divendres, de setembre 28, 2007

El president de la OSI, molt dur amb Microsoft

Eric S. Raymond, president emèrit de l'Open Source Initiative, es mostra contrari a què l'organització internacional evalui les llicències presentades per la companyia de Redmond a causa de l'actitud que aquesta ha mostrat en el procés d'estandardització de l'Open XML davant la ISO.

Raymond ha realitzat unes contundents declaracions en el seu bloc personal dins del lloc web de la OSI, que també s'han reflectit en el bloc oficial de la junta directiva d'aquesta organització.

En aquest post, Raymond es mostra inicialment favorable a jutjar de forma equitativa i sense cap prejudici les propostes de llicència que Microsoft pugui fer arribar a l'OSI*, malgrat que posteriorment argumenta un però que el fa situar-se en una postura diametralment oposada. Aquest es troba causat pel procés que ha seguit l'intent d'estandardització del format Open XML per part de Microsoft.

La companyia de Bill Gates va presentar l'especificació de l'Open XML davant la ISO, que no la va aprovar com a estàndard internacional en primera ronda, emetent un veredicte en el qual es destacaven els punts a millorar en l'especificació per a què pugui passar la segona ronda.

Microsoft va publicitar els fets com una victòria ja que la ISO no li havia negat la possibilitat d'estandarditzar l'Open XML i el que és més, li donava consells per millorar l'especificació. Però els rivals de Microsoft van veure la negativa de la ISO en primera ronda com un fracàs absolut per als nois de Bill Gates i Steve Ballmer.

En el seu post, Raymond critica durament a Microsoft afirmant textualment que "[si Microsoft té èxit en la seva comesa] arruïnarà el bon nom de la ISO corrompent a la seva gent i procediments". El president emèrit de la OSI no realitza cap acusació concreta, però de les seves afirmacions es podria desprendre una acusació implícita de suborn.

Per acabar, Raymond afirma que de seguir Microsoft amb aquesta actitud, recomanarà a la OSI (textualment) que "Microsoft es fiqui les seves llicències en algun dels seus orificis, encara que compleixin amb els criteris OSD**".

Raymond és un personatge controvertit per les seves opinions no només relatives a l'àmbit tecnològic, si no també per la seva militància i declaracions polítiques. Autodefinit com a anarco-capitalista, votant del partit llibertari nord-americà i malgrat tot va donar el seu suport a la guerra contra l'Iraq i ha arribat a declarar que la civilització occidental ha d'embarcar-se en una croada militar per "civilitzar" el món islàmic...

L'OSI (Open Source Initiative) és una organització internacional dedicada a promoure la creació i ús del programari lliure. Fou cofundada pel mateix Eric S. Raymond juntament amb el conegut advocat Bruce Perens. Fou presidida per Raymond fins al 2005, any en el qual va ser substituït per Michael Tiemann i va passar a ser president emèrit.

* La companyia de Redmond va anunciar fa alguns mesos que transmetria a l'OSI dues propostes de llicències per a què fossin estudiades i certificades com a lliures.

** Són els criteris emprats per l'OSI per establir si una llicència és o no lliure.

Més informació:

Post bel·ligerant contra Microsoft en el bloc d'Eric S. Raymond
http://www.opensource.org/node/192