dimecres, de novembre 14, 2007

Alliberat el SDK d'Android

L'Open Handset Alliance, un conjunt de companyies vinculades amb el sector de la telefonia mòbil liderades per Google que han creat la plataforma Android basada en Linux, han presentat un primer programari de desenvolupament per a què els programadors i empreses interessades vagin fent boca...

Tal i com ja va prometre a la seva pàgina web, aquest dilluns dia 12 l'Open Handset Alliance ha publicat el primer SDK (Software Development Kit) de la plataforma Android, basada en Linux per a telèfons mòbils i que tanta expectació ha creat a la Xarxa, ja que en el si d'aquesta heterogènia aliança brillen amb llum pròpia Google (de la qual s'havia rumorejat anava a entrar amb força en el sector de la telefonia mòbil amb el seu propi terminal) i HTC (un dels fabricants més actius d'un temps ençà i que fins ara sempre s'havia distingit per la seva fidelitat a la plataforma de Microsoft).

El que s'ha alliberat és pràcticament una preview tecnològica amb la qual programadors i companyies desenvolupadores interessades en programar per a aquesta plataforma oberta* poden anar veient la tecnologia amb la qual hauran de treballar. La mateixa Open Handset Alliance afirma que emprarà el "feedback" proporcionat pels programadors a partir d'aquest SDK per millorar i enriquir Android.

Tècnicament, els detalls que s'han conegut d'Android és que està basat en un kernel 2.6, inclou la interfície gràfica i les aplicacions d'usuari final, amb el que constitueix una solució completa i personalitzable a mida de les necessitats de l'operadora o el fabricant del terminal.

L'SDK està preparat per ser usat amb l'entorn integrat Eclipse 3.2 o superior amb les eines de desenvolupament en Java, el servidor web Apache i Python 2.2 o superior. Les plataformes des de les quals desenvolupar poden ser Windows, Linux o Mac OS X.

Un emulador de la plataforma permet provar els desenvolupaments si bé no encara sobre un telèfon real, sí sobre quelcom que se li assembla molt. Abundant documentació i tutorials acompanyen a totes les llibreries, eines per al debug i el plug-in d'Eclipse que integren el paquet. El pes total es troba entre els 55 i els 59 megabytes depenent del sistema per al qual descarreguem.

Virtualització mòbil

Seguint la tendència que ja vam poder veure en el passat 3GSM, Android incorpora tecnologies de virtualització per oferir més seguretat i robustesa al sistema. Les tecnologies de virtualització per als sistemes operatius en telèfons mòbils permeten que, per exemple, puguem continuar trucant o rebent trucades si es penja una aplicació d'usuari que, amb tota lògica, estarà virtualitzada.

Concretament, la màquina virtual inclosa dins d'Android rep el nom de Dalvik, i està optimitzada per executar aplicacions Java, de les quals transforma el seu bytecode a un altre codi interpretable directament per ella.

Com a curiositat, el nom d'aquesta màquina virtual procedeix d'un poble de pescadors de la costa islandesa, d'on vénen els avantpassats d'un dels seus creadors.

Revelat l'enigma de la llicència

Un dels punts que no havia estat aclarit en el moment de l'anunci de l'Open Handset Alliance és el de la llicència sota la qual estaria disponible el programari alliberat. Finalment, aquesta no serà la GPL, la més popular i que fa poc ha publicat nova versió (la 3), si no la llicència d'Apache en la seva versió 2, també molt popular i emprada entre la comunitat.

Més informació:

Nota de premsa de l'Open Handset Alliance
http://www.openhandsetalliance.com/press_111207.html

Pàgina per a descàrrega de la preview tecnològica, l'SDK d'Android
http://www.openhandsetalliance.com/developers.html

* És oberta en diversos sentits, ja que a més de gaudir de l'obertura de codi del Linux, sota llicència GPL, també està oberta a incorporacions de nous associats.