dilluns, d’octubre 15, 2007

Nokia planeja treure al mercat un Internet Tablet compatible amb WiMAX

La nova tecnologia de connexió sense fils a Internet encara no ha explotat comercialment a gran escala, encara que diversos països ja disposen d'operadores que l'usen localment o han donat llicències per a la seva futura expansió.

Segons afirma el lloc web LinuxDevices.com, dedicat als dispositius personals tipus PDA o telèfon mòbil que funcionen amb Linux, el fabricant finlandès Nokia està treballant en un nou model d'Internet Pad, els predecessors més recents del qual són els models 770 i N800, però amb connectivitat WiMAX.

El WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) és una tecnologia de connectivitat sense fils semblant al WiFi (802.11) i fins i tot compatible amb aquesta darrera en certa manera, però amb una cobertura entre punts d'accés molt superior; si en el WiFi parlem de cobertures de metres, quan entrem en el terreny del WiMAX hem de parlar de quilòmetres. Un punt d'accés WiMAX, per exemple, podria donar accés sense fils a tota una ciutat.

Hi ha països, com Finlàndia, en els que el desplegament del WiMAX es realitza a bon ritme, i la nova tecnologia permet oferir connectivitat a Internet en àrees rurals i punts molt distants, mentre que en altres estats com Portugal o Grècia no existeixen encara infraestructures.

Algunes veus autoritzades afirmen que el WiMAX serà la tecnologia que possibiliti el tan desitjat "always on" (sempre connectat), en referència que la seva àmplia cobertura permetrà quan estigui desplegat per tot el món, que un usuari pugui trobar un punt d'accés allà on vagi.

En ser una connectivitat realitzada mitjançant paquets d'informació (IP), una cobertura total de WiMAX potenciaria sense cap mena de dubte l'ús de la VoIP com a solució de telefonia, veient com per exemple podem trucar tranquil·lament des d'un mòbil a un altre mitjançant Skype i emprant la tarifa plana de dades no pagaríem per una trucada de veu normal.

El dispositiu de Nokia s'orientaria inicialment al mercat nord-americà, segons s'afirma a l'article de LinuxDevices, malgrat que també podria ser que els afortunats ciutadans finlandesos -que gaudeixen d'una excel·lent cobertura de WiMAX a l'entorn rural, on altres tecnologies són més difícils d'implementar- gaudissin aviat d'aquest nou aparell.

El maquinari del nou Internet Tablet compatible amb WiMAX estaria basat en el xip "Baxter Peak" d'Intel, i en el que es refereix a l'apartat de programari i de la mateixa manera que la resta de models de la família, estaria equipat amb Linux.

Per a les trucades de VoIP, Nokia inclourà en el nou dispositiu un client de Skype (ja hi ha versions disponibles per als models d'Internet Tablet anteriors), mentre que per a les descàrregues de música en línia els seus usuaris podran accedir al servei Rhapsody.

Pel que fa al navegador web, fins ara els dos models existents d'Internet Tablet de la companyia han usat l'Opera d'una forma personalitzada. Per a aquesta propera versió, sembla que la intenció és usar un altre navegador basat en el motor de renderització Gecko desenvolupat i emprat per Mozilla. L'objectiu que es persegueix és més compatibilitat a l'hora de treballar amb aplicacions de la Web 2.0 .

De moment no s'han donat a conèixer més informacions com ara la seva data de comercialització o el preu.

Més informació:

Article a LinuxDevices.com
http://www.linuxdevices.com/news/NS4366436363.html