dimecres, d’octubre 31, 2007

Ja és possible registrar dominis amb caràcters regionals en el seu nom

Lletres accentuades, ces trencades i enyes castellanes ja poden constar en el nom d'un domini, una mesura que facilita l'ús d'Internet en alguns països però que pot dificultar l'accés consensuat i universal a la Xarxa de xarxes.

La possibilitat d'usar en la nomenclatura de dominis d'Internet caràcters propis de diversos idiomes era una reclamació llargament escoltada a Internet i de la qual la seva solució s'ha dilatat en el temps. A partir d'aquest mes ja és possible registrar noms de dominis amb aquests caràcters inclosos.

El català se'n pot veure beneficiat a mitjà-llarg termini, ja que tot i que les lletres accentuades començaran a poder ser incloses, un caràcter com la ç -emprat també en altres llengües com el portuguès i el turc- sembla ser que no serà suportat inicialment. Dominis en xinès, àrab, rus o altres llengües amb alfabets diferents al llatí (l'emprat en els idiomes descendents del llatí i algunes de les llengües d'origen germànic com l'anglès) podran ser registrats a partir d'ara.

Les proves que s'estan realitzant actualment inclouen sufixos de domini i no només el nom en si, escrits en alfabets diferents al llatí. Concretament, els idiomes àrab, xinès, rus, grec o japonès entre d'altres fins arribar a un total d'onze, ja disposen d'aquesta possibilitat.

La mesura contenta a un bon nombre d'internautes, ciutadans de països en els quals es parla un dels idiomes abans esmentats, però també obre una escletxa en l'accés uniforme que fins ara existia a la Xarxa de xarxes, quelcom que probablement només tindrà importància simbòlica ja que és impossible que una persona que vulgui llegir informació en xinès, no sàpiga (o pugui) teclejar un domini en aquest idioma... I pel que fa al maquinari, tampoc caldrà disposar d'un teclat en l'idioma en el qual estigui escrit el domini a consultar gràcies a les facilitats que ofereixen els sistemes operatius actuals, com ara teclats virtuals i complets jocs de caràcters en qualsevol llengua.

A partir d'ara, aquelles persones interessades en contractar un domini amb caràcters que no formin part del codi ASCII poden començar a informar-se al seu registrador habitual.

Més informació:

Entrada en el lloc web de la ICANN anunciant la fase de prova dels nous dominis internacionalitzats
http://www.icann.org/announcements/announcement-15oct07.htm