dimecres, de novembre 21, 2007

Ubuntu anuncia la publicació de la seva distribució per a virtual appliances

Basada en Ubuntu, està especialment optimitzada per a la creació de màquines virtuals, prescindint de tot allò que és superflu.

D'una forma silenciosa, sense grans ostentacions, Ubuntu ha alliberat la primera versió de JeOS, una versió del seu sistema operatiu Linux especialment concebuda per al seu ús com a sistema operatiu guest en una màquina virtual realitzada amb VMware o altres eines de virtualització homòlogues, encara que en el missatge a la llista d'anuncis d'Ubuntu en el que s 'ha donat a conèixer aquest producte només s'ha parlat de VMware, pel que veiem un producte que probablement ha estat construït amb l'ajuda d'aquesta companyia o, almenys, s'ha optimitzat per a l'ús amb els seus productes.

Pocs detalls s'han anat coneixent d'aquest desenvolupament al llarg d'aquestes darreres setmanes d'ençà que fou presentat aquest passat setembre. Probablement, aquesta manca de notícies sigui deguda a què de moment és un producte que no congrega a les masses ni que dóna per parlar sobre ell. Ja existien fins ara distribucions optimitzades per al seu ús amb màquines virtuals, però és el primer projecte en què una gran empresa (com ja podem considerar que és Canonical gràcies a Ubuntu) aposta per aquesta forma de sistema operatiu.

JeOS és un Linux Ubuntu normal i corrent -de fet, aquesta primera versió porta com a numeral el 7.10 que la vincula a la darrera versió d'Ubuntu per a escriptoris i servidors- al qual se li ha reduït el pes eliminant totes les aplicacions i servidors innecessaris, i optimitzat per aprofitar al màxim les facilitats ofertes per les darreres eines de virtualització de VMware i els moderns processadors que inclouen des de fa temps instruccions i tecnologies dedicades a millorar l'experiència de virtualització. Com a resultat d'aquesta "dieta", la ISO de JeOS només ocupa 151 MB. contra els gairebé 700 de la Ubuntu 7.10 normal. La descàrrega d'aquest programari és gratuïta, i el seu ús lliure.

Pocs detalls tècnics o d'altra mena han transcendit sobre JeOS, seguint amb la tònica que ha acompanyat fins ara a aquest sistema operatiu. Com a curiositat, destacar que el seu nom en anglès es pronuncia "juice", que es tradueix com a suc.

Més informació:

Missatge de la llista de distribució d'Ubuntu en el que s'anuncia la publicació de JeOS 7.10
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2007-November/000106.html