dimarts, d’octubre 02, 2007

Ubuntu llança nou sistema operatiu per crear virtual appliances

Es tracta d'una versió retallada de la distribució Ubuntu, preparada per ser integrada en una màquina virtual per al que se li han eliminat funcionalitats supèrflues.

Canonical, la companyia fundada per Mark Shuttleworth per donar suport tècnic i continuïtat a la distribució Linux Ubuntu, va donar a conèixer el passat 11 de setembre el projecte JeOS (Just Enough Operating System) que mostra la confiança d'aquesta empresa en el futur de la virtualització a tots els nivells i no només en el segment dels servidors corporatius.

Per a la creació de JeOS, Canonical ha anat agafada de la mà amb VMware, un dels principals jugadors en el camp de la virtualització actual, per oferir al públic una versió de la seva coneguda distribució GNU/Linux retallada i optimitzada per a la seva integració en les anomenades "virtual appliances". És a dir, JeOS serà el sistema operatiu que s'executarà dins de la màquina virtual amb un objectiu concret com ara navegar per Internet o descarregar fitxers a través de sistemes P2P.

Per optimitzar el sistema operatiu al seu ús en entorns virtualitzats, i tal i com he esmentat abans, Canonical ha desposseït a Ubuntu de tot allò innecessari, encara que no estan disponibles de moment detalls tècnics més concrets de com serà JeOS i de què s'ha prescindit respecte a la Ubuntu que tots coneixem.

Actualment VMware disposa de la col·lecció més gran de màquines virtuals gratuïtes conegudes com a "virtual appliances" al seu lloc Virtual Marketplace, des del qual es poden descarregar ja a punt per ser usades. Aquestes màquines virtuals realitzen diverses tasques des de les més concretes com ara servidor de fitxers o tallafocs (firewall) fins a les més genèriques com demostració de noves versions de les principals distros de Linux.

De moment, JeOS no es troba disponible per a la seva descàrrega i ús per part de l'usuari final, ni s'han posat a disposició kits per a desenvolupadors. Tampoc s'han donat a conèixer dates d'alliberament del producte, pel que haurem d'esperar encara unes setmanes o fins i tot mesos per veure'l en acció i poder-lo usar per a les nostres pròpies creacions.

Més informació:

Nota de premsa
http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-jeos

Virtual Appliance Marketplace
http://www.vmware.com/appliances/