dilluns, de setembre 24, 2007

Google es mostra d'acord amb la ISO en la seva decisió sobre l'Open XML

La companyia del cercador fica el dit a la llaga més recent de Microsoft exhibint públicament la seva satisfacció amb la decisió de la ISO de no aprovar en primera ronda el format Open XML -creat per la companyia de Redmond- com a estàndard.

Per a Microsoft no ha estat una victòria però tampoc una derrota, si no una primera fase corresponent a un procés llarg que s'ha saldat amb èxit, malgrat que hagués estat desitjable que l'estàndard s'aprovés en aquesta ronda; en canvi, per als rivals de la companyia de Bill Gates, la denegació de la concessió d'estàndard en primera ronda constitueix un fracàs sonat. Novament ens trobem davant d'una d'aquestes situacions en la qual el color dels fets depenen del cristall amb el qual es mirin.

Entre els més destacats rivals de Microsoft que no han tingut inconvenients en mostrar la seva pública alegria (tot i que no amb aquestes paraules, sí es troba implícita) tenim a Google, que mitjançant el seu weblog per a desenvolupadors ha donat a conèixer la seva opinió sobre el tema així com les raons que la impulsen a posicionar-se contra l'aprovació de l'especificació Open XML com a estàndard internacional, i que són:

- No s'ha donat el temps suficient per a revisar tots els aspectes d'una especificació que consta d'un gran volum d'informació.
- Funcionalitats no documentades de l'especificació dificulten i fins i tot impedeixen la seva correcta implementació per terceres parts.
- Les dependències en la definició de l'Open XML respecte a altres formats propietaris de Microsoft dificulten quan no impossibiliten la seva correcta implementació.
- Les despeses derivades de la implementació de múltiples estàndards. Aquesta afirmació porta implícit un "amb OpenDocument ja n'hi ha prou".

A més de tots aquests arguments, Google recalca la incompatibilitat d'Open XML amb OpenDocument, del qual n'és un gran defensor.

Finalment, i després de mostrar-se satisfeta pel rumb que han pres els esdeveniments en aquest cas, Google convida tothom a treballar en el desenvolupament del format ODF.

El post en el bloc per a desenvolupadors de Google ve signat per Zaheda Bhorat, membre de l'Open Source Team de la companyia del cercador, però parla clara i explícitament en nom de tota la companyia, pel què s'ha acceptat aquest post com una mena de comunicat oficial, ja que a més Google -de la mateixa manera que altres companyies en aquests temps- empra en gran mesura els weblogs per comunicar novetats al món de forma oficial.

Més informació:

Entrada en el bloc Google Code
http://google-code-updates.blogspot.com/2007/09/google-welcomes-iso-decision-on-ooxml.html