dimecres, d’octubre 17, 2007

Firefox pensa entrar en la Web mòbil

Amb la vinent generació de desenvolupaments, Mozilla també publicarà un navegador web per a dispositius mòbils sota la denominació de Firefox.

El futur de la Web és mòbil, afirmació que fàcilment compartirà qualsevol analista de mercat actualment, i les companyies implicades ja s'estan movent conforme a aquest dictat, des de fabricants de terminals fins a prestadors de servei, passant per productors de programari.

Fins ara, en els dispositius mòbils no s'ha donat l'anomenada "guerra dels navegadors" que tradicionalment s'ha donat en l'ambient PC i, més concretament, en la plataforma Windows (encara que també a la resta, però de forma menys "cruenta"); navegadors com Opera per als dispositius Symbian, Internet Explorer per a sistemes amb Pocket PC o altres navegadors propietaris han dominat el panorama. Ara, Firefox anuncia que no vol que se li escapi un tros d'aquest pastís.

I ho fa de la mà de Mike Schroepfer, un dels seus desenvolupadors, en el seu weblog a Mozillazine, el centre de notícies per a aquells internautes àvids d'informació sobre la comunitat Mozilla.

A partir de Mozilla 2, l'arquitectura en la qual estaran basats els futurs desenvolupaments de navegadors web de la Corporació Mozilla com Firefox 3, s'inclourà suport per a dispositius mòbils, el que implica un desenvolupament exclusiu per a aquestes plataformes.

El nou desenvolupament serà compatible amb el seu "germà" per a plataformes de sobretaula, incloent una interfície extensible basada en XUL o que funcionin les extensions i plug-ins d'un en l'altre.

Per a la construcció d'una plataforma mòbil, Mozilla compta amb la incorporació de Christian Sejersen, fins ara cap de navegadors d'OpenWave, una de les companyies que destaquen en aquest segment.

El nou navegador porta el nom provisional de Mobile Firefox, i és més que probable que finalment hereti el nom i logotip del seu exitós germà de sobretaula.

Més informació:

Mozilla and Mobile - schrep's blog
http://weblogs.mozillazine.org/schrep/