diumenge, d’octubre 21, 2007

Publicada Linspire 6.0

El programari inclòs fa d'aquesta una bona opció com a escriptori per substituir al Windows.

La nova Linspire està basada en Ubuntu, a diferència de les antigues edicions basades en Debian, essent aquesta darrera al seu torn la "mare" d'Ubuntu. Aquest canvi ja havia estat anunciat fa alguns mesos per la companyia després d'haver arribat a un acord de col·laboració tecnològica amb Canonical, a la qual Linspire ha cedit l 'accés al repositori de programari CNR a canvi.

Linspire 6.0 inclou programari, drivers i còdecs propietaris per millorar l'experiència de l'usuari després de la instal·lació i per a què aquest no es trobi amb problemes a l'hora d'intentar reproduir un arxiu. Això sempre que no existeixi una alternativa lliure viable.

Així, per exemple, ens trobem amb programari propietari en el reproductor MP3, multimèdia (Real), de Flash, o en la màquina virtual Java (Això últim estranya en existir alternatives lliures viables...).

També podem trobar la versió beta del client que permet l'accés al renovat CNR, obert a altres distribucions després de que la mateixa Linspire hagi realitzat una sèrie de moviments orientats a ampliar la seva presència mediàtica i al mercat, com la creació del projecte Freespire i l'acord de col·laboració signat amb Canonical.

Alguns dels programes comercials que podem trobar en el CNR (i, per tant, de pagament) són el StarOffice de Sun Microsystems, Crossover Office de CodeWeavers o TransGaming de Cedega.

La primera en incloure tecnologia Microsoft

Linspire 6.0 té el curiós honor de ser la primera distro (almenys així ho afirmen els nois de la companyia) en incloure programari de la multinacional de Redmond.

La tecnologia per a la reproducció d'arxius Windows Media, un format àmpliament difós i que empren molts llocs web que inclouen vídeo entre els seus continguts, ve signada per Microsoft. En ser un format tancat, sempre hi ha hagut dificultats per a crear còdecs que permetin la seva reproducció.

El filtre per a què OpenOffice pugui treballar amb documents en format Open XML, creat per la mateixa Microsoft i emprat en l'Office 2007, també es troba present, així com les fonts True Type.

El preu d'aquesta distro és de 49,95 dòlars.

Més informació:

Linspire
http://www.linspire.com/