divendres, d’octubre 12, 2007

KOffice 2.0 serà multiplataforma

Els desenvolupadors de KDE implicats en el projecte de suite ofimàtica lliure KOffice han pensat i estan confeccionant la seva propera versió 2.0 per a què sigui multiplataforma, el que vol dir que s'executi no només en Linux, si no també en Windows i Mac OS X.

Aquest és un salt qualitatiu important, tenint en compte que l'actual escena de les suites ofimàtiques es troba dominada per Microsoft Office seguida a molta distància per OpenOffice.org, aquesta darrera també multiplataforma, i la resta del pastís repartit a trossets molt petits entre una miríada de suites com la mateixa KOffice.

Aquest paquet es compon de les aplicacions bàsiques i essencials que ofereix qualsevol altra suite ofimàtica, com són el processador de textos KWord, el full de càlcul KSpread, el programa de presentacions KPresenter, o la base de dades Kexi. A més, inclou altres aplicacions com KFormula per a la realització de fórmules matemàtiques o Krita per a la manipulació d 'imatges vectorials. Una solució molt completa que, fins ara, es trobava lligada a Linux i KDE, però que a partir d'aquesta propera versió 2.0 -de la qual ja n'existeix una versió alpha- podrem gaudir en més plataformes.

KOffice seguirà el mateix camí que altres suites ofimàtiques, i serà migrada a Windows i Mac OS X. De moment, el que s'ha pogut veure únicament ha estat KWord essent executat sota Windows amb KDE 4 funcionant sobre el sistema operatiu de Microsoft.

El "look&feel" de KOffice 2.0 en tots els sistemes operatius serà el mateix, ja que les llibreries sobre les quals es basa (Qt4 i kdelibs4) són també multiplataforma i es troben (o trobaran aviat) disponibles per a Windows i Mac OS X.

Tècnicament, i deixant de banda la disponibilitat multiplataforma, el nou KOffice ens portarà com a gran novetat la capacitat de treballar amb qualsevol mena de forma (en anglès shape, encara que es refereix a objectes) en qualsevol mena de document. Així, KOffice 2.0 tractarà a un full de càlcul, una fotografia o la forma circular obtinguda amb l'artwork del processador de textos com una forma, i cada forma disposarà d'un plug-in que permetrà la seva inserció i tractament en qualsevol mena de document que es pugui crear amb KOffice. D'aquesta forma, augmentar la compatibilitat de KOffice amb altres aplicacions és tan simple com desenvolupar nous plug-ins.

Poc més s'ha donat a conèixer sobre aquesta futura nova versió de KOffice a excepció de que veurà la llum sobre aquest vinent Nadal, en el canvi d'any de 2007 a 2008.

Més informació:

Nota sobre la disponibilitat de l'alpha 2 de KOffice 2.0
http://www.koffice.org/announcements/announce-2.0alpha2.php