dimarts, d’octubre 09, 2007

Disponible openSUSE 10.3

Un escriptori molt treballat en els dos principals entorns (KDE i Gnome) i el nou sistema d'instal·lació de programari amb un sol clic, principals novetats del retorn de tot un clàssic en el món de les distribucions de Linux.

És una de les distribucions de GNU/Linux més populars i utilitzades -especialment en els desktop- gràcies a un procés d'instal·lació simplificat al màxim i modèlic per a altres distros gràcies a l'eina YaST, un entorn d'escriptori molt acurat i un suport d'aplicacions molt complet. La nova versió 10.3 surt amb l'objectiu de mantenir aquest nivell i pujar encara més el llistó si és possible. Examinem les seves principals novetats.

Canvis gràfics

Des de l'arrencada del DVD fins a la posada en marxa de l'escriptori, podem observar una fina tasca de disseny en els fons de pantalla i una tornada al color insígnia de la distro, el verd, amb un aspecte realment professional en tot el que es refereix a impacte visual.

Les darreres versions dels entorns d'escriptori KDE (3.5.7) i Gnome (2.20), molt polits a nivell gràfic, ajuden a l'espectacularitat del "look" professional d'openSUSE 10.3 . Malgrat que en el cas de KDE s'ha optat per la darrera versió estable, també s'hi han inclòs parts de la quarta versió, encara en fase de desenvolupament, a mode de "technology preview".

Però si s'ha treballat especialment un entorn gràfic aquest és Gnome 2.20, que s'ha personalitzat al màxim per a aquesta distribució, quelcom que no deixa de sorprendre en certa manera a aquells que hem seguit el desenvolupament de SuSE des del principi, ja que aquesta distro històricament sempre s'ha inclinat més per KDE, entorn que va arribar a ser la seva imatge. Fins i tot YaST, l'eina d'instal·lació i gestió de la distro, compta ara amb una versió GTK per integrar-se millor amb aquest entorn gràfic.

A la darrera versió de Gnome s'hi ha inclòs el menú SLAB, que guarda certa semblança amb el menú típic existent en els sistemes Windows.

I per als efectes gràfics avançats en 3D s'inclou en els mitjans d'instal·lació la darrera versió de Compiz i a través dels repositoris en línia, el nou Compiz Fusion, tots dos amb nous plug-ins que ens proporcionaran espectaculars efectes.

Virtualització

S'inclou Xen 3.1 com a programari de virtualització, amb QEMU com a "front-end". Altres tecnologies que s'han inclòs en aquesta secció són VirtualBox, KVM, i es troben activades per defecte en el kernel del sistema certes opcions dirigides a millorar l'experiència amb l'ús de les eines de VMware.

En el YaST també s'hi ha inclòs un nou mòdul que permet configurar els paràmetres dels sistemes de virtualització d'una forma ràpida, simple i còmoda.

Instal·lació amb un sol clic

És una cosa que s'està posant de moda entre els sistemes derivats del Unix, com amb els PBI de PC-BSD o els programes del CNR de Linspire/Freespire, i que permet als usuaris més novells instal·lar còmodament nous programes sense haver d'estar pendents de dependències o altres aspectes de configuració o fins i tot la recompilació del programari, per senzill que sigui aquest procés.

En general, el sistema d'instal·lació de paquets i d'actualització del sistema ha estat retocat, construint nous applets natius per a KDE i Gnome que avisen a l'usuari de les noves actualitzacions disponibles.

Altres novetats destacables

- Inclosos els còdecs per a la reproducció d'arxius MP3
- S'han redissenyat els mòduls de YaST de diverses funcionalitats d'aquest programari
- OpenOffice 2.3
- Xfce 4.4.1
- El temps de càrrega del sistema, un dels cavalls de batalla permanents d'openSUSE, ha estat millorat

De moment s'han posat a disposició dels internautes i a través del lloc web de la distribució, una imatge de DVD amb el sistema complet i diversos CDs amb les instal·lacions de KDE i Gnome, i llengües extra respectivament. Durant les properes setmanes faran la seva aparició els Live CD.

També disposem de l'openSUSE Build Service, que ens permet construir el nostre mitjà d'instal·lació a mida des de la mateixa web.

Aquesta nova versió d'openSUSE tindrà un període de suport de dos anys.

Més informació:

openSUSE.org
http://www.opensuse.org/