dimarts, d’octubre 16, 2007

Online Desktop, el projecte de Gnome per fer que tots les nostres dades puguin ser accessibles en línia

És un escriptori híbrid, que residirà a l'ordinador local de cada usuari però les dades del qual estaran a Internet, essent accessibles des d'una altra sessió remota en qualsevol lloc del món.

Que en un futur no gaire llunyà Internet serà omnipresent a certes parts del món, això gairebé ningú ho dubta, i encara menys en la indústria de l'electrònica. I que cal aprofitar les oportunitats que ens proporcionarà "l'always on", això tampoc ningú ho dubta.

Fins ara la forma d'aprofitar aquesta futura omnipresència de la Xarxa han estat les aplicacions en línia a l'estil de Google Docs o els gestors de continguts dels weblogs. El projecte Gnome ens proposa una segona via: un escriptori local però amb les dades generades per l'usuari desades a Internet, de manera que puguin ser accessibles des de qualsevol lloc del món.

Això ens permet, per exemple, arrencar l'ordinador en el qual estiguem treballant amb un Live CD de Linux, i connectar-nos a una sessió d'Online Desktop. Això requereix d'una opció de login més en el gdm, el gestor de finestres de l'entorn d'escriptori, que ens dóna accés a la màquina local però al mateix temps connectant-se a certes opcions d'Internet.

L'Online Desktop de Gnome és encara una idea en una fase primerenca de desenvolupament però que, tot i això, deixa entreveure unes enormes possibilitats pel que fa a mobilitat de dades i persones i, fins i tot, una nova forma de compartir arxius i treballar en grup.

Les aplicacions que tracten les dades viuen a local, a l'ordinador des del que ens connectem. La filosofia de Gnome sobre això es podria resumir en què ja que necessitem que almenys el navegador estigui en local i la potència de les aplicacions en línia ara per ara deixa molt a desitjar, executem els programes en local per treure'ls el màxim suc però emmagatzemem les dades en línia.

Més informació:

Online Desktop - GNOME Live!
http://live.gnome.org/OnlineDesktop