diumenge, d’octubre 28, 2007

Gobuntu, la distribució 100% lliure d'Ubuntu

Prescindeix de drivers propietaris i es presenta com la base per a construir distribucions derivades d'Ubuntu.

Juntament amb la presentació en societat d'Ubuntu 7.10 aquest passat dia 18 d'octubre i els seus corresponents derivats (Kubuntu, Edubuntu i Xubuntu), es va presentar també una nova iniciativa basada en la popular distribució; es tracta de Gobuntu, una distro 100% lliure i que es vol promocionar com un bon punt de partida per a totes aquelles persones interessades en desenvolupar una nova distribució GNU/Linux a partir d'Ubuntu.

La història de Gobuntu es remunta al 2005, quan Mark Shuttleworth jugava amb la idea de crear una distro 100% lliure davant les crítiques que començava a generar la seva distribució estrella, Ubuntu, per la inclusió de programari propietari com ara drivers de targes de vídeo o targes de xarxa sense fils. Després de diversos mesos de desenvolupament, i al mateix temps que veia la llum Ubuntu 7.10, també s'alliberava la primera versió pública d'aquesta especial distribució.

Gobuntu 7.10* inclou només programari lliure que compleixi els quatre principis marcats com a pilars per Richard Stallman i la FSF (Free Software Foundation). Fins i tot el que en anglès s'anomena "artwork" i que ve a ser el conjunt de treball gràfic i detalls del sistema (fons de pantalla, vídeos promocionals inclosos, sons, músiques,...) s'ha reduït a únicament aquell que no es trobi subjecte a copyright.

D'aquesta manera, qualsevol persona interessada en crear una distribució a mida partint de la base de Gobuntu, pot treballar amb tranquil·litat i redistribuir la seva obra sense estar pendent de drets de copyright de terceres parts. Malgrat tot, la no inclusió de drivers propietaris fa que ens perdem una significativa quantitat de dispositius de maquinari que no podrem usar amb el nostre Linux.

Els requisits de maquinari per a executar Gobuntu 7.10 són els mateixos que els de la seva "germana gran", tot i que aquesta distro no disposa d'un Live CD i un instal·lador gràfic com Ubuntu, si no només l'instal·lador en mode text tradicional heretat de Debian, i que Ubuntu usava en les seves primeres versions. És possible que aquesta circumstància canviï en futurs llançaments de Gobuntu.

Gobuntu tampoc és la primera distro derivada d'Ubuntu amb l'objectiu de proporcionar un sistema operatiu totalment lliure; gNewSense també ha estat aprovada per la FSF com a distribució lliure.

Més informació:

Pàgina web de Gobuntu
http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu/gobuntu

Pàgina web de gNewSense
http://www.gnewsense.org/

* tot i ser la primera versió, segueix la mateixa numeració que la seva "germana gran"