dijous, d’octubre 18, 2007

Steve Ballmer llança una amenaça implícita contra Red Hat per drets de propietat intel·lectual

No ha esmentat cap acció concreta, però Ballmer ha deixat caure la possibilitat, com una espasa de Dàmocles sobre el pingüí de Linux, fet que li permet sembrar el dubte en el camp contrari.

El passat 1 d'octubre, i durant l'acte de presentació de la iniciativa Microsoft Startup Accelerator al Regne Unit, el CEO de Microsoft ca parlar sobre programari lliure i de la companyia que dirigeix, i en aquest discurs va deixar oberta la possibilitat d'emprendre accions legals contra Red Hat per infringir drets de propietat intel·lectual en el seu programari i, més concretament, en la seva distribució de Linux.

El perquè d'una amenaça a Red Hat sembla clar si examinem un parell de fets: El primer és que la companyia del barret vermell és la líder en vendes de servidors Linux als Estats Units. El segon és que després de que es donés a conèixer el pacte Microsoft-Novell, la mateixa Red Hat no va trigar gaire en afirmar que no li interessava arribar a la mateixa entesa amb la companyia de Redmond, quelcom que es pot interpretar com un desafiament públic, un guant llançat a la cara de Microsoft.

Concretament, Ballmer va insistir en el fet de que la companyia que presideix gasta gran quantitat de diners en recerca i desenvolupament (R+D), que és aprofitat per altres empreses de forma il·lícita en incloure codi subjecte a drets de propietat intel·lectual en els seus sistemes.

L'afegit d'aquesta afirmació confirmava que els usuaris de productes Novell estan protegits de qualsevol acció legal que pugui dur a terme la companyia de Redmond gràcies a l'acord subscrit per ambdues empreses, però no així els usuaris de productes Red Hat.

Ballmer no va donar dades ni dates concretes per a una possible acció legal, el que fa pensar que aquestes afirmacions tracten més aviat de socabar el mercat de la companyia del barret vermell amb dubtes, incertesa i por barrejats a parts iguals, al mateix temps que aquests temors afecten a usuaris de productes Linux d'altres companyies, i les mateixes empreses (possiblement no Red Hat, però si altres productors de solucions Linux) obren més els sentits davant dels cants de sirena de Microsoft.

El rival escollit tampoc no ho ha estat a l'atzar; Ballmer hauria pogut esmentar a Ubuntu, per exemple, però ha preferit anar contra Red Hat per ser aquesta darrera una companyia molt present en l'escenari empresarial nord-americà, un rival directe per a Microsoft. A més, és precisament en aquest escenari en el qual la compatibilitat amb les solucions de la companyia de Redmond és més necessària i interessant.

Les declaracions de Steve Ballmer pot ser llegides en el següent article de Linux-Watch:

Ballmer threatens Linux and open source with patents again
http://www.linux-watch.com/news/NS3513440381.html