dilluns, de novembre 19, 2007

La plataforma Palm OS d'Access estarà disponible per als Nokia Internet Tablet a finals d'any

La solució ideada per Access permetrà als usuaris de PDA's i smartphone's Palm continuar usant els seus programes en una plataforma hardware diferent.

La companyia japonesa Access, propietària de part dels drets sobre el malaguanyat sistema operatiu Palm OS -reanomenat com a Garnet OS per Access-, ha anunciat que a finals d'enguany tindrem a la nostra disposició la versió definitiva del seu programari d'emulació d'aquesta plataforma per als Internet Tablet de Nokia, aparells concebuts per a la navegació per Internet i l'ús de serveis en línia. De moment, podem gaudir d'una beta gratuïta que s'ha posat a disposició dels internautes en el lloc web d'Access.

Aquest programari consisteix en un emulador que executa la nova versió de la plataforma Palm d'Access -com he esmentat abans, Garnet OS- permetent així treballar amb aplicacions dissenyades i compilades per a aquest veterà sistema operatiu. L'emulador s'executa sobre un sistema Linux, que és el que s'executa directament sobre la màquina.

En el cas del programari que ens ocupa, aquest pot ser instal·lat a l'Internet Tablet al costat del Linux que ja ve preinstal·lat de fàbrica per Nokia. Access afirma que suporta fins a més de 30.000 aplicacions natives de Palm OS, que no necessiten de cap canvi per a funcionar. La companyia japonesa també apel·la als mateixos usuaris per a què instal·lin i provin les aplicacions que disposin i després informin a la base de dades en línia que Access posa a la seva disposició. D'aquesta manera el suport per a programari Palm OS en Garnet VM pot ser testejat i verificat per la mateixa comunitat d'usuaris.

Llarga vida al Palm OS!

La solució d'emulació d'Access permet usar en una plataforma actual i en constant evolució com és Linux, tota una sèrie de programari desenvolupat per a la plataforma Palm, actualment tocada de mort i el futur de la qual es veu migrant cap al sistema operatiu del pingüí.

Per a Palm OS existeixen gran varietat d'aplicacions comercials i fins i tot programari realitzat a mida, aplicacions normalment empresarials. La solució d'Access permet actualment continuar emprant aquest programari amb només haver d'invertir en nou maquinari, malgrat que els Internet Tablet de Nokia són només el primer pas; teòricament és factible migrar la màquina virtual a qualsevol dispositiu mòbil que executi Linux, amb el que gràcies a la proliferació de plataformes basades en aquest sistema operatiu com la creada per Motorola, l'Android promogut per Google o la mateixa d'Access, el programari basat en Palm OS encara pot veure incrementat en el temps el seu cicle de vida, amb el que -i si es vol- només caldrà invertir en nou maquinari per posar-se al dia pel que fa a velocitat i prestacions.

Més informació:

Garnet VM Beta for Nokia Nseries
http://www.access-company.com/products/gvm/

Nota de premsa d'Access
http://www.access-company.com/news/press/ACCESS/2007/20071123-4_garnetvm.html