dijous, de novembre 22, 2007

Ja existeix una versió beta del primer Service Pack per a Vista

Segons estan informant diversos rotatius en línia durant aquests dies, Microsoft ha fet arribar la versió beta del SP1 per a Windows Vista a 15.000 betatesters seleccionats. Això és el que he pogut descobrir.

No pocs experts afirmen que els sistemes operatius de Microsoft comencen a augmentar la seva quota d'instal·lacions a les empreses a partir del llançament del primer service pack (SP per les seves sigles en anglès), en el qual es corregeixen els errors que poguessin dificultar el procés de migració. Potser sigui per això que la companyia de Redmond sembla que s'està espavilant en finalitzar el desenvolupament del SP1 per a Vista, del qual de moment se'n disposa d'una versió beta encara que tancada només a 15.000 testejadors a tot el món. Per al futur, Microsoft ha afirmat que successives versions arribaran a més públic.

Segons diversos dels afortunats testejadors d'aquest primer service pack (i les opinions dels quals han pogut ser llegides en els seus weblogs personals i en diversos llocs web), el principal objectiu d'aquest és la millora de la seguretat del sistema operatiu, un tema sempre candent i més amb Microsoft.

Per exemple, a partir d'ara s'empren fitxers signats digitalment en les connexions a escriptoris remots mitjançant el protocol RDP, fet que permet autentificar la font a la qual ens connectem.

A més de la seguretat, Microsoft també ha millorat el rendiment de l'ordinador que executa Vista, augmentant la velocitat a la qual s'executen determinats processos. En algunes opinions, això es nota especialment en les aplicacions que consumeixen més recursos del maquinari, pel què molt probablement les millores es trobin concretament en la gestió de la memòria RAM i la memòria virtual en disc.

Les operacions més quotidianes amb un ordinador també s'han vist accelerades, com poden ser la còpia de fitxers entre dues carpetes, o la simple càrrega de l'explorador de fitxers per primera vegada en una sessió de treball.

La sortida de la hibernació de l'ordinador, una funcionalitat molt emprada en portàtils i que havia estat un punt durament criticat fins ara en Vista, també es veu millorada pel que fa a la velocitat a la qual es realitza.

Altres novetats del Service Pack 1 per a Windows Vista són:

- BitLocker, el sistema d'encriptació de discos, ara pot treballar en unitats que no siguin aquella des de la que s'arrenca el mateix sistema, una limitació existent fins ara
- Afegit suport per a exFAT, sistema de fitxers basat en la popular FAT molt emprat en dispositius d'emmagatzematge flash
- Actualitzat Internet Explorer 7 per a què sigui més ràpid en carregar i més eficient processant codi Javascript
- Millora de la gestió de la bateria en portàtils
- Desapareix la Consola de Gestió de les Polítiques de Grup (GMPC per les seves sigles en anglès, Group Management Policy Console) i el GPEdit (Group Policy editor) es bolca més en les polítiques de grup local que en les globals per donar protagonisme als administradors de sistemes i que defineixin les polítiques de grup des del servidor
- En la versió de 64 bits del sistema, els programes dedicats a la seguretat guanyen accés a noves API's que els permet millorar la detecció de malware
- Suporta Direct3D 10.1

Com a data de publicació de la versió definitiva del SP1 per a Windows Vista no se n'ha anunciat cap en concret, però la companyia de Redmond treballa amb la probabilitat de llançar-lo en algun moment del primer trimestre del 2008.

Pel que fa a la forma de distribuir-lo, el més probable és que siguin emprades les mateixes vies que amb els service packs per a Windows XP: com a descàrrega des d'Internet via Windows Update, distribuint-lo en CD o DVD de forma gratuïta o pagant l'usuari només les despeses d'enviament, i finalment actualitzant els DVD's d'instal·lació del Windows Vista per a què incloguin aquest primer service pack, de manera que en comprar el sistema en una botiga o adquirir un ordinador amb ell ja instal·lat, també disposi del SP1.