques, ja que combinat amb Spotlight, a partir d'ara no haurem d'obrir munts d'arxius per veure si és el contingut que estàvem buscant.

La barra lateral que conté accessos ràpids a diversos elements clau de l'ordinador com ara unitats de disc o la carpeta de documents, també es veu renovada en aquesta nova edició del sistema, agrupant els diversos elements en categories per a què els vegem més ordenadament.

Una altra nova funcionalitat de la barra lateral és que els ordinadors de la xarxa que siguin "descoberts" per la nostra màquina, seran automàticament muntats en aquesta barra, de manera que no ens haurem de preocupar per anar a descobrir recursos de xarxa, si no que són els propis recursos els que vindran a nosaltres...

Time Machine

La mateixa funcionalitat que el Restaurar Sistema del Windows: ens permet retornar el nostre Mac a l'estat en el qual es trobava fa uns dies, setmanes o mesos. Només que Apple sembla que s'hi ha esmerçat una mica més en el seu funcionament, doncs ens permet recuperar-ho absolutament tot, des de fotografies a música digital. En resum, una verdadera eina de backup. Tots els sistemes operatius inclouen alguna eina que facilita la tasca de còpia de seguretat als seus usuaris però com sempre, Apple ha volgut anar un pas més enllà en aquest concepte.

En quant connectem un disc extern al nostre Mac, el sistema ens pregunta si volem que aquesta unitat sigui dedicada a còpies de seguretat i, a partir d'aquí, s'encarrega de tot en background.

Spaces

Els Espais de treball (Spaces en anglès) no són un invent nou d'Apple, però sí una novetat en el sistema de la poma; de fet, els sistemes Unix ja estaven dotats tradicionalment de consoles virtuals en mode línia de comandes, i Linux proporciona des dels primers entorns gràfics per al sistema, escriptoris virtuals que actualment empren Gnome, KDE, Xfce o qualsevol altre entorn.

Altres funcionalitats addicionals:

- Back to my Mac: permet als posseïdors d'un compte .Mac disposar dels seus fitxers i preferits d'Internet en qualsevol Macintosh a qualsevol lloc del món.
- Millorat i ampliat el programa Mail, amb noves plantilles per als missatges, més importància dels continguts del programa en Spotlight, i renovades llistes de tasques.
- Inclou el nou Safari 3, segons Apple més ràpid que Opera o Firefox i que, per exemple, permet fusionar totes les finestres obertes en una de sola.
- Inclou el programari Boot Camp, que permet instal·lar i executar Windows com a sistema operatiu del nostre Mac. No debades i des del canvi de plataforma hardware, els Apple Macintosh estan basats en els mateixos xips x86 que els PCs...
- S'ha inclòs el programari Front Row, una mena de resposta al Windows Media Center de Microsoft, i que fins ara només estava disponible com a programari independent per a determinats productes d'Apple.
- Millora de la qualitat d'àudio i vídeo d'iChat, el programari de vídeoconferencia d'Apple.

Més informació:

Apple
http://www.apple.com/

Llistat complet de les novetats del nou Mac OS X 10.5 "Leopard"
http://www.apple.com/macosx/features/300.html