dissabte, d’octubre 13, 2007

Mandriva publica la versió 2008 del seu Linux

Més reconeixement de maquinari i efectes 3D a l'escriptori gràcies a Compiz Fusion i Metisse, el més destacable.

La històrica distribució d'origen francès (fa uns anys fusionada amb la brasilera Connectiva) torna a l'arena per aconseguir recuperar aquella posició privilegiada en el rànquing de distros més estimades pel públic en general, i que ara ocupen projectes com Ubuntu, openSUSE o Fedora. I per a això inclou efectes 3D d'última generació gràcies a Compiz Fusion i Metisse.

El primer dels dos compositors de finestres és el resultat de la fusió dels projectes Compiz i Beryl, àmpliament conegut pels linuxers i del qual se'n sentirà a parlar molt des de ja i en el futur proper. Per la seva banda, Metisse realitza les mateixes funcions que Compiz Fusion (la comparació entre la qualitat oferta per tots dos la deixo al lector; al final de l'article trobareu els enllaços corresponents als seus respectius llocs web), però disposa d'un menor nombre de plug-ins i de menys suport entre la comunitat, almenys això últim es desprèn del fet que sigui Mandriva una de les seves poques (si no l'única) que l'incloguin.

El reconeixement de maquinari també ha estat augmentat, amb un renovat subsistema de detecció que proporciona un grau de reconeixement més gran i autoconfiguració per a targes gràfiques, targes de so i targes de xarxa sense fils.

En ser una distro d'escriptori més aviat orientada a usuaris finals, inclou eines per facilitar el trànsit des de Windows a la seva instal·lació com ara un assistent per migrar les preferències bàsiques, per exemple els preferits i els documents, o bé un assistent per a la configuració de la xarxa.

Altres novetats destacables de Mandriva 2008 són:

- Kernel 2.6.22.9
- KDE 3.5.7 i Gnome 2.20
- OpenOffice.org 2.2.1
- Firefox 2

Mandriva 2008 ha estat desenvolupada seguint el model de Fedora, openSUSE o Freespire, mitjançant la feina d'una comunitat de desenvolupadors independents recolzats per una empresa (en aquest cas la mateixa Mandriva) que produeixen una distro gratuïta que al seu torn és usada per l'empresa que esponsoritza el projecte per a crear un producte comercial.

La descàrrega lliure i gratuïta de Mandriva 2008 pot ser realitzada des de http://www.mandriva.com/en/download.html en dues versions: Mandriva Linux One 2008, amb tots els drivers (incloent-hi els propietaris) i Mandriva Linux Free 2008, només amb programari lliure i per tant sense drivers propietaris. La recomanada per Mandriva és la One, ja que inclou millor suport per a maquinari.

Més informació:

Anunci
http://club.mandriva.com/xwiki/bin/view/Main/2008_released

Lloc de Compiz Fusion
http://www.opencompositing.org/

Pàgina web de Metisse
http://insitu.lri.fr/metisse/