diumenge, de setembre 30, 2007

L'OLPC a la venda a partir del 12 de novembre

"Compra'n 2 i emporta't-en 1" no és un eslògan comercial equivocat, si no la màxima sota la que es vendran a partir del proper 12 de novembre els portàtils per al tercer món, només que per aquest cop es comercialitzaran en el primer.

El gran interès que ha despertat el projecte i aquestes màquines entre els països de l'autoanomenat primer món ha estat el motor que s'amaga darrera d'una idea que, en termes de màrqueting, podria semblar desgavellada: pagar per dos ordinadors i endur-se'n un de sol. És clar que l'altre es destinarà a una finalitat molt bona...

Que no serà cap altra que el de fer-lo arribar a un nen d'un país en vies de desenvolupament, que gràcies al pagament del comprador del país desenvolupat podrà gaudir dels beneficis que a l'educació aporta un ordinador.

La data de sortida és el 12 de novembre, i la promoció durarà dues setmanes, però només serà accessible a les persones residents a l'Amèrica del Nord*. Posteriorment, i si la iniciativa té èxit, és possible que es pugui estendre fins al vell continent i fins i tot a l'Àsia.

El preu de l'ordinador serà de 399 dòlars nord-americans, i per ells el comprador obtindrà un OLPC que se li farà arribar a finals d'aquest mateix any o principis del 2008. Un altre ordinador serà enviat gràcies al fet que el preu que paga el client és el doble del que costa una màquina.

A la mateixa pàgina també podem realitzar una acció humanitària donant directament 200 dòlars per fer arribar un OLPC a un nen del tercer món, però a canvi de la qual no rebrem cap ordinador.

És possible que després del tancament de la venda es puguin trobar OLPC's a la venda per eBay o altres llocs de subhastes en línia, ja que l'interès que ha generat el projecte fa pensar que molts compradors adquiriran l'ordinador només per a revendre'l i guanyar amb l'operació alguns diners.

L'OLPC és un ordinador portàtil que es basa en les darreres tecnologies per abaratir despeses de construcció i funcionar d'una forma eficient. D'aquesta manera, no incorpora parts mecàniques, prescindint per exemple de disc dur (al qual substitueix per una memòria flash) i de ventilador. Fins i tot presenta una curiosa i interessant novetat per a recarregar la bateria de la màquina: una manivela accionada manualment. Amb ella, finalment, deixarem de dependre exclusivament d'endolls elèctrics.

Per a més informació tècnica sobre l'OLPC podem trobar-la a

One Laptop per Child (OLPC), a $100 laptop for the world's children's education
http://laptop.org/

Més informació:

Lloc web de la iniciativa "Give 1 Get 1"
http://www.xogiving.org/

Notícia a la BBC News
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6994957.stm

* Encara que no s'afirma a la pàgina del projecte, la manera com es fa referència a aquesta regió fa pensar que inclou els Estats units i Canadà.