dimarts, d’octubre 23, 2007

Arriba Ubuntu 7.10

Nova encarnació d'una distribució que està marcant època.

Si alguna distro de GNU/Linux està aconseguint èxit actualment, aquesta és sense cap mena de dubte Ubuntu. Això no vol dir que la resta de distribucions no tinguin el seu mercat i també el seu èxit, però la distribució fundada per Mark Shuttleworth ha obert nous mercats i ha convençut a empreses com Dell, fins fa poc un feu per a Microsoft.

La nova versió 7.10 d'aquesta distribució, el nom de la qual és Gutsy Gibbon* ja està disponible a Internet per a la seva descàrrega lliure i gratuïta des de la setmana passada en versions desktop i servidor, i també amb les seves corresponents variants oficials (Kubuntu, Edubuntu i Xubuntu).

La versió d'escriptori, la més popular de la família, és la que incorpora les novetats més vistoses, començant pels efectes gràfics de nova generació gràcies a Compiz Fusion, el compositor de finestres més avançat actualment per a sistemes Unix/Linux i que permet oferir resultats semblants als que dóna l'entorn gràfic del Mac OS X. Compiz Fusion només s'activarà per defecte en aquells ordinadors en els quals la tarja gràfica pugui suportar correctament els càlculs necessaris, i per a la resta es podrà activar manualment.

També s'ha millorat el suport per a monitors externs en el cas dels portàtils i múltiples monitors per als sobretaula, una funcionalitat en la qual Canonical fa para especial cura.

El reconeixement de maquinari millora amb cada nova versió de qualsevol distribució GNU/Linux, i Ubuntu 7.10 no n'és una excepció. El reconeixement de targes de xarxa sense fils i d'impressores és el que s'ha treballat més.

Si instal·lem Ubuntu 7.10 en un ordinador al costat d'un sistema Windows que al seu torn es troba instal·lat en una partició NTFS, podrem no només muntar aquesta partició i llegir els seus continguts, si no també escriure-hi. Aquesta és una novetat molt interessant i se la devem a NTFS-3G, un projecte independent i disponible per a diverses distros que ha aconseguit afegir al sistema del pingüí una funcionalitat desitjada des de fa molt de temps. I és que fins fa poc, les particions formatades amb NTFS només eren accessibles per a la seva lectura.

Aquesta nova versió també inclou un sistema de recerca avançat semblant al Spotlight del Mac OS X o al Google Desktop Search, que ens permetrà buscar els nostres documents segons diversos criteris.

Finalment, i com a noves funcionalitats de la versió desktop, destacar també la instal·lació automàtica de diversos plug-ins en el navegador web Firefox, validats per Ubuntu i l'objectiu dels quals és el de proporcionar-nos una navegació més rica.

En la versió servidora de la distro es milloren la seguretat i l'estabilitat, a més d'afegir novetats pel que fa a la virtualització -evidentment!- amb un kernel preparat per a la creació de virtual appliances, una filosofia en la qual Canonical sembla creure-hi.

En l'apartat de seguretat s'hi afegeix la presència d'AppArmor, un programari de seguretat mantingut fins a aquest passat setembre per Novell i que amb l'obertura del seu codi font i cessió a la comunitat de desenvolupadors, està ara disponible per a altres distribucions a més de SuSE.

La compatibilitat amb clients i altres servidors Windows també s'ha vist millorada en serveis de noms LDAP i compartició d'arxius mitjançant Samba.

Ubuntu 7.10 serà mantinguda durant 18 mesos, el que no la converteix en una LTS (Long Time Support).

Més informació:

Ubuntu
http://www.ubuntu.com/

* totes les versions d'Ubuntu porten el nom o el sobrenom d'algun animal de Sud-àfrica i, en aquest cas, Gutsy Gibbon és una espècie de mico.