diumenge, de novembre 11, 2007

Google llança OpenSocial, una sèrie d'API's per a què els creadors de pàgines web puguin afegir funcionalitats de xarxa social a les seves creacions

Diverses xarxes socials donen suport a aquesta iniciativa, pel què els llocs web que emprin aquests serveis no estaran aïllats de les xarxes socials més importants d'Internet.

Gegants de la comunicació social en línia com MySpace o Salesforce.com li han donat el "si vull" a Google, sense comptar amb la xarxa social de la mateixa companyia del cercador, Orkut, per fer possible que les noves API's per a pàgines web alliberades per Google puguin interactuar amb les seves bases de dades. El nom de l'invent és OpenSocial, i promet fer possible la implementació de funcionalitats de xarxa social en qualsevol lloc web creat per qualsevol desenvolupador.

OpenSocial trenca amb una regla no escrita imperant fins ara en aquesta mena de serveis en línia: la incompatibilitat entre els diferents serveis existents, amb el què un usuari interessat en tenir la màxima presència a les principals xarxes socials havia de gestionar diversos -molts- serveis, donar-se d'alta amb les mateixes dades a diverses pàgines, i moltes vegades gestionar contactes i missatges repetits. Tot això no s'acaba, però es simplifica en gran mesura per a les xarxes que siguin compatibles amb OpenSocial, doncs des d'un sol servei (que pot ser perfectament el que ofereixi el nostre propi lloc web) podrem accedir als contactes de totes les xarxes participants i gestionar-les.

Les API's OpenSocial ja es troben disponibles per al seu lliure ús, i el nombre i importància dels serveis socials que estan treballant per oferir compatibilitat amb elles és summament interessant: Friendster, XING, Viadeo o Linkedln entre d'altres. El seu ús es pot fer també des d'un gàdget de Google desenvolupat per a tal finalitat, el que proporciona al programador una completa aplicació de xarxa social en un temps rècord i sense gaire esforç.

Les xarxes socials en línia gaudeixen d'un gran èxit actualment, i el seu ús en pàgines web corporatives a mode de mashup (nom que rep la barreja de diversos serveis per a crear-ne un de nou) gràcies a OpenSocial pot donar un valor afegit, sense parlar dels programadors, que estalviaran esforços havent d'aprendre un sol cop allò necessari per interactuar amb tots els serveis i no cada API corresponent als diversos serveis que es volien usar per separat.

Més informació:

OpenSocial - Google Code
http://code.google.com/apis/opensocial/