dimarts, de novembre 13, 2007

Publicada Fedora 8

Moltes petites novetats i pocs grans canvis respecte a la versió anterior caracteritzen una distribució que, de seguir així, té un lloc assegurat entre les grans per molt de temps.

El projecte basat en el desenvolupament comunitari i esponsoritzat per Red Hat ja té nova versió quatre mesos després que veiés la llum l'anterior, Fedora 7, aquest passat juny. La nova versió sembla voler marcar un punt més en qüestió de qualitat, tenint en compte que distros que s'han fet tan populars com Ubuntu o openSUSE tenen bona part de la quota de mercat de distros Linux.

Entre les novetats més destacables d'aquesta versió, ens trobem en primer lloc amb les anomenades spins. Aquestes no són altra cosa que prendre una base del sistema comú per a totes, afegint-li posteriorment un conjunt de paquets específic per a les necessitats d'una tasca concreta. Amb Fedora 8 tenim dues spins oficials (Gnome i KDE) i tres més "custom", és a dir, fetes a mida: Games (jocs), Developer (desenvolupador) i Electronic Lab (Laboratori d'Electrònica). Per al futur ens esperen noves spins com per exemple la que empra Xfce com a escriptori gràfic.

Una cosa que de mica en mica totes les distribucions de GNU/Linux estan incorporant és una eina que els permet buscar i instal·lar un còdec de vídeo o d'àudio adequat quan l'usuari intenta reproduir un contingut en un format no suportat inicialment per la distribució. Això és així degut a les limitacions en les llicències d'ús de determinats còdecs com el de MP3, pel que s'instal·len a posteriori i només si es necessiten, presentant prèviament a l'usuari l'acord de llicència corresponent que ell ha d'acceptar o declinar segons més li convingui.

A la Fedora 8, aquest plug-in que permet a l'usuari descarregar i instal·lar els còdecs necessaris per a la reproducció de contingut no suportat inicialment a la distro (que, recordem, es basa només en programari lliure) es diu CodecBuddy, i és un projecte que anteriorment rebia el nom de Codeina. CodecBuddy no només fa la feina de recerca i instal·lació, si no que realitza també una tasca pedagògica tot explicant a l'usuari perquè Fedora 8 no ofereix suport per a tal mena de contingut.

Com en tota nova versió d'un sistema operatiu, Fedora 8 també inclou novetats en l'apartat gràfic, en la interfície d'usuari. Aquest és el cas de Nodoka, un tema creat especialment per a la present edició de la distro, o d'Infinity, una sèrie d'afegits per crear un escriptori més "cool". Per exemple, el fons d'escriptori "reacciona" al moment del dia en el qual ens trobem, presentant un color blau clar al migdia i uns tons taronja-ocre cap a la tarda, quan el sol es pon.

Per als efectes avançats s'utilitza el compositor de finestres Compiz, que s'instal·la per defecte però no s'habilita, podent fer-ho molt fàcilment en qualsevol dels dos entorns gràfics, Gnome o KDE. Per a futures versions, aquest ja estarà habilitat per defecte, almenys segons afirmen els responsables de la distro. Compiz-Fusion pot ser instal·lat des dels repositoris en línia de la distribució.

A mode de preview, es pot instal·lar des dels repositoris de la distro els paquets necessaris per accedir a les facilitats de l'online desktop, una nova funcionalitat de l'entorn Gnome que pretén acostar les aplicacions en línia com Gmail o Facebook a l'escriptori local.

Altres millores que podem trobar dins de Fedora 8 són:

- Nou subsistema d'àudio PulseAudio que permet coses com ara diferents volums de l'àudio per a diferents aplicacions, suport hot-plug per a dispositius d'àudio USB, temps de latència molt petits (útil per a professionals del món de l'àudio digital), o emulació d'estàndards d'àudio per a Unix/Linux com ALSA, OSS o esound, mantenint d'aquesta manera compatibilitat amb aplicacions existents.
- Nova eina per a la configuració del tallafocs mitjançant interfície gràfica (front-end), anomenada system-config-firewall, que inclou un assistent pas a pas.
- Afegit un nou sistema d'auto-instal·lació d'impressores, de manera que si connectem una nova impressora al nostre ordinador, aquesta és reconeguda immediatament, configurada i afegida una nova cua d'impressió al sistema. En el cas de no trobar el model de driver exacte per a la impressora, s'instal·larà el que sigui més proper, i s'informarà de tot això a l'usuari mitjançant notificacions.
- Més integració de la pila Bluetooth, amb possibilitat d'usar el gestor de telèfons amb terminals Samsung i Sony-Ericsson.
- Suport Java a través d'IcedTea.
- S'ha reescrit l'eina de gestió de xarxes, de manera que a partir d'ara sigui més estable i flexible, oferint suport, per exemple, per a xarxes creades a través de connexions Bluetooth.
- Millorat el suport per a ordinadors portàtils, com ara la gestió d'energia, la suspensió i l'ús de tecles multimèdia.
- Pirut inclou un nou editor de repositoris, fent més fàcil afegir una nova font des de la qual descarregar i instal·lar aplicacions.
- El mode quiosc (per exemple per a una màquina que estigui disponible en un espai públic) millora la seva seguretat a través de SELinux.
- Nou daemon per a la creació de logs del sistema: Rsyslog.
- Eclipse, la plataforma de programació modular, compta amb una versió adaptada a Fedora 8 que es basa en la versió 3.3 (nom en codi Europa) i inclou eines per a programació en Java, PHP i Python, a més d'altres eines.

En la mateixa nota que conté el resum de novetats de Fedora 8 també es diu que el grup de desenvolupament ja es troba treballant en la versió 9 d'aquest sistema operatiu, de la qual ja hi ha una llista d'especificacions que haurà de complir a http://fedoraproject.org/wiki/Releases/9/FeatureList

Més informació:

Pàgina web de Fedora
http://fedoraproject.org/