dijous, d’octubre 18, 2007

Apple obre l'iPhone a aplicacions de terceres parts

Steve Jobs ha anunciat que al febrer es posarà en mans dels desenvolupadors un SDK per construir aplicacions per a l'iPhone i l'iPod Touch, trencant d'aquesta manera la barrera més criticada fins ara del telèfon d'Apple.

Segons diu la saviesa popular, rectificar és de savis, i a aquesta conclusió és a la que deu haver arribat Steve Jobs per permetre que a l'iPhone es puguin instal·lar programes no realitzats directament per Apple. La companyia de Cupertino ha trencat amb aquest anunci un dels dos tabús als quals es troba sotmès l'iPhone -l'altre és l'exclusivitat d'operadora-: la impossibilitat d'instal·lar aplicacions natives que no siguin de la mateixa Apple.

D'ençà de l'anunci al públic de l'iPhone a principis d'enguany, Apple va deixar ben clar que les aplicacions fetes per terceres parts (és a dir, empreses d'informàtica o programadors independents sense cap relació directa amb la companyia de la poma) s'haurien d'executar en línia a través del navegador o, en terminologia tècnica actual, ser aplicacions RIA. Les aplicacions natives quedaven vedades a altres que no fossin els programadors d'Apple.

Amb el recent anunci de Jobs, la companyia de Cupertino permet a terceres parts realitzar programes que funcionaran de forma nativa a l'iPhone, és a dir, que podran ser instal·lats i executats sense necessitar el navegador web Safari inclòs al telèfon. I el que és més, la mateixa Apple posarà les eines necessàries en mans dels desenvolupadors.

De no voler sentir a parlar d'això, Apple ha passat a l'entusiasme més absolut pel que fa a les aplicacions de terceres parts per a l'iPhone. Fins i tot es podria crear una comunitat de programadors al més pur estil de les que es reuneixen al voltant a les distribucions de GNU/Linux creades per la comunitat o les comunitats de programadors que Microsoft està creant a Internet. Sobre això, Jobs es mostra il·lusionat en les seves paraules: "Estem excitats davant del fet de crear una vibrant comunitat de desenvolupadors al voltant de l'iPhone i facilitar centenars de noves aplicacions per als nostres usuaris".

Per al febrer els desenvolupadors podran disposar d'un SDK (Software Development Kit) que els permetrà començar a treballar el codi font de les seves aplicacions, i que molt probablement s'orientarà als usuaris de Xcode i, possiblement també als d'Eclipse i/o NetBeans. Aquest SDK no només permetrà la realització de programes per a l'iPhone, si no que podrà ser usat també per programar per a l'iPod Touch.

El motiu esgrimit per al retard entre l'anunci i l'alliberament del SDK es basa en la seguretat de l'iPhone. Apple està estudiant la forma d'evitar que davant l'obertura de la creació de programes per al seu telèfon, algú pugui construir un virus. En el seu missatge, Jobs explica el cas de Nokia, que ha optat per usar signatures digitals que permetin a la companyia seguir el rastre del malware creat fins al seu programador, camí que podria seguir Apple, el que al seu torn tancaria part del desenvolupament a programadors independents i a projectes de programari lliure.

Més informació:

Apple - Hot News
http://www.apple.com/hotnews/