divendres, de setembre 28, 2007

Elteumòbil.cat, o com fer que el teu telèfon parli en català

La Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya per donar a conèixer a la ciutadania quins models de telèfon mòbil estan disponibles actualment en la nostra llengua i quins serveis en línia son accessibles actualment en català des d'un terminal mòbil.

Elteumòbil.cat es un lloc web creat per la Generalitat de Catalunya a fi i efecte d'informar a la ciutadania de quins productes de telefonia mòbil pot comprar a les botigues que tinguin com a possibilitat treballar en la nostra llengua, quelcom que malauradament és força inusual degut al pes que històricament han tingut el castellà i el francès a les nostres terres i a les continuades prohibicions i vexacions a les que ha estat sotmès el català. Com a resultat de tots aquests segles de persecució, avui en dia els fabricants són molt reticents a incloure la nostra llengua en els seus productes, especialment en els tecnològics, ja que poden vendre perfectament si només estan etiquetats i funcionen en castellà o francès.

El nou lloc web de la Generalitat ofereix informació sobre els diferents terminals existents al mercat que inclouen l'opció del català com a llengua de treball, que haver-n'hi, n'hi ha; per exemple, el Sony Ericsson J120i, els Nokia 6086 o 5200, o els Alcatel OT E221 i OT C825, fins a un total de 9 exemplars. Pocs, si, fet que és malauradament normal al nostre país...

Juntament amb el catàleg de mòbils disponibles en català, al lloc web també hi podem trobar descàrregues per al nostre telèfon (independentment de l'idioma amb el qual treballem en aquest), com ara diversos jocs Java que centren la seva acció en el món casteller (fruït de la col·laboració amb el lloc web eljoccasteller.cat), imatges de fons o tons de trucada de música en català.

Tot i la iniciativa que cal aplaudir, als territoris de parla catalana els manca una reglamentació que faci acomplir un fet que és reconegut social i, d'ençà del 1975, també políticament: el català, en les seves diferents variants dialectals, també és llengua oficial en aquests territoris. I com a tal, qualsevol ciutadà del territori catalanoparlant hauria de tenir dret a viure la seva vida plenament en català, també en l'àmbit tecnològic.

Més informació:

El teu mòbil
http://www.elteumobil.cat/

1 Comments:

At 10:45, Blogger Admin said...

Els vaig enviar un mail per informar-los que hi ha mes dispositius com ara les blackberry que tb estan en català i que tenien unes errades en els mòbils i l'operador en el que estan disponibles i ni m'han contestat ni ho han rectificat :P

Esperem que ho actualitzin aviat.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home