dijous, d’octubre 11, 2007

L'acadèmia dels Nobel reconeix el paper dels "pares" del disc dur modern

El descobriment d'Albert Fert i Peter Gruenberg que els ha valgut el premi Nobel de Física d'enguany, va permetre al seu moment la miniaturització dels discos durs.

Quan el proper 10 de desembre el francès Albert Fert i l'alemany Peter Gruenberg pugin a l'escenari del Concert Hall d'Estocolm (Suècia) per recollir el seu premi Nobel de Física, ho faran pel descobriment el 1988 de l'efecte de Magnetoresistència gegant (GMR per les seves sigles en anglès), un principi físic que ha estat indispensable conèixer per a poder miniaturitzar els discos durs de l'ordinador fins a tal punt de ficar-los en aparells com portàtils o reproductors MP3.

Així doncs, des del laptop amb el qual estic redactant aquestes ratlles fins a l'iPod amb el que qualsevol persona del món pot estar escoltant música en aquest moment deuen en gran part la seva existència a Fert i Gruenberg.

El principi de Magnetoresistència gegant és un efecte mecànic quàntic que s'observa en estructures de pel·lícula prima compostes per capes alternades ferromagnètiques i no magnètiques. Es manifesta en forma d'una baixada significativa de la resistència elèctrica observada sota l'aplicació d'un camp magnètic extern: quan el camp és nul, les dues capes ferromagnètiques adjacents tenen una magnetització antiparal·lela ja que estan sotmeses a un acoblament ferromagnètic dèbil entre les capes. Sota l'efecte d'un camp magnètic extern, les magnetitzacions respectives de les dues capes s'alineen i la resistència de la multicapa cau de forma brutal*.

Aquest descobriment crucial en el món de la informàtica fou realitzat de forma paral·lela i sense coneixement mutu pels dos físics guardonats, Fert a la Universitat de Paris-Sud i Gruenberg en el Jülich Research Centre. Aquest darrer disposa de la patent de l'invent.

Més informació:

Lloc web dels Premis Nobel en el qual es mostra als guardonats
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2007/

Entrada de la Wikipedia corresponent a l'efecte de Magnetoresistència gegant (en anglès)
http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_magnetoresistance

* definició extreta de la Wikipedia